HEKLANJE

Njega kože: vratite sat unatrag – ili samo vaš novčanik?

Vaša koža je vrlo pametan organ. Bez obzira na to koji u arsenalu razvoja proizvoda za njegu kože protiv starenja ponosno stoji na bočici iu marketinškoj literaturi, vaša koža zna istinu. I dok može igrati igru neko vrijeme, lijepo se napunjajući kako bi dao izgled mlađeg, ujednačenijeg i manje bora, ovo je samo privremeno, donekle kozmetičko i> prijevara. Riječ je zapravo o biološkom triku svjetla, himernom naklonu potrage za mladošću. Ne dajte se zavarati.

Njega kože je veliki posao. I u tome nema ništa loše. No, iako je vrlo zabavno pregledavati police i isprobavati najnoviji pedigre krema za kožu, ovi pješaci u ratu protiv bora susreću se s pomalo upornim i nekooperativnim neprijateljem u našoj koži.



Naša koža. Ovaj višeslojni izaslanik vanjskom svijetu, nositelj naših izraza, naše radosti, naše tuge. Čuvajte se od nevidljive plime mikroorganizama koji se žele infiltrirati u prvu obranu našeg tijela od bolesti i infekcija. Ovaj složeni niz stanica koje se svakog mjeseca regeneriraju i odbacuju, u skladu s ograničenjima dobi i kvalitete naše prehrane. Naša je koža vrijedan radnik i mnogo je necijenjena. Često jedva prehranjeni unatoč novcu potrošenom na tehnološka obećanja, još uvijek se nadamo da će san o mladosti koja nam izmiče biti vraćen.

Postoji način da se uspori proces starenja. Ali ne nanošenjem visokotehnoloških krema protiv starenja. Razumijevajući točno što je naša koža, možemo pronaći bolje načine da joj damo ono što joj treba. I posljedično, naći ćemo se s onim što želimo – mladolikijom kožom.

Naša koža se sastoji od 3 glavna sloja. Vanjski sloj na koji nanosimo naše proizvode za njegu kože protiv starenja je epiderma. Ona pak ima 4 do 5 slojeva, ovisno o tome gdje se nalazi u tijelu i ima li na njoj puno dlaka. Gornji sloj epidermisa, stratum corneum, služi kao barijera. Ovo je mjesto gdje se stanice neprestano lupaju i kamo se nove stanice u konačnici potiskuju. Ove stanice nemaju opskrbu krvlju, pa stoga hranjive tvari ili kisik koji se prenose krvlju ne dopiru do tih stanica. Oni su u biti mrtvi jer ne mogu sudjelovati u metaboličkim procesima koje čine žive stanice. Ali oni obavljaju vrlo važne funkcije. Stvarajući neprobojnu barijeru, sprječavaju prodor bakterija i drugih mikroorganizama te su tako dio imunološkog sustava. Ali upravo ova funkcija služi i za sprječavanje većine skupih sastojaka u tretmanima protiv starenja. I bez obzira na to koliko se dobar sastojak pokazao u laboratorijskoj epruveti, to ne znači nužno da dopire do dubljih slojeva vaše kože, gdje se odvija pravi rad protiv starenja. Većina proizvoda za njegu kože djeluje samo na stratum corneum, i to je njihov pad kao tajnih agenata protiv starenja.

Sljedeći sloj od vrha je dermis. Ovo je sloj u kojem se razvijaju bore. Dermis se sastoji od živih stanica, a one su odgovorne za strukturu, cjelovitost i elastičnost kože. Ovdje se kolagen regenerira, dok se postojeći kolagen razgrađuje u mjesečnom staničnom ciklusu. Proizvodnja kolagena usporava se s godinama i čimbenicima poput pušenja, izlaganja suncu, stresa i neadekvatne prehrane. Ovdje se nalaze i druge hranjive tvari za kožu poput elastina i hijaluronske kiseline. Hijaluronska kiselina, na primjer, pomaže u zadržavanju vode. Kako se dermis sastoji od živih stanica, ima opskrbu krvlju, koja prenosi hranjive tvari i kisik do stanica. Ove kapilare također prenose stanični otpad poput ugljičnog dioksida. Ovdje ćete također pronaći limfne žile, žlijezde lojnice i znojnice, folikule dlake i živčane završetke za toplinu i hladnoću.

Vlakna iz dermisa protežu se prema dolje i u sljedeći glavni sloj, potkožni sloj. Oni pričvršćuju kožu za njega. Potkožni sloj se zauzvrat veže za organe poput kostiju i mišića ispod. Ovdje se nalaze živčani završeci koji su osjetljivi na pritisak, krvne, limfne žile, masne stanice, kolagen i elastin. Potkožni sloj se stanji kako starimo, što stvara uglatiji izgled.

Hidratanti postižu svoj privremeni učinak zadržavanjem vode već u koži. Oni u biti djeluju kao brtva, ne daju dodatnu vodu ili ‘vlagu’. Nekoliko proizvoda koji zapravo djeluju na dublje slojeve kože su Retin-A tretmani za njegu kože. Vitamin C, iako popularan, nije uvjerljivo pokazao da može doprijeti do dubljih slojeva, dermisa. A čak i da jest, nema dovoljno dokaza da tamo zapravo išta radi.

Ali vijesti nisu sve loše. Možemo nešto učiniti, a to nije raketna znanost. Opskrbimo li kožu hranjivim tvarima koje su joj potrebne, s dobrim, svježim voćem i povrćem, te kvalitetnim mastima i proteinima, ili čak dodacima kao poticaj. Tada, i samo tada, odgodit ćemo sat na ugodniji sat.



Reference:
1. Tortura & Grabowski, Principi anatomije i fiziologije, 7. izdanje. (Harper Collins)
2. E Angyal, Prekrasna koža (Lothian Books)