HEKLANJE

Ovih 13 namirnica najbolje je ne čuvati u hladnjaku

Naravno, kvarljive namirnice poput jaja, mlijeka, svježeg sira, mesa, plodova mora uvijek moraju biti u hladnjaku. No trebate li hladiti voće, povrće, kruh ili med u hladnjaku?
Razgovarajmo o onim proizvodima koji se ne preporučuju za čuvanje u hladnjaku.
Popis namirnica koje se ne mogu čuvati u hladnjaku
Ti proizvodi uključuju:
1. Kruh. Nema smisla hladiti ga, izgubit će okus. Bolje je kruh čuvati u posebnoj posudi za kruh ili jednostavno na polici umotanoj u salvetu. Ako iz bilo kojeg razloga trebate povećati rok trajanja kruha, trebali biste ga zamotati u papirnati ručnik i poslati u zamrzivač.
2. Krumpir. Hlađenjem škrob pretvara u šećer, što mijenja okus i teksturu gomolja. Idealni uvjeti za skladištenje su hladni i bez hladnih temperatura.
3. Tomats. Kada su izloženi niskim temperaturama, gube sva korisna svojstva. Rajčicu čuvajte na hladnom mjestu, ali ne u hladnjaku.
4. Avokado. Zrelo voće možete samo ohladiti i to najviše dva dana. Inače, voće držite na sobnoj temperaturi.
5. Banane. Nezrelo voće možete hladiti u hladnjaku, dok zrelo voće brzo potamni u hladnjaku.
6. Jabuke. Mogu se čuvati u zatvorenom tjedan dana, a zatim ohladiti.
7. Luk. Proces hlađenja ne utječe na najbolji način na kvalitetu luka, on se brže kvari. Također, visoka vlažnost zraka često uzrokuje plijesan na žaruljama. Stoga se preporučuje luk čuvati na hladnom i suhom mjestu, samo ne pored krumpira, što može prepoloviti rok trajanja proizvoda.
8. Češnjak. Hlađenje će omekšati češnjak i izgubiti okus. Bolje je čuvati na hladnom i tamnom mjestu, zajedno s lukom.
9. Maslinovo ulje. Za očuvanje svih korisnih svojstava maslinovog ulja važno je poštivati ​​optimalni temperaturni režim – od +12 do +16 stupnjeva. Kad skladištite ulje u hladnjaku, na dnu posude često će se stvarati talog i konzistencija proizvoda može se promijeniti.
10. Kava. Mnogi ionako kavu ne čuvaju u hladnjaku, ali neki ipak vole ohladiti pakiranje ili limenku kave. To ne biste trebali činiti, jer zrna kave imaju sposobnost brzog upijanja ostalih mirisa. Kavu je najbolje čuvati na suhom i tamnom mjestu. A ako želite duže zadržati kvalitetu zrna kave, možete ih staviti u zamrzivač.
11. Čokolada. Uz snažno hlađenje, na pločici se pojavljuje bijeli procvat – to su kristali saharoze. Čokolada se sama po sebi ne pogoršava, ali njezin se okus i, naravno, izgled mogu promijeniti.
12. Dušo. E Ako je proizvod pravilno uskladišten, rok trajanja je neograničen. To će vam trebati staklenu posudu s dobro prianjajućim poklopcem, kao i tamnu sobu i sobnu temperaturu. Ako se med stavi u hladnjak, doći će do kristalizacije smjese, a okus proizvoda će se promijeniti.
13. Listovi bosiljka. Izloženi niskim temperaturama, brzo venu, gube aromu i upijaju strane mirise. Da bi održali svježinu, listove bosiljka najbolje je čuvati u posudi s vodom.
Sada znate koja hrana ne smije biti u hladnjaku. Nadamo se da će vam ove informacije biti korisne.