HEKLANJE

Obrtnici „paušalisti“ – prijava dohotka na Obrascu PO-SD

Obrtnici obveznici paušalnog oporezivanja dohotka krajem svake godine, a najkasnije do 15. siječnja 2020. dužni su predati godišnje izvješće o ostvarenom dohotku u prethodnoj (2019.) godini na Obrascu PO-SD.
Ta je obveza propisana Pravilnikom o paušalnom oporezivanju samostalnih djelatnosti, članak 7. stavak 4. (Narodne novine 1/2017), čije se odredbe i pripadajući propisani obrasci primjenjuju u poreznim postupcima za 2019. godinu.
Podsjećamo da obrtnik „paušalist“ ne vodi poslovne knjige, osim evidencije o prometu-Obrazac KPR, u kojem je obvezan evidentirati sve iznose naplaćene u gotovini i bezgotovinskim putem.
Izvješćem o ostvarenim primicima na Obrascu PO-SD, utvrditi će se je li obveznik ostvario veći ili manji dohodak od utvrđenog u rješenju.
Prema Naredbi o načinu uplaćivanja prihoda proračuna, obveznih doprinosa te prihoda za financiranje drugih javnih potreba u 2019. godini (Nar. nov., br. 12/19. i 61/19.), paušalni porez uplaćuje se na uplatni račun poreza na dohodak i prireza poreza na dohodak grada / općine prema prebivalištu ili uobičajenom boravištu obrtnika, uz oznaku modela uplate HR 68, brojčane oznaka poreza na dohodak koji se utvrđuje paušalno – 1449, te OIB-a fizičke osobe.
Na isti uplatni račun uplaćuje se i razlika manje uplaćenog paušalnog poreza na dohodak za proteklu godinu, a koja je utvrđena prema godišnjem izvješću koje se podnosi na Obrascu PO-SD. Obrtnici su razliku godišnjega paušalnog poreza obvezni uplatiti s danom podnošenja izvješća, a najkasnije do 15. siječnja 2020. godine za 2019. godinu.
Sve o poslovanju obrtnika „paušalista“ možete pročitati na web stranici HOK-a u rubrici Paušalno oporezivanje dohotka: hok.hr/gospodarstvo/obrtnicka_pocetnica/pausalno_oporezivanje_dohotka
Niže dostavljamo primjer ispunjenog PO-SD obrasca, a u prilogu ovog teksta dostupan je za preuzimanje obrazac za 2019. godinu.
PO-SD 2019

Skuplja hrana je zdravija ili ne?

Skupljom hranom nikako ne bi trebali povezivati sa zdravom prehranom ili zdravijom hranom. Najvažnija odlika zdrave prehrane je raznolikost te

Naučite umjetnost šećeranja

Kako je to slatko! Šećerenje je postupak sličan depilaciji, ali su sastojci drugačiji. Šećerenje je dobilo naziv po tome što