HEKLANJE

Opasnost od prevlasti estrogena za ženu

Estrogeni su steroidni hormoni koje proizvode jajnici. Oni su odgovorni za ljepotu i mladost kože, elastičnost kose i podržavaju funkcije reproduktivnog sustava žene. Obično se njihova razina povećava sa 18–20 godina, ali se postupno smanjuje nakon 30–35 godina, što pokreće proces starenja.
Višak estrogena u odrasloj dobi ne pomaže produljiti mladolikost tijela. To narušava hormonalnu pozadinu, izaziva razvoj kroničnih bolesti i pogoršava zdravlje. Dominacija estrogena ne omogućuje vam brzo mršavljenje, dovodi do promjena raspoloženja i približava menopauzu.
Uzroci dominacije estrogena
U različitim omjerima estrogene proizvode nadbubrežne žlijezde i jajnici. U ženskom tijelu hormon je odgovoran za menstrualni ciklus, ovulaciju i određuje spolno zdravlje reproduktivnih organa. Njegove su glavne funkcije kontrolirati sazrijevanje jajašca, stvaranje zaliha masti i zgrušavanje krvi.
Estrogen stupa u interakciju s jednako važnim spolnim hormonom progesteronom. Izravnavaju se, održavajući učinkovitost i dobro raspoloženje. S ravnotežom, žena je smirenija i uravnoteženija, manje reagira na stres i vjerojatnije će iskusiti seksualnu želju.
Razina estrogena može porasti u različitim situacijama:
Pretežak. Masno tkivo počinje proizvoditi enzime koji u velikim količinama potiču proizvodnju hormona.
Bolest jetre. Tijelo prestaje s preradom i izlučivanjem estrogena otpadnim tvarima.
Nepravilno pražnjenje crijeva. Razina raste s kroničnim zatvorima, bolestima crijeva. U nedostatku pražnjenja crijeva, estrogen se kroz sluznicu ponovno apsorbira u krvotok.
Hrana koja sadrži biljne estrogene. Umjetni analozi nalaze se u proizvodima od soje, a proizvođači ih dodaju u stočnu hranu i kozmetiku.
Hormonske kontracepcije. Mnoge žene uzimaju tablete na preporuku svojih prijatelja, zanemaruju potrebu za pregledima i testovima na razinu spolnih hormona.
Estrogena dominacija česta je kod poremećaja štitnjače. Endokrini organ počinje nepravilno regulirati metaboličke procese, prisiljavajući jajnike da nepotrebno proizvode više hormona.
Problem je prirodan za žene nakon 40 godina. U ovoj dobi proizvodnja progesterona smanjuje se za 75%, a estrogena za samo 35%. Ravnoteža je poremećena, započinje razdoblje izumiranja jajnika i započinje menopauza.
Znakovi dominacije estrogena
Kada je poremećena hormonska ravnoteža, tijelo daje signale, govori nam razlog prekomjerne količine estrogena. Ponekad ih zamijenite s drugim bolestima:
povećana osjetljivost mliječnih žlijezda;
napadi migrene;
glavobolje prije menstruacije;
oštra promjena raspoloženja;
policistični;
fibroma u prsima;
oštećenje pamćenja, vida, sluha;
problemi s kožom, noktima i kosom;
nesanica;
stalni osjećaj umora.
U težim slučajevima pogoršavaju se alergije i kronične bolesti štitnjače. Libido žene je izrazito smanjen, primjećuje probavne smetnje, učestalo nadutost. Aktivno debljanje započinje održavajući uobičajenu prehranu, apetit se može promijeniti i progoniti glad.
Kako spriječiti hormonsku neravnotežu: savjet liječnika
S povišenom razinom estrogena razvija se rana menopauza. Stoga ginekolozi i endokrinolozi podsjećaju na potrebu prevencije u bilo kojoj dobi. Među jednostavnim i pristupačnim preporukama:
smanjenje prehrane prerađenim mesom, paštetama, kobasicama;
prelazak na organsku kozmetiku i kemikalije za kućanstvo;
jesti poljoprivredno povrće i voće bez pesticida;
zamjena plastičnog posuđa staklom i zemljanim posuđem bez boja.
Redovito se detoksicirajte kako biste očistili jetru. Da biste zadržali svoje funkcije, odreknite se poluproizvoda, masne i pržene hrane i rafiniranih ulja. Jedite više povrća, žitarica, morske ribe i plodova mora. Smanjite količinu šećera i slatkih slastica, umjetnih zaslađivača u prehrani.
Prevladavanje estrogena ozbiljan je problem koji izaziva ranu menopauzu i starenje kod žena. Pravilna prehrana i izbjegavanje biljnih nadomjestaka pomaže u smanjenju razine hormona i održavanju ravnoteže.

Bloganje za SEO

Ako nikada niste čuli za pojam SEO, dopustite mi da vam ukratko objasnim što je to, čemu služi i čemu

Koja je izvorna boja sunca?

Zalazak sunca je romantičan trenutak za sve nas, baš kao i njegov izlazak. Sunce, koje postaje crveno pri izlasku ili