HEKLANJE

Podaci o stečaju: neke osnove

Naći se u teškoj financijskoj situaciji može biti zastrašujuće. Suočavanje s mogućnošću bankrota može biti još strašnije, pogotovo zato što većina pojedinaca ili tvrtki ne troši vrijeme na osvještavanje zakonitosti koje idu uz taj proces. Budući da se mnogi dužnici srame situacije, često se boje postavljati previše pitanja u vezi s procesom. Budući da je bankrot jedna od najvažnijih financijskih odluka koju će tvrtka ili pojedinac ikada donijeti, bitno je imati točne informacije o stečaju prije nego započnete s postupkom.

Savezni sudski sustavi u Sjedinjenim Državama bave se svim informacijama o bankrotu i određuju zakone koji se odnose na proces. To ne znači da pojedinac mora ići u Washington DC kako bi podnio zahtjev, budući da će svaka država imati posla s pojedincima i tvrtkama tijekom postupka. To ipak može značiti odlazak sve do glavnog grada države. Savezni zakoni o informacijama o bankrotu navode da su ti zakoni na snazi samo kako bi poštenom, ali pogrešnom dužniku dali novi početak.



Jedna od najvažnijih informacija o bankrotu koju treba znati je da sudovi ne dolaze kod pojedinca ili tvrtke kako bi podnijeli zahtjev, već pojedinac ili tvrtka idu na sudove. Jednostavnim podnošenjem peticije koja se naziva Izjava o namjerama, dužnik daje do znanja sudskom sustavu da se prijavljuje za bankrot.

Samo zato što dužnik podnese izjavu o namjerama ne znači uvijek da će ići do kraja kroz pravni sustav. Sudovi će morati prikupiti važne informacije o stečaju putem obrazaca koje dužnik mora ispuniti. Ovi obrasci omogućuju sudovima da pregledaju dužnikovu kreditnu povijest, navedu sadašnje vjerovnike i iznose dugova, kao i trenutnu i prošlu radnu povijest. Iz toga će savezni sudski sustav odlučiti može li dužnik nastaviti sa sudskim sporom ili ne.

Imajte na umu da dužnik ne mora angažirati odvjetnika da ga zastupa u postupku, iako odvjetnici mogu biti izvrstan izvor informacija u vezi s informacijama o stečaju. Mnogi se dužnici boje angažirati odvjetnika zbog dodatnih troškova koje si ne mogu priuštiti, ali većina odvjetnika ima razumnu cijenu zbog okolnosti. Odvjetnici često neće naplatiti naknadu za početne konzultacije kada dužnik jednostavno pokušava prikupiti informacije o stečaju.

Nažalost, većina šire javnosti nema temeljito razumijevanje informacija o bankrotu. To uzrokuje pogrešne predodžbe o bankrotu. Jedna od glavnih zabluda o bankrotu je da se sva imovina uzima i vraća u posjed sudom. Budući da postoji mnogo različitih poglavlja o stečaju, postoji i mnogo različitih pogleda na otplatu dugova, a samo Poglavlje 7 zahtijeva potpunu likvidaciju imovine. Čak i uz Poglavlje 7, dužnicima su dopuštena izuzeća ili stvari koje su neophodne za život.

Još jedna važna informacija o stečaju koju treba imati na umu jest da je na snazi novi zakon o stečaju pod nazivom Zakon o sprječavanju zlouporabe stečaja i zaštiti potrošača. Ovaj je zakon proveden 2005. kako bi se zaustavile lažne stečajne tražbine i mogao bi otežati uvjeravanje sudova u tražbinu.

Iako se podnošenje zahtjeva za poglavlje 13 i poglavlje 11, ili planovi reorganizacije, nisu toliko promijenili, podnošenje zahtjeva za poglavlje 7 postaje sve teže. Prije se od dužnika nije tražilo pohađanje tečajeva o dugu, ali s novim zakonom dužnici iz poglavlja 7 moraju pohađati tečajeve kreditnog savjetovanja i financijskog upravljanja prije nego što se proces može dovršiti.

Mentor za vaše poslovanje

Dio vašeg kućnog poslovnog plana za uspjeh mora uključivati iskusnog online poslovnog mentora. Poslovanje kod kuće na internetu ne razlikuje