HEKLANJE

Poboljšanje pažnje i pamćenja: 5 strategija

Najbolji način za povećanje pamćenja i pažnje jest stvaranje uvjeta kako bi se mogli u potpunosti izraziti. S vremenom će obrazovanje ovih dvaju fakulteta postati navika sa svim proizašlim prednostima. Poboljšanje pažnje i pamćenja cilj je mnogih od nas. Razlozi se kreću od bržeg i učinkovitijeg studija do jačanja ove dvije vještine koje tijekom godina obično slabe.
Svakako se naša kognitivna učinkovitost povećava ako uspijemo ojačati pamćenje i pažnju. Ni jedno ni drugo nije ekvivalentno većoj inteligenciji, ali odlučujuće doprinose tome da se to maksimalno iskoristi. Naša sposobnost učenja u velikoj mjeri ovisi o pažnji.
U stvarnosti je poboljšanje pažnje i pamćenja uglavnom rezultat niza dobrih navika , kao i ustrajnosti i samodiscipline.
To se može postići u bilo kojoj dobi, iako će, naravno, starija dob trebati više napora. Strategije koje su nam dostupne su različite. Da vidimo pet.
Strategije za treniranje pažnje i pamćenja
1. Izbjegavajte ometanje i monotoniju
Nikad ne boli sjetiti se očito očitog aspekta: za poboljšanje pažnje i pamćenja bitno je izbjegavati ometanje. Moramo izbjegavati da su iznad svega šumovi i prekidi. Oboje negativno utječu na pažnju. I bez pažnje, naša sposobnost stvaranja uspomena je ograničena.
Održavanje monotonije podjednako je očito i osnovno. Znamo da ljudski mozak ima precizan raspon pažnje. Za neke zadatke koji zahtijevaju veliku koncentraciju, idealno je napraviti pauzu svakih pola sata i svaka dva sata mijenjati aktivnosti ili okruženje .
2. Pregledajte i podcrtajte kako biste poboljšali pažnju i pamćenje
Jedna od velikih poteškoća u pamćenju pojmova je žurba . Jednostavno čitanje smatramo završenim kad završimo poglavlje ili knjigu. Ali to nije dovoljno.
U slučaju čitanja, osobito je korisno podvući koncepte koje smatramo najvažnijima ili vrijednima da nas se pamte.
I na kraju, dobro je pregledati korake koje smo iznijeli. Na ovaj ćemo način izvući maksimum iz čitanja. Nešto slično treba učiniti i s ostalim aktivnostima.
3. Izbjegavajte multitasking
Raditi više stvari zajedno sve je češća, ali vrlo negativna navika. Koliko nas radi posao dok istovremeno gledamo televiziju ili slušamo glazbu sa slušalicama i odgovaramo na poruke na mobitelima?
Sve što se postiže na ovaj način nije posvećivanje potpune pažnje niti jednoj od aktivnosti o kojima je riječ. Istodobno hranimo tjeskobu ili osjećaj bespomoćnosti jer nismo u mogućnosti dati sve od sebe. Ovo je najgora situacija za naše pamćenje.
Rad u multitasking načinu uzrokuje da naša sposobnost održavanja pažnje znatno ranije opadne , što umanjuje sposobnost stvaranja pouzdanih i točnih uspomena.
4. Stvorite idealnu atmosferu za pojačavanje pozornosti
Okoliš igra presudnu ulogu u poslovima koji zahtijevaju koncentraciju. Kontekst mora pomoći kontroli pozornosti: dobro osvjetljenje, malo ometanja i niska razina buke.
Isto tako, ugodna atmosfera predisponira mozak za bolju aktivnost . Atmosfera nije samo fizička, već i emocionalna. Emotivni ton niskog intenziteta potiče kontrolu pažnje i stvaranje sjećanja.
Možda se čini paradoksalno, ali negativna emocija poput tuge ponekad je faktor koji može poboljšati koncentraciju.
5. Vanjska pomagala za pamćenje
Pažnja i pamćenje usko su povezani . Kada se postigne visoka razina pažnje, memorijski procesi se aktiviraju gotovo automatski.
Međutim, u nekim se okolnostima to ne događa, bilo zato što stupanj pažnje nije dovoljno visok ili zato što je sadržaj koji treba pamtiti složeniji nego inače.
Pogotovo u potonjem slučaju postaje neophodno pribjeći vanjskim strategijama kako bi se olakšalo kodiranje ili pristup sjećanjima. Alternative su različite: od pripreme kartica , snimanja i reprodukcije teksta, do upotrebe konceptualnih karata.
Poboljšanje pažnje i pamćenja stvar je prakse
Kao što smo rekli na početku, poboljšanje pažnje i pamćenja stvar je stalnog vježbanja. Drugim riječima, dobre navike. Usvajanje učinkovitih tehnika i strategija dovest će do odmah vidljivih rezultata u našim kognitivnim aktivnostima.

Američki san

Ovaj 30-minutni animirani film na zabavni način prikazuje kako su ljudi obmanuti od strane sistema, ponajprije u SAD-u. “Američki san”

AOL odustaje od duha

Tvrtka koja je dominirala upotrebom dial-up interneta hvata se ukoštac s budućnošću. Kako se upotreba širokopojasnog interneta dramatično povećava, AOL