HEKLANJE

Objašnjenje korištenja kreditne kartice

Koliko ste često vidjeli nekoga kako pretura po novčaniku tražeći kreditnu karticu u redu za blagajnu – i bili ste šokirani brojem kartica koje su imali u novčaniku? Kreditne kartice mogu se koristiti kao oblik identifikacije prilikom prijave za veću kupnju ili prilikom iznajmljivanja automobila; i mogu se koristiti za praktične kupnje koje nećete morati platiti do mjesec dana nakon što ih kupite.

Samo što to obično ne biva tako. Tipično, ljudi koji imaju obilje kreditnih kartica često ih koriste i moraju nositi saldo od jednog mjeseca do sljedećeg jer nisu u mogućnosti platiti svaku karticu u cijelosti kada računi pristignu. Što se onda događa? Vlasnicima kreditnih kartica naplaćuju se visoke kamate za svaku njihovu kupnju, ponekad i do 24%! Kreditne kartice stvaraju naviku. Vrlo je jednostavno izvući komad plastike, provući ga kroz blagajnu i kupiti nešto što si inače ne biste mogli priuštiti. Primamljivo je misliti da će novac doći kasnije i da ćete ga tada platiti. Češće nego ne, računi su veći od novca kojim ćete ih kasnije morati platiti. Studija iz 1999. pokazala je da su potrošači u Americi koristili kreditne kartice za naplatu preko 1,2 trilijuna dolara.



Čak i uz ovu vrstu negativne upotrebe, kreditne kartice, kada se pravilno koriste, izvrstan su izvor financijskih pogodnosti. Trik je u tome da se ne pretjerano udovoljite kada ih koristite.

Također je korisno držati samo jednu ili dvije kreditne kartice dostupne odjednom. Čak i ako svaki dan poštom primite ponudu za novu kreditnu karticu, trebali biste se držati kreditne kartice za opću uporabu (one koja se može koristiti za bilo koju vrstu kupnje) i jedne za hitne slučajeve. Kreditna kartica za hitne slučajeve omogućuje vam bezbrižnost da znate ako se pojavi neočekivani trošak koji morate platiti, ali nemate dodatnog novca da ga platite, barem imate rezervu u obliku kreditne kartice koji će vam omogućiti da to platite.

Korištenje kreditne kartice opće uporabe trebalo bi biti vrlo disciplinirano. Odaberite onaj koji nudi nagrade, povrat novca ili druge značajke od kojih možete imati koristi. Tjedne kupnje obavljajte svojom općom kreditnom karticom, od benzina do namirnica, i pratite svoje kupnje kako biste znali koliko novca koristite na kartici. Na taj način ćete znati kada ste dosegli ograničenje potrošnje za svaki tjedan na temelju iznosa koji ste u proračunu izdvojili za takve kupnje. Svaki tjedan odvojite novac od svoje plaće za svoju kreditnu karticu. Kad račun stigne poštom, odmah pošaljite ček na CIJELI IZNOS. Ovo izbjegava financijske troškove, ali vam je omogućilo da zaradite kamate na novac za cijeli mjesec koji ste držali na svom bankovnom računu prije slanja uplate!

Kada koristite kreditnu karticu za svakodnevnu kupnju uz disciplinu potrebnu za kontrolu potrošnje, imat ćete veliku korist od programa nagrađivanja i beskamatne kupovne moći koju dobivate kada svaki mjesec u cijelosti otplatite svoj dug. Možete držati veće iznose novca na svojim bankovnim računima dulje vrijeme, dopuštajući da novac zaradi malu kamatu prije nego što dospije plaćanje kreditnom karticom. Također gradite jak kreditni rejting kupnjom i otplaćivanjem svakog mjeseca, a pomoći će vam kada dođe vrijeme da podnesete zahtjev za hipoteku ili veliki zajam za novi automobil ili brod ili drugu skupu stavku.

Popravak egr ventila

EGR ventil (Exhaust Gas Recirculation) je važan dio sustava ispušnih plinova u modernim vozilima. Njegova glavna funkcija je recirkulacija neškodljivih