HEKLANJE

Neprobojno staklo

Svi smo čuli izraz “neprobojno staklo”. U mnogim filmovima prozori automobila bogatih ljudi ili onih kojima je potrebna zaštita neprobojni su. Isto tako, čujemo da su prozori uredskih automobila neprobojni. Svi smo iznenađeni da staklo, za koje znamo da je krhak materijal, može izdržati olovo. Ne dovodi do materijala?
Neprobojno staklo i obično staklo na prvi pogled izgledaju slično, ali sličnosti u izgledu ovdje završavaju. Obično se staklo razbije jednim metkom. S druge strane, neprobojno staklo sposobno je izdržati jedan ili više metaka i ne slomiti se, ovisno o debljini stakla i vrsti ispaljenog oružja. Što staklu daje ovu značajku?
Različiti proizvođači proizvode različite neprobojne naočale, ali u osnovi se način proizvodnje može definirati kao laminiranje postavljanjem polikarbonatnog materijala između običnih staklenih slojeva. Ovaj postupak rezultira staklom sličnim materijalu koji je deblji od uobičajenog stakla. Polikarbonat je žilava, prozirna plastika, na koju se često pozivaju marke poput Lexan, Tuffak ili Cyrolon. Neprobojno staklo obično se proizvodi u debljinama između 7 mm i 75 mm. Kada se metak baci prema neprobojnom staklenom komadu, olovo će probiti vanjski sloj stakla, ali laminirani slojevi izrađeni od polikarbonsko-staklenog materijala apsorbirat će energiju olova i spriječiti ga da dođe do završnog sloja.
Mjera neprobojnosti neprobojnog stakla izravno je proporcionalna debljini stakla. Za zaustavljanje metaka koji izlaze iz puške potrebno je deblje staklo nego što je potrebno za metak pištolja. U međuvremenu se proizvode i neprobojno staklo s jedne i neprobojno staklo s druge strane. Ova vrsta stakla daje priliku za pucanje prema suprotnoj strani dok je zaštićena od metaka. Takve jednostrane neprobojne naočale proizvode se laminiranjem krhkog lima i savitljivog lima. Krhki sloj je izvana, a savitljivi iznutra. Kada se puca izvana, lomljivi prvi sloj se slomi i u ovoj se fazi upije neka energija, a zatim prelazi na savitljivi drugi sloj i rasteže materijal bez probijanja, gubeći ovdje dio svoje energije i zaustavljajući se. Naprotiv, olovo ispaljeno iznutra prvo udara u fleksibilni sloj, istežući ga i uzrokuje da se krhki sloj iza fleksibilnog sloja slomi prvim udarcem. U međuvremenu probija fleksibilni sloj i nastavlja prema cilju.

Jaco Pastorius

Jedan od zacijelo najvećih uzora mnogim basistima jest i Jaco Pastorius, Sjevernoameričanin, bljedoliki momak s Floride, iz Fort Lauderdalea. Živio