HEKLANJE

Opasnost i simptomi hipervitaminoze

Želja za zaštitom i jačanjem imunološkog sustava vitaminima odobrava, ali u nekim slučajevima takav oporavak može dovesti do nepredviđenih situacija. Treba imati na umu da u prekomjernom oporavku postoji takva opasnost kao hipervitaminoza. Ova bolest nastaje pretjeranim nakupljanjem vitamina u tijelu. Osobito vitamini A, D, E i K topljivi u mastima, koji se nalaze u povrću, mlijeku, ribljem ulju, maslacu, jajima i nekim biljnim uljima.
Tvari dobivene od ovih vitamina, tijelo distribuira u jetru i masti. Njihov prekomjerni sadržaj može dovesti do toksičnosti za jetru.
Hipervitaminoza prijeti svima koji stalno zlostavljaju vitamine. Pojava pukotina i krvarenja na usnama, proljev i problemi s bubrezima signaliziraju probleme u tijelu. To uglavnom ovisi o količini konzumiranih vitamina.
Vrste hipervitaminoza
Vitamin A nalazi se u ribi, žumanjcima, mliječnim proizvodima i povrću poput mrkve, špinata ili brokule. Pretjerano nakupljanje vitamina očituje se gubitkom kose, pukotinama na usnama. Ovo je stanje opasno za trudnice, jer prekomjerna količina vitamina može dovesti do razvoja fetusa. Medicini su poznati slučajevi kada su ljudi zbog zlouporabe soka od mrkve primili hipervitaminozu A i umrli od oštećenja jetre.
Vitamin D dobiva se konzumacijom masne ribe, ribljeg ulja ili mlijeka. Predoziranje ovim vitaminom ima posebno nepovoljan učinak na djetetovo tijelo, jer ispiranje soli kalcija iz mekih tkiva može oštetiti bubrege ili srce. Postoje simptomi dehidracije, zatvor, bljedilo ili povraćanje.
Vitamin D jedan je od najvažnijih vitamina. Uz činjenicu da nedostatak vitamina dovodi do gubitka kosti i kasnije osteoporoze, štiti tijelo od kancerogenih bolesti i jača imunološki sustav. No, pretjeranim unosom vitamina može se pojaviti hiperkalcemija, odnosno nakupljanje velike količine kalcija u krvi.
Vitamin E nalazi se u suncokretovom ulju ili sojinom ulju, grahu, kupinama, avokadu i šparogama. Cjelovite žitarice žitarica također su bogate vitaminom E. Sam vitamin je nisko toksičan i predoziranje nije opasno.
Pretjerana konzumacija ili predoziranje dodataka prehrani može uzrokovati simptome kao što su umor, želučani problemi i mučnina, pojačano krvarenje tijekom lakših ozljeda. U tom biste slučaju trebali prestati uzimati vitamine, a tijelo će se postupno vraćati u normalu.
Vitamin K obavlja glavnu funkciju tijela – koagulaciju (zgrušavanje krvi). Uglavnom se nalazi u kupusu, špinatu ili brokuli. Vitamin je prisutan i u biljnim uljima, ribljem ulju i mesu. Njegovo predoziranje očituje se pojačanim znojenjem ili anemijom.
Vitamin C, koji se nalazi u većini voća i povrća, topljiv je u vodi i izlučuje se putem bubrega. Simptomi prezasićenja očituju se u većini slučajeva laksativnim učinkom. Osjetljiva koža može osjetiti svrbež ili crvenilo.
Uvijek biste se trebali sjetiti pravila – dobro bi trebalo biti umjereno!

Blistava ideja na sjajnom putu

Zapravo u optimizaciji za tražilice postoji toliko mnogo procesa kao što su optimizacija na stranici, optimizacija izvan stranice, optimizacija sadržaja,