HEKLANJE

Početna ishrana pastrve

Rani stadiji u proizvodnji riba i račića često zahtijevaju poseban režim ishrane, i upotrebu umjetne hrane za ove rane stadije može biti problematična. Za vrijeme inicijalne faze ishrane, organski i/ili anorganski fertilizatori (npr., dušik i fosfor) se često dodaju kako bi se kreiralo cvjetanje algi. Cvjetanje algi pospješuje nivo primarne produkcije u bazenima generiranjem izvora hrane za mikroorganizme kao što su zooplankton, kojim se hrani mlađ ili larve organizama koji se uzgajaju. Cvjetanje algi sprječava također razvoj akvatičnih biljaka.
Veterinarski lijekovi se mogu dodavati u ovoj fazi kako bi se smanjio rizik od bolesti ili kao odgovor na stvarne epidemije. Široki spektar antibiotika se najčešće koristi kao lijek.
Nakon početne ishrane, počinje prijelaz ka fazi rasta. Kvalitet hrane koja se koristi široko varira, ovisno o vrsti koja se uzgaja i/ili o nivou sofisticiranosti postavke ribogojilišta. Intenzivne operacije mogu isključivo koristiti visokokvalitetnu, formuliranu hranu u peletima u toku perioda proizvodnje.
Za vrijeme hranjenja, biomasa će porasti, što rezultira povećanjem potrošnje kisika, tako da se često koriste aeratori bazena za prozračivanje vode. Za vrijeme perioda rasta, vrši se redovan monitoring na bolesti i spremnost riba da jedu, što omogućava uzgajivaču da intervenira (npr. primjena antibiotika i izmjena vode u bazenima) ako se jave nepodesni uvjeti.

Argentinski umak chimichurri

Ekologija potrošnje. Sakrijte kečap i umake spremite u hladnjak, opskrbite se peršinom i dobrim maslinovim uljem i napravite chimichurri …