HEKLANJE

Orašasti plodovi i sjemenke: treba pravilno jesti

Od svih namirnica poznatih kao sirova hrana, orašasti plodovi i sjemenke najteže su probavljivi. Neki od njih imaju dovoljno gorak i tvrd okus da ih ne može svatko pravilno žvakati. Stoga, nakon što pojedemo čak i malu količinu njih, osjećamo težinu u želucu. Ipak, volimo orašaste plodove i sjemenke, a jedemo ih znajući da su zdrava hrana . je skladište korisnih tvari.
Kako pravilno jesti orašaste plodove i sjemenke
Spavaju li orasi …
Da, neprerađeni orašasti plodovi i sjemenke koje kupujemo u trgovini ili na tržnici (još ne govorimo o slanoj, slatkoj ili prženoj hrani), ali iako ih uzimamo iz vlastitih jesenskih zaliha, miruju. U zimskom snu. Karakteristično je da se u ovom obliku, nažalost, gotovo ne asimiliraju u tijelu i izlučuju se, čak i bez da se puno mijenjaju prema van …
Stanje mirovanja omogućuje da orašasti plodovi i sjemenke zadrže tvari pohranjene unutra. Nazivaju se enzimski inhibitori (tvari koje inhibiraju aktivnost mnogih enzima). Funkcija inhibitora je zaštititi sjeme i spriječiti klijanje pod nepovoljnim uvjetima. Daju gorčinu proizvodu.
Kad orah ili sjeme napusti drvo, bič ili stabljiku, osuši se. Zametak pada u stanje mirovanja kako bi se s početkom topline i vlage probudio za život. Priroda im ne dopušta klijanje prije vremena, vodeći računa o njihovoj održivosti i osiguravajući ih, pružajući im dovoljno vlage kako bi kasnije mogla klijati i tako nastaviti rod.
Studije su pokazale da su neki sastojci koji se nalaze u orasima i sjemenkama sposobni neutralizirati određene enzime koje izlučuje ljudsko tijelo. U nekim slučajevima to može izazvati povećanje gušterače.
Kako razgraditi inhibitore
Saznajte o dva načina razgradnje enzimskih inhibitora koji daju gorčinu orašastim plodovima i sjemenkama, a koji su ili nezdravi ili beskorisni za ljudsko tijelo.
1. Obrada.
Konzerviranje, soljenje, bomboniranje, termička obrada itd. Međutim, to uništava ne samo inhibitore, već i korisne enzime.
2. Namakanje ili nicanje.
Ovo je najpoželjnija opcija jer ova metoda uništava inhibitore i udvostručuje količinu enzima. Naravno! – pod utjecajem vlage mijenja se kemijski sastav orašastih plodova i sjemenki te započinje mehanizam klijanja.
Bit ovog postupka je transformacija složenih tvari u jednostavne. Skup neaktivnih tvari za rast u embriju prelazi iz stanja mirovanja u fazu aktivnog rasta. U ovoj fazi određeni enzimi počinju razlagati složene tvari za skladištenje u jednostavnije. Prvo, oni enzimi koji škrob razgrađuju u jednostavne šećere aktivno započinju. Nešto kasnije u igru ​​stupaju i drugi enzimi koji pretvaraju proteine ​​iz skladišta u aminokiseline. Otprilike trećeg dana događa se proces razgradnje masti u masne kiseline.
Namakanje oraha: što se događa
Kroz ove kemijske transformacije natopljeno sjeme i orašasti plodovi pretvaraju se u lako probavljivu hranu. Postižu slatkast okus jer inhibitori se ispiru vodom zajedno s gorčinom. Već možemo reći da su orašasti plodovi i sjemenke koji su prošli postupak namakanja puni hranjivih sastojaka predstavljenih u najpristupačnijem obliku za asimilaciju.
I tu se ima što asimilirati! Zamislite da čak i najmanje sjeme, oraščić najobičnijeg izgleda sadrži punopravni aktivni sustav biljnih enzima, ogromnu količinu makro- i mikroelemenata, flavanoida, antioksidansa i vitamina. Sav taj najbogatiji kompleks aktivnih tvari prisutan je u živom biljnom tkivu i u plodovima u uravnoteženim količinama i idealnim omjerima.
Namakanje značajno povećava hranjivu vrijednost sjemenki i orašastih plodova, mijenja okus na bolje – oni dobivaju slatkoću, sočnost i gotovo su jednako dobri kao i svježi okusom i izgledom. Osim toga, ako sumnjate jeste li kupili razmaženi proizvod, je li tretiran nekom tvari u svrhu duljeg skladištenja, isključujući truljenje, pljesnivost, jesti od insekata i malih glodavaca, namakanje je siguran način da se to provjeri . Prerađeni ili pokvareni orašasti plodovi i sjemenke, kad se namoče, izgubit će svoju izvornu boju, postat će premekani ili, naprotiv, neće upiti vlagu. Kvalitetni proizvodi trebali bi izgledati poput svježih nakon namakanja.
Kako pravilno namakati orahe
Nema tajni, sve je vrlo jednostavno: neočišćene oljuštene orašaste plodove i sjemenke napunite čistom vodom sobne temperature i ostavite neko vrijeme, možete preko noći. Zatim isperite, pospite ručnikom i puno osušite. Proizvod je spreman za upotrebu. Mehanizam za izlazak iz stanja mirovanja je pokrenut, aktiviraju se svi hranjivi sastojci, enzimi, antioksidanti i vitamini.
Ako želite klijati sjeme ili orašaste plodove, držite ih duže u vodi, povremeno mijenjajući vodu u svježu. Samo zapamtite da se s pojavom malog izdanka hranjiva vrijednost smanjuje, jer sve se tvari počinju trošiti na rast.
Namočene sjemenke i orašaste plodove, izvađene iz vode i malo osušene, čuvajte u hladnjaku najviše tri dana. Međutim, oprane, temeljito osušene i stavljene u staklenku ili posudu s čvrstim poklopcem, zadržavat će svoj okus i zdravstvene prednosti oko tjedan dana.

Osnovni bonton mobitela

Svi mi vjerujemo da prakticiramo dobar bonton mobitela kada izlazimo u svijet s našim mobitelima i našom svakodnevnom misijom. Nije