HEKLANJE

Pomoć: što učiniti ako se jako znojim?

Mokri pazuhi nakon vježbanja su normalni. Kroz znoj, tijelo uklanja višak vlage da se ohladi. Ali nekim je ljudima cijeli život poput treninga: znoje se lice, pazuhi, dlanovi i stopala. Simptomi hiperhidroze ili prekomjernog znojenja često negativno utječu na emocionalno stanje. Za ovaj poremećaj još nema lijeka, ali simptomi se mogu ublažiti.
Zašto bi se čovjek trebao znojiti?
Znoj je proizvod znojnih žlijezda kojima upravlja termoregulacijski centar u mozgu. Ne izgleda poput obične vode, jer također sadrži natrij i klor, pa otuda i slan okus. Znojenje kontrolira tjelesnu temperaturu: ako ona poraste, tijelo prima signal i uklanja višak toplinske energije.
Primjerice, tijekom treninga mišići se intenzivno skupljaju – oslobađa se puno energije. Tijelo dio troši na vlastite potrebe, dio pretvara u toplinu. Ako ima puno topline, mozak će znati za to i narediti znojnim žlijezdama. Uklonit će mineralnu vodu i smanjiti temperaturu . Stres također povisuje temperaturu: oslobađa se adrenalin koji širi krvne žile i brže zagrijava tijelo. Središte termoregulacije također reagira na oštrinu, pa se možete znojiti ako jedete jelo s čili papričicom.
Žlijezde su neravnomjerno raspoređene po tijelu. Ima ih više u pazuhu, na dlanovima i stopalima, pa se ta područja brže vlaže. Prosječan broj žlijezda kod osobe je 2–4 milijuna.
Znojenje je korisno. Zahvaljujući ovoj značajci maraton možete pretrčati bez zaustavljanja i ne pregrijati se. Glavna stvar je piti više vode kako biste ostali hidratizirani.
Koja je norma za znojenje?
Teško je dati točan podatak: sve ovisi o vašim individualnim karakteristikama i intenzitetu tjelesne aktivnosti tijekom dana. Prosječna normalna vrijednost je 500-600 ml dnevno. Toliko znoja isparava s površine kože tijekom dana u +20 vremena. Gubitak oko 3 litre znoja tijekom vrućine i intenzivnog vježbanja također je normalno.
Usredotočite se na svoje osjećaje. Ako odjeća ostane suha tijekom dana, a samo se pazuhi znoje kad se zagrije, tada je sve u redu. Znojenje u vrućini normalna je reakcija tijela, nema razloga za brigu. Ali znojenje, bez obzira na vrijeme i godišnje doba, u mirovanju, pa čak i u snu, mogući je znak hiperhidroze.
Što je hiperhidroza i zašto se javlja?
Hiperhidroza je stanje prekomjernog i nekontroliranog znojenja. Odnosno, tijelo nepotrebno i u tolikoj količini isparava vodu s površine kože da uzrokuje nelagodu. Stalne misli o vašem izgledu i higijeni, zajedno sa strahom od jakog znojenja u javnosti, ometaju život. U jednoj je studiji 69% sudionika priznalo da je bolest duboko utjecala na raspoloženje i mentalno zdravlje.
Razlikovati primarnu i sekundarnu hiperhidrozu. Nema očitog razloga za primarni – znojne žlijezde djeluju aktivnije, a zašto je nepoznato. Možda je to naslijeđeno, ali znanstvenici još nisu utvrdili koji je gen nositelj. Dijagnoza primarne hiperhidroze postavlja se ako je isključena sekundarna.
Sekundarna hiperhidroza simptom je neke druge bolesti, a češće se ne znoji samo jedan dio tijela, već cijelo tijelo.
Mogući uzroci sekundarne hiperhidroze:
Konzumacija alkohola
Kronična opstruktivna plućna bolest
Zastoj srca
Endokrini poremećaji (npr. Dijabetes melitus, tireotoksikoza)
Groznica nepoznatog porijekla
Zarazne bolesti (poput tuberkuloze)
Maligne novotvorine
Lijekovi (cjelovit popis potražite na web mjestu Međunarodnog društva za hiperhidrozu)
Neurološki poremećaji (npr. Parkinsonova bolest)
Fiziološki uzroci (npr. Menopauza)
Psihijatrijska bolest
Korištenje lijekova
Kada posjetiti liječnika zbog znojenja?
Ako se puno znojite i ometa vam život, rad i spavanje, svakako se posavjetujte sa svojim liječnikom. Tijekom razgovora pokušat će utvrditi uzrok vašeg stanja. Ako je ovo sekundarna hiperhidroza, liječenje osnovne bolesti pomoći će u uklanjanju znojenja. Možda ćete biti upućeni na liječnike uske specijalnosti: endokrinolog, pulmolog, neurolog. Ako se uzrok ne može pronaći, najvjerojatnije se radi o primarnoj hiperhidrozi.
Da bi se postavila takva dijagnoza, simptomi moraju udovoljavati kriterijima . To uključuje vidljivo znojenje iznad normalnog tijekom 6 mjeseci ili više bez očitog razloga, i najmanje dva od sljedećeg:
prekomjerno znojenje, simetrično i obostrano,
stanje ometa svakodnevni život,
javlja se najmanje jednom tjedno,
prvi put pojavila prije 25. godine,
tijekom sna znojenje ne smeta,
obitelj je već imala takvih slučajeva.
Još uvijek nije moguće izliječiti primarnu hiperhidrozu, ali moguće je i potrebno raditi na smanjenju simptoma.
Kako ukloniti simptome hiperhidroze?
Sam
Možda će vam ovi jednostavni savjeti malo olakšati život.
Nosite lagane, prozračne tkanine . To uključuje prirodne proizvode od pamuka, lana i svile. Ne nosite sintetiku – ona može zarobiti znoj.
Za vrućeg vremena ili za trening ponesite sa sobom presvlaku .
Tuširajte se češće . Dva puta dnevno – barem. Upotrijebite sapun i gel za tuširanje s oznakom “za suhu i atopičnu kožu” kako biste izbjegli oštećenje epiderme . Hiperhidroza sama po sebi povećava rizik od infekcija kože za 300%, a ako je koža suha, dodat će se iritacija.
Korištenje lijekova i postupaka
Antiperspiranti. Terapija hiperhidroze obično započinje antiperspirantima s 20% aluminij-klorida. Oni začepljuju znojne žlijezde, ali privremeno, jer se koža neprestano obnavlja. Stoga se alat koristi na tečajevima. Antiperspirant s aluminijom možete sami kupiti bez recepta. Nekima to pomaže, a liječenje prekomjernog znojenja u ovoj fazi završava.
Injekcije botoksa. Odobrila američka organizacija FDA, koja je odgovorna za kontrolu sigurnosti aditiva i lijekova u hrani. Injekcije se mogu davati bilo gdje s povećanim znojenjem: pazuha, dlanovi, stopala, vrat. Rezultat tijekom injekcija lijeka traje 6-9 mjeseci.
Antikolinergični lijekovi. Blokiraju tvar acetilkolin – to je glavni sudionik u neuromuskularnom prijenosu. Zaustaviti ga znači zaustaviti prijenos signala iz mozga u žlijezde za lučenje znoja. Djeluju sustavno i utječu na cijelo tijelo, pa postoji rizik od nuspojava: suhoća usta, zatvor, pojačan rad srca. Provjerite sa svojim liječnikom je li sigurno da uzimate takav lijek.
Jontoforeza. Poseban uređaj provodi struju niske frekvencije kroz vodu i smanjuje intenzitet znojenja. Najčešće se koristi za dlanove i stopala. Ovo je kontroverzna metoda: s jedne strane, ona je u kliničkim smjernicama naznačena kao učinkovit način borbe protiv znojenja, s druge strane, točan mehanizam djelovanja nije poznat, a kliničke studije provedene su još u 80-ima.
Uništavanje znojnih žlijezda u mikrovalnoj pećnici. Ovo je nova hardverska tehnika koja uklanja dlake na tijelu i onemogućava znojne žlijezde – vjerojatno zauvijek. Zove se MiraDry System. Još nije moguće potvrditi ili poreći njegovu učinkovitost: postoji samo jedna klinička studija o njegovoj primjeni. A to upozorava na moguće oštećenje živaca aksilarne regije.
Kirurški
Presjek živca. Ako sve gore navedene metode nisu pomogle, postoji krajnja – operacija. Liječnik reže živce koji prenose impuls od mozga do znojnih žlijezda. Odlučivši se za takav postupak, važno je pronaći kirurga s iskustvom u izvođenju takvih operacija. A također se pripremite za nuspojavu: može se pojaviti kompenzacijsko znojenje. Primjerice, operirat će vam pazuhe, a nakon nekog vremena lice će vam se početi znojiti. Stoga, prilikom donošenja odluke, pažljivo procijenite rizike.

Kreditno bodovanje

Kreditni rezultati se koriste za određivanje kreditnog rizika zahtjeva za kredit. To se radi pomoću povijesnih podataka kao i statističkih