HEKLANJE

Njega kože – pregled tretmana za prekomjerno znojenje

Glavni tretmani prekomjernog znojenja su – upotreba antiperspiranata, botulinum toksin (Botox), kirurgija, iontoforeza i antikolinergički lijekovi. Pogledajmo ih detaljnije.

Antiperspiranti – ovo je prvi tretman koji se može isprobati za bilo koga s prekomjernim znojenjem. Antiperspiranti su metalne soli, uglavnom aluminijeve soli koje se koriste za blokiranje znojnih žlijezda i sprječavanje izlaska znoja na površinu kože.



Botulinum toksin (Botox) – Botulinum toksin paralizira mišiće. Zato se često koristi za tretiranje bora. Njegove injekcije također blokiraju djelovanje živaca koji aktiviraju žlijezde znojnice za proizvodnju znoja. Liječenje može biti bolno za ubrizgavanje toksina u dlanove ili tabane, jer se više injekcija daje vrlo tankom iglom u blizini znojnih žlijezda. Ako vaš liječnik propusti neke žlijezde, nastavit ćete se znojiti odatle. Ovisno o vašem odgovoru, injekcije se mogu ponoviti nakon otprilike šest mjeseci ili više.

Kirurgija – U uobičajenom kirurškom zahvatu uklanjaju se žlijezde znojnice. U nekim slučajevima izvodi se operacija koja se zove endoskopska torakalna simpatektomija u kojoj se živci režu tako da ne mogu prenijeti poruku do znojnih žlijezda. Operacijom se ne može zaustaviti znoj po cijelom tijelu, već samo za određene dijelove poput pazuha ili ruku. Ova vrsta operacije sada se izvodi pomoću endoskopa i manje je bolna u usporedbi s ranijim operacijama. No s ETS-om se možete početi obilnije znojiti iz drugih dijelova tijela. Ovu vrstu operacije mnogi kirurzi ne preferiraju i prije bilo kakve operacije morate razgovarati o svim mogućim rezultatima i nuspojavama sa svojim kirurgom. Operaciji se pribjegava samo ako drugi načini liječenja ne uspiju.

Iontoforeza – U ovom postupku slaba struja prolazi kroz zahvaćeno područje. Ovaj postupak se uglavnom koristi za dlanove i stopala. Ovo je preporučeni postupak za crijeva koja ne dobivaju puno olakšanja od antiperspiranta. Kod iontoforeze pacijenti sjede s dlanovima ili stopalima u plitkoj vodi kroz koju prolazi blaga struja između 20 i 40 minuta. Ovo se ponavlja svaki drugi dan tijekom pet do deset dana dok se znojenje značajno ne smanji. Nakon toga održava se raspored održavanja. nije poznato kako iontoforeza djeluje, ali se smatra da voda i struja nekako zadebljaju kožu i začepe znojne pore. Ovaj postupak se ne preporučuje trudnicama ili osobama sa srčanim stimulatorom ili metalnim implantatima u tijelu.

Antikolinergički lijekovi – ovi lijekovi djeluju tako da blokiraju djelovanje kemijskih glasnika u tijelu koji aktiviraju žlijezde znojnice. Kako je djelovanje ovih glasnika blokirano, znoj se prestaje proizvoditi. Ovi lijekovi mogu imati druge nuspojave kao što su gubitak okusa, zatvor, zamagljen vid itd. Morate razgovarati sa svojim liječnikom o svim nuspojavama ovih lijekova.

Ovaj je članak samo u informativne svrhe. Ovaj članak nije medicinski savjet i nije zamjena za profesionalni medicinski savjet. Obratite se svom liječniku za svoje zdravstvene probleme. Slijedite savjete navedene u ovom članku samo nakon savjetovanja s liječnikom. Autor nije odgovoran za bilo kakav ishod ili štetu proizašlu iz informacija dobivenih iz ovog članka.