HEKLANJE

ON-PAGE SEO OPTIMIZACIJA

Optimizaciju web stranice ili bloga dijelimo na dvije kategorije. Prva kategorija je On-Page Optimizacija a druga je Off-Page Optimizacija. On-Page optimizacija obuhvaća sve što je u vezi vaše web stranice ili bloga i na te stvari morate paziti odmah na početku kod same izrade stranica.
Savjeti za dobru On-Page SEO Optimizaciju
SEOVeć sam pisao u Izboru Domene da je vrlo važno imati ključne riječi u nazivu domene ali ne samo da bi ju posjetioci lakše pamtili već i da bi tražilice znale o čemu se govori na vašoj web stranici ili blogu. Ključna riječ u nazivu domene može dosta doprinijeti poziciji na tražilicama a dobro je imati i lokaliziranu ekstenziju ukoliko želimo da se prikazuje na lokalnim pretraživanjima (posebno za firme). Tražilice više poštuju starije domene iz razloga što puno novih stranica ubrzo nestane s Interneta ili im se sadržaj ne nadopunjuje.
Druga vrlo važna stvar za On-Page optimizaciju je da naslov koji je utagu također sadrži ključne riječi. Ključna riječ koja se nalazi u tom naslovu mora jasno opisivati sadržaj same stranice jer ako pokušate prevariti tražilice tako da u naslov stavljate ključne riječi a u sadržaju govorite o nečem sasvim drugom, tražilice će smatrati da podmećete ključne riječi koje vam ne pripadaju kako bi stekli popularnost i zbog toga vas mogu degradirati. Želim naglasiti da vam naslov nesmije biti previše dugačak i da u naslovu ne koristite ključne riječi više od dva puta.
Imajte meta opise tj.tag u kojem je potrebno ukratko opisati sadržaj na toj stranici kako bi iz njih vaši posjetitelji mogli vidjeti kratki uvod onoga što ih čeka ako kliknu na link koji se pojavio u rezultatima pretrage. Naravno pobrinite se da vam sadrže i ključne riječi radi tražilica ali nemojte pretjerivati. Taj opis uglavnom koristi tražilicama kako bi prezentirali vašu stranicu. Zbog toga se taj opis često nalazi ispod vaše domene kod pretraživanja. Tražilice mogu postaviti i neki drugi opis uzet sa vaše stranice ukoliko to njihovi algoritmi zahtijevaju.
Osim glavnog naslova utagu vrlo su važni i podnaslovi koji se nalaze u h1, h2, h3… h6 tagovima.
h1 tag se mora nalaziti na vrhu svake stranice i jasno opisivati sadržaj. Naslov unutar h1 taga bi trebao biti različit na svim stranicama. Koristi se samo jednom a ostale (h2,h3, itd) možete imati više puta na jednoj stranici. Pripazite da se u
tagu nalazi ključna riječ koja se nalazi i u sadržaju.
Kod On-Page optimizacije je potrebno paziti i na slike. Tražilica nemože vidjeti što se nalazi na slikama ali im vi to možete reći u title i alt tagovima pa ih obavezno koristite. U title i alt tagovima također koristite ključne riječi koje jasno opisuju te slike a nazivi slika trebaju imati neki smisao pa nemojte stavljati nazive kao što su slika1, slika2 ili image1, image2 i sl. Nastojite u naziv slike napisati ključne riječi kao npr. “onpage-optimizacija.jpg”.
URL-ovi na Vašoj stranici trebaju biti čitki, što kraći i sadržavati ključne riječi. U sadržaju koristite smislene i dobre “Anchor” tekstove za linkove. Nemojte koristiti “Klikni Ovdje” kao anchor tekst, već ključnu riječ koju koristi stranica prema kojoj ste postavili link. Izbjegavajte previše izlaznih linkova prema vanjskim web stranicama i ako ih već morate imati neka imaju vrijednost ”nofollow”.
Za SEO Optimizaciju je najbitniji sadržaj. Sadržaj mora biti originalan jer tražilice ne vole duple stranice. Treba biti bogat, zanimljiv i koristan posjetiocima i obavezno sadržavati ključne riječi. Omjer ključnih riječi u sadržaju bi trebao biti 2-4% jer ipak nemojte pretjerivati kako taj sadržaj nebi bio SPAM za tražilice. Sve mora izgledati prirodno i čitljivo posjetiteljima jer kvalitetan sadržaj je jedini razlog zbog kojeg će se posjetitelji vraćati. Možete se služiti i ili tagom kako bi naglasili koju ključnu riječ, ali ni u tome nemojte pretjerivati.

Autoresponder Magic

Brian Campbell, autor najprodavanijih knjiga i uspješan trgovac na internetu naučio me je prvoj zapovijedi internetskog marketinga: “Ne možete promovirati