HEKLANJE

Osjećaj prezira: 5 načina da se to prevlada

TEMU APP 100 E KUPON

Tijekom našeg života može se dogoditi da se u više navrata osjećamo prezirano. Kako onda? Koje strategije možemo koristiti za upravljanje potencijalnom malaksalošću?
Kroz svoje postojanje doživljavamo širok raspon emocija, u mnogim slučajevima čak i u drugom i trećem licu, projicirajući tu istu raznolikost emocija na sebe. Pa, među najkontroverznijim je osjećaj da vas drugi preziru , percepcija koja može biti izvor intenzivne patnje.
Možemo se osjećati prezirano komentarima, radnjama (ili propustima), nepoštovanjem itd. Stoga je prije zauzimanja položaja dobro zapamtiti da ponašanje drugih ne ovisi o nama , za razliku od reakcije koju imamo na njih.
Prezir i njegovi učinci
Prema jednoj od najaktivnijih definicija talijanskog jezika, “preziranje” znači pokazivanje nedostatka poštovanja i obzira. Stoga oblik prezira uključuje odsutnost poštovanja i uvažavanja.
Kad nas preziru, osjećamo se loše i to je normalno, čak i ako smo se naučili emocionalno distancirati, u situacijama kada distanciranje može biti dobra ideja u kojem bi se smanjila vezanost za ono što se događa da bi preuzeo ulogu gledatelja.
S druge strane, naše emocije također ovise o obliku prezira, o tome može li dodirnuti gumb koji nam je bolan, od koga dolazi , od presedana, od namjera koje pripisujemo gesti itd. Na temelju ovih i drugih varijabli osjetit ćemo manje ili više intenzivan oblik prezira i upravljati ćemo njime bolje ili gore.
Usprkos tome, pitanje je: što možemo učiniti kad se osjećamo prezirano? Da bismo odgovorili na ovo, dijelimo neke strategije koje mogu biti korisne za rješavanje negativnih komentara ili uvreda.
Osjećaj prezira od strane drugih: 5 korisnih strategija
Kako prevladati prezir koji su iskazali drugi? U sljedećim redovima predstavljamo neke strategije za rješavanje ove situacije i izbjegavanje njenog ometanja u vašoj dobrobiti.
Primijenite emocionalnu samokontrolu
Emocionalna samokontrola omogućuje nam upravljanje svojim osjećajima i impulsima. Kad se osjećamo prezirano, normalno je reagirati loše (ponekad je to i agresivna reakcija). To se događa jer se aktivira amigdala , to područje mozga koje nas potiče da negativno reagiramo ili se postavimo u defenzivu.
Suprotno tome, samokontrola nam omogućuje da emocijama damo pravu težinu, potvrdimo ih, razumijemo i upravljamo njima na zdrav način.
Trening samokontrole nije lak i zahtijeva vrijeme , ali je vrlo koristan u odluci kako želimo upravljati emocionalnim utjecajem onoga što nam se događa.
Riješite situaciju
Druga strategija za prevladavanje osjećaja prezira od strane drugih jest jednostavno suočavanje sa situacijom. To znači odlučiti koliko prostora i kakvu težinu želite dati onima koji su nas prezirali.
To znači zapitati se: “o čemu ovisi ovaj prezir?”, “Je li to prezir zasnovan na lošim namjerama?”, “Je li to povremena situacija ili se često događa?”, Itd. To je da se zapitate što se zapravo događa i odlučite želite li da ta osoba bude dio vašeg života ili ne, želite li s njom razgovarati o određenoj temi ili ne, itd.
Osjećaj prezira od strane drugih: korištenje empatije
Osjećaj lošeg kad se prezire je normalno. Nitko ne voli da ga se loše kritizira, a zapravo je to situacija s kojom nemamo razloga trpjeti. Međutim, uči nas i životnoj lekciji, koja je moguća samo ako razmislimo o situaciji.
Da biste to učinili, pokušajte suosjećati s osobom koja je pokazala prezir. Zašto mislite da je to učinio?
Mislite li da osoba koja je “dobro” osjeća potrebu da prezire druge? Stavite se na njegovo mjesto, pokušajte pogoditi što se krije iza ovog stava.
Očito je da je ovaj korak potpuno osoban i prema vašem nahođenju, jer zasigurno naša želja da budemo empatični s onima koje volimo nije ista kao ona prema neznancu.
Dajte preziru težinu koju zaslužuje
Kaže li ta oštra kritika zaista nešto o nama? Ili o drugoj osobi? Zapravo je važno biti u mogućnosti distancirati se od situacije da hladnim umom razmislimo o onome što se dogodilo ako želimo prevladati prezir koji je pokazao netko drugi.
Mislite li da se možete distancirati od ovog pokazivanja prezira? Daješ li mu previše važnosti? Razmišljanje o tim aspektima pomoći će s vremenom situaciji dati pravu težinu, ni više ni manje.
Prezir često govori više o onima koji ga izražavaju nego o onima koji ga primaju , o onima koji ga očituju više nego o onima koji trpe udarac.
Poradite na svom samopoštovanju
Znamo da su ljudi s dobrim samopoštovanjem općenito pametniji u rješavanju kritika i izraza prezira. Povrh toga, njihovoj emocionalnoj ravnoteži teže je posustati zbog vanjskih smetnji, pa im je i reakcija teže uzvratiti udarac.
Sve metode opisane (davanje zbog težine na prezir primio saznate zašto su nas htjeli povrijediti, dajući drugoj osobi prostora i važnost koju zaslužuju u našem životu ili ih udaljava od nas, su strategije koje nam mogu pomoći, od Međutim, ako nemamo dobro samopoštovanje, od ostatka koristimo malo.
Osjećaj prezira: zaključci
Što se tiče kretanja izvan osjećaja da nas drugi preziru, ne reagiramo svi jednako i ne trebaju nam sve iste stvari. Napokon, mi biramo kako ćemo reagirati, slijedeći predstavljene savjete ili provodeći druge u praksi.
Naša emocionalna inteligencija, ali i samopoštovanje ili komunikacijske vještine održavat će nas dalje , kako bismo drugima jasno stavili do znanja koje su granice koje ne smiju prevladati i da ne padnu u napast da se ponašamo na način da čini da nas drugi oštro kritiziraju (iako to ponekad može biti neizbježno, ovisno o okolnostima i tome tko su drugi).
Imajte na umu da se uvijek ima što naučiti i da ono što danas može biti korisno možda sutra neće biti potrebno. Važno je biti otvoren za promjene i moći se suočiti sa svojim osjećajima tako da nas prate, a da nam ne naštete.

Vodič za sastavljače e-knjiga

Zakoni o uvozu i izvozu kombinacija su raznih međunarodnih i nacionalnih zakona koji se koriste za kontrolu prekogranične trgovine proizvodima