HEKLANJE

Pet jednostavnih načina za ponovno uspostavljanje kontrole nad kreditnom karticom

Kreditne kartice lako izmaknu kontroli. Jednostavno ne shvaćate koliko naplaćujete, a koliko malo plaćate. Prije nego uopće možete razmišljati o potpunom otplaćivanju svoje kartice, jednostavno morate ponovno uspostaviti kontrolu nad dugom po kreditnoj kartici.

Evo pet jednostavnih koraka koji će vam pomoći da vratite kontrolu i na kraju otplatite svoj dug. Slijedite ih korak po korak i vidjet ćete da nisu opterećujući ni preteški. Zapravo, uopće ne oduzimaju puno vremena.



1. Platite više.

Ne biste trebali nositi saldo na kreditnoj kartici iz mjeseca u mjesec, ali vjerojatno ipak imate. Ako plaćate samo minimalnu uplatu, polako se ubijate. Ovo će rastegnuti vaša plaćanja desetljećima. Da, desetljećima. Morate početi stavljati dodatni novac na svako plaćanje kreditnom karticom. Čak i ako je samo 15 dolara, štedite vrijeme i novac.

2. Telefonirajte.

Odvojite vrijeme da nazovete tvrtke koje izdaju kreditne kartice i zatražite nižu kamatnu stopu. Nije to teško učiniti. Jednostavno tražite bolju kamatnu stopu. Ako ste dobar kupac koji plaća na vrijeme, vjerojatno ćete biti uspješni. Recite im da želite najnižu moguću stopu. Možete čak reći da ste dobili ponudu za prijenos stanja na drugu karticu po povoljnijoj kamatnoj stopi. Želite im dati priliku da se natječu. Ako vam ne snize cijenu, razmislite o prelasku na karticu s nižom stopom.

3. Reci zbogom.

Pošaljite svoje čestitke na mali odmor. Ako imate dug i ne možete ga u potpunosti otplatiti, morate za sada prestati koristiti svoju kreditnu karticu. Stavite ga negdje gdje nećete moći lako pristupiti. Ovo uklanja iskušenje da jednostavno naplatite ovu jednu stvar. Predlažem sef u banci. Ovo obično uvijek funkcionira. Ako imate istinski hitan slučaj, možete ga dobiti. Ali često se ne isplati truditi se samo kupiti novi džemper.

4. Tražite novac.



Sada je vrijeme da taj dug počnete otplaćivati onim što već imate. Ako imate kreditnu karticu od 18%, a novac u banci zarađuje 5%, svaki mjesec gubite 13%. Uzmite svoju ušteđevinu i isplatite svoju kreditnu karticu. Time ćete se uštedjeti kamata i mnogih briga. Zatim poradite na stvaranju sigurnosne kopije svoje ušteđevine tako što ćete svaki mjesec automatski polagati iznos koji ste platili kao dug po kreditnoj kartici.

5. Zavjet na promjenu.

Sada kada ste vidjeli stres i probleme koje donose kreditne kartice, možete se obvezati na promjenu. Kreditne kartice nisu problem, one samo doprinose. Problem je način na koji trošite. Morate shvatiti da ne možete nastaviti kupovati na način na koji to radite. Morate promijeniti svoje navike potrošnje kako ne biste došli u iskušenje da koristite karticu. Teško je. Ljudi se lako vraćaju u to. Ali morate pronaći način da se podsjetite da to nije vrijedno toga. Vratite kontrolu nad svojim kreditom i okrenite ga.