HEKLANJE

Pomoć: je li rano sijeda kosa normalna?

TEMU APP 100 E KUPON

Pojava sijede kose s 20 godina ili čak i ranije može uzrokovati tjeskobu i želju da se hitno nešto poduzme. Sasha Mironova, koja se i sama suočila s tim problemom, zajedno sa stručnim trihologom, smišlja što ovdje učiniti.
Svoju sijedu kosu prvi sam put otkrio u 21. godini. Uplašila se, izvukla je pincetom i krenula u šetnju s prijateljicom.
Godinu dana kasnije primijetio sam da ima više bijelih dlačica. Preslikao sam ih “Tonikom” i krenuo u šetnju s prijateljicom.
S 23 godine sijeda kosa postala je prilično primjetna. Zatim sam otišla na forume gdje su djevojke od 18 do 23 godine napisale kako ih dečki napuštaju zbog njihove sijede kose, a djevojke šapuću iza njihovih leđa. Tada čitam članke o uzrocima sijede kose i kako se učinkovito nositi s njom. Kako živjeti s tim, nigdje nije napisano. Sve me to užasnulo. Obojio sam se bojom bez amonijaka i nisam išao u šetnju.
S 25 godina sijede su već bile iznad čela i na sljepoočnicama. Nisam imala više ravnih razdjeljka i šiški, a svaki mjesec u proračunu je bila dvije tisućite rupe za bojanje.
Sa 27 godina odlučila sam da više neću farbati sijedu kosu. Pronašla sam majstora koji je uzeo bojanje pomoću kojeg možete lijepo uljepšati svoju boju sijede kose. Sijeda kosa dio je mene i toga se uopće ne sramim. Dobro sam.
Kad sam se s estetske strane pomirio sa sijedom kosom, ostalo je pitanje zdravlja: Trebam li se zbog nečega brinuti? Da bih to saznao, obratio sam se terapeutu i istražio svoju genetiku, a za ovaj sam se članak dodatno savjetovao sa stručnim trihologom.
Zašto kosa posijedi
“Posebne stanice, melanociti, odgovorne su za pigmentaciju kose, koje proizvode pigmentnu tvar melanin. Melanin se sintetizira u korijenovom sustavu, a tek tada melanin ulazi u rastuće dlačice. Te reakcije aktiviraju endokrini i živčani sustav. Ako se količina melanina smanji, prestaje teći u kosu i postaje bijela. ”
Olga Berezhnaya, triholog
Rano sijeda kosa naziva se pojava sijede kose prije 30. godine . Postupni gubitak melanina nakon 30. smatra se prirodnim procesom. Jednom kada folikuli dlake izgube svoj pigment, više ga nije moguće povratiti.
Koji mogu biti razlozi za rano sijedu kosu
Genetika
Brzina kojom osoba posijedi i dob u kojoj se čini sivom ovisi o genetici . 2016. godine znanstvenici iz laboratorija UCl u Velikoj Britaniji otkrili su gen IRF4 koji je uključen u regulaciju sinteze melanina.
Stres
Istraživači sa Sveučilišta Harvard i Centra za istraživanje upalnih bolesti (CRID) u Sao Paulu utvrdili su vezu između hiperaktivacije živčanog sustava, porasta hormona i osiromašenja melanocita koji sintetiziraju pigment u folikulu dlake miševa. Ova reakcija uzrokuje da kosa pobijeli.
Nedostatak vitamina i minerala
Tim istraživača s Muellerovog medicinskog fakulteta u Indiji otkrio je da nedostatak hranjivih sastojaka može dovesti do rane sijede kose. To je zbog niske razine feritina, kalcija i vitamina D3. A znanstvenici sa Sveučilišta medicinskih znanosti Isfahan u Iranu utvrdili su da niska razina bakra, cinka i željeza također dovodi do prerane sijede kose.
Bolesti kardiovaskularnog i endokrinog sustava, gastrointestinalnog trakta i autoimunog spektra
Europsko kardiološko društvo pronašlo je vezu između preranog sijedjenja kose i alopecije kod mladih indijanskih muškaraca s bolestima koronarnih arterija (alopecija je autoimuno stanje koje dovodi do gubitka kose. – Napomena urednika ).
Razni hormoni također utječu na sintezu melanina: kada je poremećena funkcija hipofize, jajnika, štitnjače, to utječe na proizvodnju pigmenta za kosu. Stoga sijeda kosa također može biti jedan od simptoma hipotireoze .
Pušenje
Studija Sveučilišta u Jordanu iz 2010. godine pokazala je da pušenje utječe na ranu pojavu sijede kose.
Što učiniti ako primijetite sijedu kosu
Definitivno ne izvući
Prema trihologu, zbog promjena u korijenskom sustavu, kosa će ponovno narasti snježnobijela, ali dermatitis i ozljede koje se pojave tijekom takvih manipulacija mogu nanijeti veću štetu.
Da biste saznali razlog, obratite se trihologu
U slučaju brzog sijedljenja kose starije od 25 godina, trebate se obratiti stručnjaku. Liječnik će isključiti ozbiljne bolesti, utvrditi prisutnost nedostatka vitamina i minerala i ispraviti režim i prehranu.
Nisam brzo posijedio, pa sam krenuo drugim putem – proučio sam svoju genetiku i obratio se terapeutu. Ispostavilo se da su sve žene s majčine linije rano posijedile – s oko 20 godina – i specijalist me uvjeravao da je s njezinim zdravljem sve u redu, jer sam redovito podvrgavala zakazanim pregledima.
Ne brini
Kad se nakon 25 godina pojave pojedinačne sijede dlake, ne biste smjeli odmah alarmirati. Olga Berezhnaya napominje da je u njezinoj praksi uzrok rane sijede kose najčešće genetika, a ne bolest.
“Sama po sebi sijeda kosa više je plus nego minus. Kosa bez pigmenta manje je sklona gubitku kose i bolestima koje dovode do ćelavosti. Primjer za to su rano sijedi muškarci sa zavidnim šokom kose. ”
Olga Berezhnaya
Kako bojiti kosu sivom kosom
Nadležni stilist pomoći će vam odabrati šišanje i predložiti postojanu boju kako ne biste morali svaki mjesec ići u salon.
“Ako želite slikati sijedu kosu, zamolite stručnjaka u salonu da odabere trajni režim bojenja i njege koji će vašu kosu učiniti prirodnim.
Kao SOS za posebne prigode možete koristiti sprejeve za bojenje korijena koji se isperu nakon prvog pranja. Za odabir spreja, također je bolje kontaktirati majstora.
Ako više ne želite skrivati ​​sijedu kosu i odlučite rasti svoju boju, prikladne su tehnike bojanja koje se temelje na najglađem prijelazu s vaše na svijetlu kosu. Na primjer, osvjetljenje tehnikom shatush, balayazh ili airtouch ”
A Amerikanka Martha Truslow Smith stvorila je grombre račun i ujedinila žene koje su odbile slikati sijedu kosu. Tamo dijele svoje fotografije i pričaju kako im se život promijenio otkako su se prihvatili takvi kakvi jesu.

Financijsko savjetovanje

Upravljanje financijskom i drugom imovinom spada među ključne aktivnosti, posebno u srednjim i velikim poduzećima. Nabava financijskih sredstava za podmirenje