HEKLANJE

Pomoć: kako da operem kosu?

Nije važno nosite li bobove, dreadlockse ili šešir Angele Davis. Higijensko pravilo za sve je isto: kosu morate redovito prati, a učestalost ovisi o brzini kojom se kosa zaprlja. Razgovaramo o svim nijansama čišćenja vlasišta s dermatološke točke gledišta i objašnjavamo zašto su neki narodni lijekovi toliko popularni. Upozorenje o spojleru: neki od njih zapravo rade!
Što kosu zaprlja i što će se dogoditi ako je ne perete mjesec dana?
Kosa vidljiva našem oku je mrtva struktura. Ne proizvodi ništa, već samo nakuplja na svojoj površini prašinu, prljavštinu i ostatke proizvoda za oblikovanje. Sebum, ili sebum, čini kosu masnom i neugodnom na dodir . To nije jedna tvar, već čitav kompleks masti, ugljikohidrata i voska koji:
ne dopustite da vlaga isparava s površine kože,
sprečavaju širenje bakterija na koži lica, tijela i vlasišta.
Količina sebuma izravno ovisi o proizvodnji hormona . Ovaj parametar programiraju geni i ne možemo utjecati na to koliko sebuma lojne žlijezde luče. No, prilagodba i odabir pravih proizvoda kako bi vaša kosa ostala čista.
Drugi važan čimbenik koji utječe na masnost vlasišta je dob. No, usko je povezan i s hormonima: što tijelo više proizvodi androgene, lojnice na površini kože aktivnije djeluju i brže frizura gubi svjež izgled. Androgeni se smatraju muškim hormonima, ali se proizvode i kod žena, upravo tada se pretvaraju u estrogene. Mladost je vrhunac sadržaja androgena u krvi, stoga mladi muškarci i djevojke primjećuju povećan sadržaj masti u kosi tijekom ovog životnog razdoblja. A djeca i starije osobe mogu rjeđe prati kosu, jer njihove lojne žlijezde rade polovično.
Lojne žlijezde općenito rade u našu korist – vlaže vlasište, sprječavaju suhoću i svrbež.
Postoji mit da što rjeđe perete kosu, to će vam se manje masti. Ali lojne žlijezde ne mogu se uvježbati da proizvode manje masti.
Ako kosu nećete prati tjedan dana ili čak mjesec dana, uvjerite se sami. Kosa će vam izgledati poput ledenica ako je vaš tip kože mastan ili će izgledati kao rezultat neuspjelog trajnog postupka ako je vaš tip kože suh. Osim toga, naučit ćete što je perut – kada se mrtve ljuske s vlasišta obilno izlijevaju s kose na ramena u ogromnim količinama. Loša higijena jedan je od uzroka peruti .
Koliko često biste trebali prati kosu?
Na ovo pitanje nema jasnog i identičnog odgovora. Kosu morate prati po potrebi uzimajući u obzir vrstu vlasišta.
Ako se kosa zaprlja i počne izgledati neuredno 1-2 dana nakon pranja, vjerojatnije je da ćete imati masno vlasište. U tom slučaju preporučuje se pranje kose svaki dan ili svaki drugi dan.
Ako vam se kosa čini čistom 3 dana ili više, imate ili normalni tip kože ili suhu. Kosu možete prati rjeđe, dovoljno je 2-3 puta tjedno.
Savjet: Ako se bavite sportom, kosu uvijek operite nakon vježbanja. Intenzivna tjelesna aktivnost provocira proizvodnju hormona, a hormoni potiču lojnice da aktivnije rade.
Kako pravilno oprati kosu i što?
Šamponiranje započinje šamponiranjem. Njegova je glavna i jedina zadaća očistiti vlasište od nečistoća i sebuma. Proizvod ne može jamčiti obnovu, jačanje ili ubrzanje rasta kose, čak i ako sastav sadrži njegujuća ulja, vitamine i pivski kvasac. Pregledni članak iz 2015. u časopisu Indian Journal of Dermatology objašnjava zašto se ne biste trebali oslanjati na šampon: kontakt s uljima i drugim korisnim sastojcima prekratak je da bi utjecao na strukturu i kvalitetu kose. Šampon može samo utjecati na čistoću vaše kose i dati joj ugodan miris.
Kako djeluje šampon
Bilo koji šampon temelji se na deterdžentu ili površinski aktivnoj supstanci. Ova skupina tvari dala nam je deterdžente za pranje posuđa, prozora, stakla i druga sredstva koja nam olakšavaju život i štede vrijeme uz umivaonik. Supersila ovih tvari je istodobno privlačenje i odbijanje vode te usput ispiranje svih masnih i prljavih površina predmeta – uključujući kosu. Kada na kosu nanosimo šampon, tenzidi se čvrsto prianjaju za molekule sebuma i voda ih nikako ne može razdvojiti. Ali čim u šampon pošaljete kosu vode na kosu, nekoliko šampona + masnoća lako će uletjeti u odvodnu rupu pod tušem.
Bez tenzida nećemo postići čistoću i svježinu kose. Nalaze se u apsolutno svim šamponima. Ako na polici trgovine vidite proizvod s oznakom „bez SLS-a“, to znači da šampon sadrži samo sulfate – zamijenjeni su drugom skupinom tenzida. Proizvodi bez SLS – lauril sulfat i laureth sulfat – prikladni su za one koji pate od alergija, dermatitisa ili suhog vlasišta. Čiste kosu mekše i nježnije, za razliku od svojih kolega sa sulfatima iznutra.
Da biste provjerili je li u bilo kojem SLS šamponu koji ste kupili ili spremili u svoju košaricu na mreži ne sadrži tvari koje izazivaju alergije ili druge neželjene nuspojave, preporučujemo da se za pomoć obratite EWG-ovom Skin Deep- u . Ova baza podataka uključuje više od 65 000 kozmetičkih proizvoda i komponenata s procjenom njihove razine sigurnosti za vaše zdravlje. Ovu web stranicu podržava nevladina radna skupina za američku Agenciju za zaštitu okoliša. Oni također imaju aplikaciju , ali u njoj možete tražiti samo proizvode, a ne njihove komponente.
A sada uputa
Kosu smočimo toplom vodom. Ne vruće, ne hladno – voda bi trebala biti sobne temperature. Što je voda hladnija, prljavština se gore ispire. Što je voda toplija, lojnice aktivnije rade i tjeme se brže masti, poput profesora Snapea.
Na dlan smo stavili malo šampona. Bolje je nanijeti šampon na vlasište, a ne izravno na kosu: inače je slabo raspoređen između pramenova i pranje neće biti temeljito. Količina šampona trebala bi stati na dlan kako biste očistili vlasište.
Kružnim pokretima masirajte vlasište. Za nas je važno očistiti vlasište, stoga provodimo aktivne pokrete na korijenima kose. Osovina dlake – sve što raste izvan zone korijena – očistit će se kad pjena kapne. Ne trebate dodatno pjeniti kosu, to će ih samo zbuniti.
Isperite kosu. Da biste kosu dobro isprali u korijenju, podignite pramenove prstima i prođite mlazom vode između njih.
Ponovite postupak ako je potrebno. Ako ste navikli svakodnevno prati kosu, ne trebate dvaput nanositi šampon. Ako kosu perete rjeđe, možete ponoviti postupak i pod tušem otpjevati nekoliko svojih omiljenih pjesama. Ovdje je glavna stvar ne pretjerivati ​​i ne isušivati ​​kosu.
Mogu li pretjerati s kosom?
Previše pranje kose može biti štetno. Kako razumjeti da ste pretjerali s pranjem kose:
Kosa postaje suha i lako se lomi
Kosa je izgubila sjaj
Vlasište je suho i svrbi
Više gubitka kose nego prije
Perut
Ako primijetite ove simptome, trebate potražiti pomoć trihologa – stručnjaka za zdravlje kose. Pomoći će vam u odabiru šampona i dodatnoj njezi koja će vašoj kosi vratiti zdrav izgled.
Moram li nanijeti nešto drugo na kosu nakon pranja?
Da. Još jedan važan proizvod koji imate na svojoj kupaonskoj polici je regenerator za kosu. Odgovorna je za hidrataciju, sjaj i lako raščešljavanje.
Morate nanijeti regenerator nakon šamponiranja od sredine duljine kose do samih vrhova – korijene kose ostavljamo čistima i smirenima.
Ne trebate pretjerivati ​​ni s regeneratorom – to će ubrzati proces onečišćenja kose proizvodima za njegu.
Ako imate dugu kosu , nanesite onoliko proizvoda koliko stane na jedan dlan.
Ako je kratka , vaša smjernica je veličina oraha .
Među proizvodima za njegu kose možete pronaći i pilinge, pilinge i šampone za dubinsko čišćenje kose. Učinkoviti su u čišćenju vlasišta ako često koristite proizvode za oblikovanje ili ako smatrate da samo pranje kose nije dovoljno. Mogu se koristiti nekoliko puta mjesečno, ali to ovisi samo o vašoj želji i financijskim mogućnostima. Dermatolozi smatraju da je potrebno koristiti šampon i regenerator , ostalo je na vama.
Koji je najbolji način za sušenje kose?
U idealnom slučaju, kosa bi se trebala sušiti prirodno – bez intervencije sušila za kosu ili aktivnog trljanja ručnikom. Ali ne možemo si uvijek priuštiti takav luksuz: ako kosu operemo prije spavanja i zaspimo mokrim pramenovima, sljedećeg jutra postoji rizik da nešto vidimo u zrcalu i potrošimo dodatni sat na oblikovanje kose. Ova opcija neće raditi. Kako biti?
Koristite regenerator za kosu . To samo po sebi ubrzava postupak sušenja. Primjerice, klima uređaji često sadrže silikon . Djeluje poput slučaja: brtvi svaku kosu i čini je nepropusnom za vodu. Ako na proizvodu piše “balzam za regeneraciju”, nemojte se uznemiriti – ovo je isti uređaj, samo pod drugim nazivom.
Nježno razmažite kosu ručnikom . Smočite se, ali nemojte trljati: prekomjerno trenje kose otkriva ljuske kose i pridonosi dijeljenju vrhova.
Savjet: Upotrijebite mekani ručnik od mikrovlakana za sušenje kose : njegova tekstura ne oštećuje kosu ili klupko, a materijal upija više vode od pamuka.
Sušite kosu na najnižoj temperaturi ako nemate vremena za sušenje ručnikom. Usmjerite protok zraka u dlan: ako vam zrak opeče ruku, izgorjet će vam kosa. Nanesite zaštitno sredstvo protiv topline na kosu prije sušenja kako biste spriječili suhu i krhku kosu.
Je li istina da jabučni ocat dobro čisti kosu?
Da i ne. Ako se pH jabučnog octa podudara s pH vaše kose i vlasišta, tada će proizvod biti učinkovit za čišćenje. Ako se razine kiselosti ne podudaraju, učinak će biti nula.
Kakve veze pH ima s tim?
Razina pH kvantitativni je pokazatelj kiselosti vode ili drugih tekućih otopina. Što je brojka bliža nuli, to je proizvod kiseliji. Prema znanstvenim istraživanjima , pH deterdženta za kosu neizravno utječe na stupanj čišćenja kose. Trebao bi odgovarati razini pH vlasišta , koja je 5,5, ali ta je brojka prosječna.
Ako je pH proizvoda ispod ovog pokazatelja i teži kiselosti, to je plus za kosu koja treba dubinsko čišćenje i zaštitu od gljivica i bakterija. Na etiketama šampona u supermarketima razina kiselosti obično nije naznačena: dovoljno je da se proizvodi testiraju zbog sigurnosti upotrebe. Ali ako vaša kosa odjednom postane lomljiva nakon šamponiranja, ako se ne češlja dobro ili se naelektrizira, vaš proizvod može imati pH viši od 5,5.
PH pranja kose može biti niži od 5,5 – u ovom slučaju bolje čisti vlasište, djeluje antibakterijski i štiti od rasta gljivica. PH jabučnog octa je 3. Upravo ono što vam treba za borbu protiv peruti . Zato se vjeruje da njegova uporaba ne šteti kosi i pridonosi nježnom čišćenju od prljavštine. To nije suprotno znanosti.
U ovom videozapisu YouTube blogerica Isabella DeMarco provela je vlastitu istragu učinkovitosti upotrebe jabučnog octa za kosu, priložila poveznice na znanstvene studije i pokazala recept za stvaranje rješenja koje ne šteti. Ako želite petljati, možete eksperimentirati. Samo imajte na umu da će ovaj recept biti učinkovit za kosu sklonu peruti. Nema peruti – kosu operite šamponom.
Što je s dječjim puderom?
Ovo je još jedan popularni narodni lijek za čišćenje vlasišta. Dječji puder sadrži škrob ili talk u prahu, tvari koje upijaju sebum i čiste kosu kada kosu nije moguće oprati. Kako će rezultat izgledati ovisi o vama: puder treba pravilno počešljati kako se ne bi činilo da kosu niste oprali mjesecima.
Puder ima odgovarajuću alternativu: to je suhi šampon. Sadrži alkohol ili škrob – upijaju višak masnoće na kosi i vraćaju frizuru svjež izgled. Općenito, to je poput nanošenja pudera ili kukuruznog škroba na kosu, samo u prikladnom formatu, ugodnog mirisa i bez bijelih tragova na kosi.
Suhi šampon koristite najviše dva puta tjedno i imajte na umu: ništa se ne može nositi s čišćenjem vlasišta bolje od uobičajenog šampona. Pogotovo ako pri odabiru uzmete u obzir vrstu vlasišta i sklonost alergijama i iritacijama.