HEKLANJE

Nekoliko savjeta za pokretanje uspješne tvrtke

Planova za pokretanje novog posla ima mnogo, ali bez ikakvog promišljanja ili planiranja ti bi planovi mogli ostati pusti snovi. Evo nekoliko načina da svoju tvrtku pretvorite u zarađivač.

Radite nešto što stvarno volite: s obzirom na količinu vremena i energije koju ćete potrošiti na pokretanje posla, zaista je važno da volite ono što radite i da radite ono što volite.



Napravite poslovni plan: Stavite svoje ideje na papir i uključite detaljne planove – od toga koliko vam je novca potrebno za pokretanje posla i odakle ga namjeravate nabaviti; na ono što vaše predložene marketinške strategije uključuju i koliko se profita nadate ostvariti. Upamtite, ako ne možete ostvariti svoj plan na papiru, velike su šanse da neće zaživjeti ni u stvarnom životu.

Napravite dubinsko istraživanje: nemojte samo preletjeti površinu dok istražujete posao koji planirate pokrenuti. Postanite stručnjak u odabranom području. Otkrijte svaki kamen spoticanja i rupu na koje možete naići na putu i unaprijed isplanirajte kako ih izbjeći ili prevladati.

Budite potpuno predani: pokretanje posla zahtijeva mnogo dugih sati i napornog rada. Budite spremni provesti beskrajne dane i besane noći dok rješavate nedorečene stvari i sastavljate svoj plan.

Sredite svoje financije: Znajte unaprijed odakle dolazi vaš novac. Ako niste uspjeli uštedjeti dovoljno, obratite se potencijalnim zajmodavcima i ulagačima i shvatite kolike su vam šanse da prikupite dovoljno novca da pokrenete svoj posao i imate nešto više na što možete osloniti. Ne pretpostavljaj ništa. Provjerite sve svakako.

Privucite svoje kupce prije nego što otvorite trgovinu: Teško prodajte svoj proizvod ili uslugu potencijalnim klijentima prije nego što vaša tvrtka službeno krene s radom. Oglašavati; dajte besplatne uzorke i promocije. Dobar marketing ključ je uspješnog poslovanja.

Potražite stručnu pomoć: Ne pokušavajte se baviti marketingom kao i financijskim i pravnim aspektima poslovanja. Uskoro će vas sve to svladati i vrlo je vjerojatno da ćete odustati. Delegirajte to ljudima koji o tome znaju više od vas.

Poslovni bonton

Konsolidacijski zajmovi spajaju sve vaše dugove i račune u jedno plaćanje. To znači da ako imate nekoliko mjesečnih rata ili