HEKLANJE

Pomicanje vremena štetno djeluje na osobu

Više svjetla, više aktivnosti – ovo je cilj svake ožujske promjene satova. No, prema biolozima, prijelaz na ljetno računanje vremena prije svega krši unutarnji ritam. Napokon, senzor za tijelo nije sat , već dnevno svjetlo.
Neki su zadovoljni prijelazom u novo vrijeme, drugi su tužni. Svake godine posljednje nedjelje u ožujku kazaljke na satu pomiču se za jedan sat unaprijed, a posljednje nedjelje u listopadu unatrag. No, to ne daje željeni rezultat, kažu biolozi sa Sveučilišta u Münchenu. Ludwig Maximilian Thiel Rönneberg.
“Ljudski se biološki sat mijenja prema sezonskom vremenu izlaska sunca”, kaže Thomas Kanterman.
Pomicanje vremena štetno djeluje na osobu
Prijevod strelica utječe na prirodni ritam tijela, ali do sada su njegove posljedice malo proučavane. Većina dostupnih studija zaključila je da se tijelo prilagođava izmijenjenom vremenu u roku od nekoliko dana.
Pomicanje vremena štetno djeluje na osobu
Prema ljetnom računanju vremena, prema znanstvenicima, nije samo beskorisno – čak tvrde da dugoročno može biti štetno za zdravlje . Ali zasad ne daju glasne izjave.
“Iako su kazaljke na satu postavljene samo na jedan sat, ovaj prijelaz ima puno ozbiljnije posljedice nego što svi misle”, kažu stručnjaci . Kako se prirodno vrijeme izlaska sunca mijenja, kaže Kanterman, u proljeće taj vremenski pomak vraća čovjeka unatrag četiri tjedna. “Kao da su se vratili u veljači”, napominje Kanterman.