HEKLANJE

Otok Vis, ljepota hrvatskih otoka

Otok Vis je najudaljeniji veći otok u grupi srednjodalmatinskih otoka. Udaljen je 45 km od kopna. Dužina obale Visa je oko 77 km. Površina otoka iznosi 90,3 km2, dug je 17 km, a širok 8 km. Po poslijednjem popisu stanovnika ima 4338 žitelja, ali stvaran broj ljudi koji živi na otoku je znatno manji. Najviši vrh je Hum sa 587 m nadmorske visine. Otok Vis je izložen sjeverozapadnim i jugoistočnim vjetrovima. Prosječna temperatura zraka tijekom najtoplijeg mjeseca srpnja je 24 °C, a siječnja 8,8°C. Godišnja količina oborina je 557 mm (ljeti svega oko 40 mm). Žive vode nema, osim nekoliko vrela kod Komiže. Suvremeno opremljeno vodospremište sagrađeno je u Koritima. Na otoku Visu postoje dva veća mjesta: Komiža i Vis, te niz manji sela i zaseoka. Otok Vis, bogat povješću nudi posjetiteljima mnoge spomenike od antičkog do novijeg doba. Ostaci antičkog grada, rimske terme, isejska nekropola, mnogi renesansni ljetnikovci, crkvice, a iz novijeg doba i Titova špilja svjedoče o burnoj prošlosti otoka i nude Vam prilike za brojna razgledavanja i izlete. Poznati prirodni fenomen Modra špilja na Biševu koju ljeti posjećuju turisti izletnici iz cijelog svijeta, zatim Zelena špilja na Ravniku i Krajicina špilja na Visu čekaju da ih otkrijete i upoznate njihovu čudesnu ljepotu.
Brojni restorani od luksuznih do tradicionalnih konoba u samim centrima grada Visa i Komiže ili u atraktivnim uvalama privući će Vas lokalnim specijalitetima i ugodnom atmosferom. Ako odlučite napustiti obalu, desetak kilometara u unutrašnjost otoka nudi Vam se nekoliko seoskih domaćinstva koji ne zaostaju ni u kvaliteti spravljanja bogatih autohtonih specijaliteta, a oduševit će Vas i gostoprimstvo kojim će Vas dočekati domaćini. Za one goste koji aktivno provode svoj odmor otok Vis nudi raznovrsne sportske sadržaje i mnoge izlete. Tokom ljeta u gradu Visu organizirano je “Kulturno ljeto” s bogatim kulturno-umjetničkim programom. Kazališne predstave lokalnog društva, predstave renomiranih imena Hvatske estrade, zatim razni koncerti raznovrsne glazbe od klasične preko jazz-a, rock-a do klapskih nastupa uljepšat će Vaše tople večeri na Visu. Večeri ozbiljne glazbe održavaju se na atraktivnim lokacijama, malim trgovima, crkvicama, u dvorištu stare tvrđave, Batarija, jazz i rock večeri ispred popularnih kafića na otvorenom prostoru.
Komiža- mali ribarski gradić, desetak kilometara udaljen od grada Visa. Nalazi se u podnožju brda Hum (587 m) na jugozapadu otoka Visa.Oduševiti će vas svojim šarmom, bogatom kulturnom povješću i, naravno, odličnom hranom. Među mnoštvom specijaliteta izdvojit ćemo “komišku pogaču” koju morate probati. U gradu možete posjetiti ribarski muzej koji se nalazi u takozvanoj Komuni, renesansnoj kuli iz 16. stoljeća, te brojne crkve od kojih se, zasigurno, izdvaja Muster– crkva Sv. Nikole koja se nalazi na brežuljku iznad Komiže, te svisoka štiti ribare i pomorce. Ispred komiške uvale nalazi se nekoliko otoka viškog arhipelaga: Biševo s čuvenom Modrom špiljom, Svetac – nekadašnje stanište mediteranske medvjedice, vulkanski otoci Jabuka i Brusnik, te mnoštvo malih otočića. Smještaj u gradu Komiži pogodan je za goste koji žele imati na raspolaganju sve uslužne sadržaje koji su im na dohvat ruke. Nekoliko prekrasnih šljunčanih plaža nalazi se u neposrednoj blizini centra, pa je odmor u Komiži prikladan i za one koji dolaze bez vozila ili ga ne žele stalno koristiti. Autobusna linija i privatni kombiji povezuju Komižu s Visom, ali i s nezaobilaznim slikovitim mjestima u unutrašnjosti otoka.
Grad Vis- nalazi se u velikom i prirodno zaštićenom zaljevu (uvala Svetog Jurja) na sjeveroistočnoj strani otoka Visa, okrenut prema Hvaru i dalmatinskom kopnu. Viška luka je smještena u najviše uvučenom jugozapadnom dijelu zaljeva, kojeg otočić Host i poluotok Prirovo štite od utjecaja otvorenog mora. Unutar zaljeva nalaze se i manja sidrišta na predjelima Kut i Stonca. Ukupan broj stanovnika Grada je 1.960, od toga u samom naselju Vis 1.776. Prije Drugog svjetskog rata, područje tadašnje općine Vis (jednako današnjem Gradu) je imalo 4.189 stanovnika, a mjesto Vis 3.189 (Popis 1931.). Od tada broj stanovnika stalno opada.
Prvo naselje na mjestu današnjeg Visa, pod imenom Issa, osnovali su grčki kolonisti sa Sicilije u IV. stoljeću prije Krista. Njih je, kao i sve kasnije gospodare Visa, privukao izvrstan strateški položaj pučinskog otoka s kojeg su se mogli kontrolirati pomorski putevi u Jadranu. Antička Issa se razvijala kao urbani i gospodarski centar ovog dijela Jadrana i poslužila je kao baza za naseljavanje dalmatinskog kopna (Epetion / Stobreč i Tragurion / Trogir). Funkcionirajući kao polis (grad-država), Issa je svoju samostalnost uspjela očuvati sve do I. stoljeća prije Krista kada postaje dio Rimskog carstva. Nakon toga Vis gubi značenje i samo se povremeno javlja u srednjovjekovnim izvorima, dijeleći sudbinu ostatka Dalmacije. Grad Vis je danas jedino mjesto na otoku koje ima redovitu katamaransku i trajektnu liniju sa Splitom koji je udaljen oko 30 nautičkih milja.