HEKLANJE

Perilica rublja će vam pomoći da održite čistoću

Pođemo li od pretpostavke da je čistoća doista pola zdravlja tada možemo slobodno ustvrditi i kako perilica rublja odrađuje polovinu ovog posla. A od prvobitnog električnog stroja koji je brojnim ženama olakšao muke ručnog pranja, popularna „vešmašina“ danas se razvila u pravog profesionalca kojem bezbrižno možete povjeriti i najprljavije zadatke.
Kao i većinu velikih kućanskih aparata i perilicu ćete izabirati sukladno prostoru kojim raspolažete i koji će vam možda nametnuti dimenzije nešto manje od standardnih. No, osim za prostor veličina perilice uopće ne mora biti presudna budući da količina rublja koju ćete u njoj moći oprati ne ovisi o veličini već o zapremnini ili veličini bubnja. No, vratimo se na trenutak na dimenzije i njima srodne karakteristike pod kojima podrazumijevamo i druge prilagodbe malim odnosno velikim prostorima kakve dizajn perilica nudi. Dimenzijama male perilice, osmišljene za samce i izuzetno male prostorije osim svojom veličinom ususret će vam izaći i mogućnošću otvaranja pa ćete uštedu ionako malog prostora dodatno dobiti otvaranjem vrata s gornje strane.
Kada ste riješili dimenzije sada se možete posvetiti biranju stroja za pranje rublja sukladno potrebama, rublju i načinima pranja koje smatrate potrebitima. A postojeći uređaji na tržištu danas su u toj mjeri tehnološki razvijeni da dosežu i svojevrsno kemijsko čišćenje. Visoki A razred uštedjet će vam, iako u startu ne novac, dugoročno onaj potrošen za električnu energiju, a pored ove vrste uštede na raspolaganju vam se nude i strojevi s minimalnom potrošnjom vode, pa i deterdženata za rublje sukladno odabranim programima.
Moderna perilica rublja tako vam danas pored standardnog predpranja i iskuhavanja bijelog rublja na visokih 95 stupnjeva danas može ponuditi i programe specijalizirane za pranje šarenog rublja gdje možete samostalno podesiti temperaturu i broj okretaja centrifuge već prema vrsti materijala. Posebni program postoji za vunu i fino rublje kakvom dolikuje nježno pranje na ruke, a da sve ne ostane tek na temperaturi i centrifuzi dodatno osmišljeni programi prilagodit će se i vrsti deterdženta za šareno, crno, svileno i ino rublje. Pored ovoga velika većina modela pruža vam mogućnost i za antialergijsko pranje ukoliko vi ili netko od članova vašeg kućanstva patite od istih.
Broj okretaja centrifuge često je samostalno podesiv, pa nastojte izabrati model s najvećim brojem (ova brojka kreće se oko 1000 okretaja) kako bi skratili vrijeme sušenja kada isti budete birali. Za razliku od starijih modela koji nisu imali sigurnosnu blokadu vrata tijekom pranja, današnje perilice opremljene su njome, ali isto tako i mogućnosti zaključavanja radi zaštite najmlađih članova obitelji kao i eventualnih nepodopština koje bi im mogle pasti napamet.
Ono što ostaje da napomenemo za kraj jest tek to da ne smetnete s uma da će i vašoj perilici periodično biti potrebno pranje, a podrazumijeva sve uobičajene radnje s izuzetkom dodavanja rublja.
Više sličnog sadržaja na: https://www.jeftinije.hr/L1/44/bijela-tehnika

Sjećanja na pljačku

Argentinski redatelj Fernando Solanas dobio je Zlatnog medvjeda za životno djelo na 54. Berlinskom filmskom festivalu, za svoj dokumentarni film