HEKLANJE

Pet jednostavnih metoda za pripitomljavanje impulzivne kupnje

Impulzivna kupnja smrtna je osuda za svaki osobni i obiteljski budžet i prvi korak u gomilanju dugova. No ipak, ta je vrsta kupnje tigar kojeg je teško ukrotiti i u vremenima najveće krize i besparice.
U istraživanju koje među odraslim ženama proveo američki Consumer Report, 60 posto ispitanica prošle se godine barem jednom prepustilo impulzivnoj kupnji, dok je 39 posto ispitanica reklo da se takvom obliku kupnje prepušta barem jednom mjesečno. Statistike govore da su u takvoj kupnji u prosjeku potrošile barem stotinu dolara. Impulzivna kupnja može biti pogubna za osobne financije, zbog čega su financijski savjetnici osmisli pet načina za njezino zaustavljanje.
1. Stroga kontrola troškova po kreditnim karticama. Svaku stavku potrebno je pregledati i utvrditi što je potrošeno planski i što je bilo neizbježno, a što se potrošilo iz hira. Nakon što je problem identificiran slijedi njegovo „liječenje“
2. Svakodnevno praćenje potrošnje. Kao što osoba koja je na dijeti prati svoj unos kalorija, impulzivni potrošač mora pratiti svoje troškove. Osim što se tako teže odlučiti na impulzivnu i nepromišljenu potrošnju, praćenje troškova dobra je vježba za štednju jer ćete tako pronaći i neke troškove za koje ste mislili da su neophodni. A definitivno nisu.
3. Identificiranje slabih točaka. Već znate gdje biste i na što mogli nepotrebno potrošiti golemu količinu novca? Onda trebate znati da ta mjesta treba izbjegavati. To je najlakše napraviti tako da pronađete novu, zdraviju aktivnost ili hobi koji će vaše misli otjerati od nepotrebne potrošnje.
4. Napravite plan potrošnje. Taj plan ne mora izgledati kao „dijeta“ već kao plan koji vodi ka većem bogatstvu. Takav plan, može biti gotov za manje od pet minuta. Na jednu stranu idu neophodni troškovi kućanstva, režije i hrana, a na drugu vaša primanja? Razlika na strani troškova – vrijeme je za „stezanje remena“. Psihološki je lakše neke stavke jednostavno smanjiti, umjesto u potpunosti izbaciti.
5. Upotrebljavajte kreditne kartice samo u nuždi. Iz doma se u šoping centar zaputite s ograničenim iznosom gotova novca, pa ako vas iskušenje neće moći prevariti. Kreditne kartice su odličan alat i instrument plaćanja za svakog racionalnog potrošača, no nažalost neopravdano za mnoge su izvor svega zla.

Kućni posao i dvorište dvorca

Ako ste u posljednje vrijeme procijenili vrijednost zemljišta, znate da je za mnoge pojedince pojam vlasništva kuće postao vrlo teška