HEKLANJE

Pogled izbliza na monitore

TEMU APP 100 E KUPON

Ako je istinita stara izreka da iza svakog dobrog muškarca stoji žena, što stoji iza svake moćne organizacije? Odbor. Gotovo sve organizacije koje upravljaju svime, od softvera do gaziranih pića, iza sebe imaju savjetodavni ili nadzorni odbor koji stvara propise, nadzire ponašanje i osigurava da se poštuju sva pravila. Pri pregledu naziva domena registra iza tog procesa stoji povjerenstvo koje osigurava da se stvari odvijaju na pošten i siguran način. Ime tog odbora je ICANN

Što je?



ICANN je kratica za internetsku suradnju za dodjeljivanje imena i brojeva. To je neprofitna organizacija koju je vlada Sjedinjenih Država zadužila da radi s vladama diljem svijeta i upravlja sustavom naziva domene ili DNS-om koji osigurava da je svaka adresa web stranice jedinstvena i da ispravno funkcionira. Svaki naziv domene ispod ima niz dodijeljenih brojeva koji lociraju to određeno mjesto na internetu. Budući da pamćenje dugih nizova brojeva nije ni lako ni zabavno, sustav je stvoren za nazive mjesta pridružene tim brojevima koje možemo zapamtiti i koristiti često i učinkovito. ICANN osigurava da se ta imena i brojevi podudaraju s važećim adresama kako bi osigurao da internet ispravno radi.

Što to radi?

ICANN ne samo da nadzire pojedinačne nazive domena i registre, već također nadzire agencije za nazive domena. Ove grupe zauzimaju većinu prostora na Internetu i za njih registriraju imena i ekstenzije. ICANN postavlja akreditacijske standarde koje agencije moraju ispuniti i provjerava njihove informacije i programe akreditacije. Oni također osiguravaju da su te agencije podnijele odgovarajuće vjerodajnice od svakog matičara kako bi održale ispravno produženje. ICANN također radi s različitim vladama s različitim zahtjevima u vezi s time što bi trebalo biti dostupno ili upotrebljivo za nazive domena na webu. ICANN je prikupio popis riječi koje se smatraju opscenim i blokirao njihovu upotrebu na internetu kao imena domena. ICANN prati registrirane stranice i dosljedno prati protok upitnih naziva domena kroz svoje sustave praćenja.

Što ne radi?

Iako je službeni monitor Interneta. ICANN ima ograničenja svoje moći. ICANN prati i izvješćuje, ali nema kaznenu vrijednost. ICANN prijavljuje kršenja agencijama koje reguliraju i istražuju sve vrste prijevara. ICANN ne prima prijave o internetskom kockanju, spamu ili neprikladnom pristupu ili hakiranju, Sve to rade agencije na koje se ICANN poziva. ICANN se ne pojavljuje pred sudom u vezi sa sporovima vezanim uz autorska prava ili registraciju naziva domene, prepuštajući to drugim agencijama i registrima naziva domena. ICANN ne traži sadržaj na webu koji nije u skladu s međunarodnim zakonima i standardima. Međutim, pruža pristup IP adresama i evidenciji podnositelja registracije web stranice. ICANN je vrijedan izvor informacija u stalnim naporima svjetskih vlada u borbi protiv kibernetičkog kriminala.

Možete voditi posao cijeli život i nikada ne čuti za ICANN. Ipak, oni pružaju vrijednu uslugu Internetu, čineći imena domena sigurnima, dostupnima i akreditiranima.