HEKLANJE

Popravak škara

TEMU APP 100 E KUPON

Nakon dulje ili nepažljive upotrebe škare više ne režu. Zato može postojati vile razloga: meki materijal, nepravilan položaj krakova škara, razjedenost oštrica škara ili otupljenost zbog duge upotrebe. Ako je materijal previše mekan, škare će vrlo brzo otupiti i moglo bi im pomoći samo kaljenje, što nije baš jednostavno, a kako su obično i kromirane, mogli bismo oštetiti krom-presvlaku.
Nepravilan položaj krakova škara i razjedenost oštrica škara često su posljedica što je vijak otpušten ili zbog dugog rada istrošen. Tu možemo pomoći tako da privijemo vijak. Međutim na manjim škarama krakovi su spojeni vijkom kojem je donji kraj zakovan. Popravit ćemo ih tako da Ih ponovno zakujemo. To moramo uraditi vrlo oprezno da se krakovi mogu oko osnog vijka ipak slobodno okretati. Krakovi mogu biti razrok; zbog toga što smo nekad upotrijebili škare tako da smo većom silom odvojili neki predmet od drugog i izravnali ili zakrivlli škare pa zbog svog položaja ne režu ili se jedan krak troši trošeći 1 drugi krak. Popravak takvih škara je teži, jer najprije moramo Izravnati na ravnom brusu unutarnje plohe škara. Nakon toga laganim nakucavanjem čekića dovedemo krakove u pravilan položaj tako da se međusobno ne razjedaju. Škare se mogu brusiti tako da gotovo ravno odnosno pod vrlo malim kutom brusom povlačimo po oštrici dok na oba kraka dobro ne nabrusimo.
To možemo uraditi i tako da krakove povlačimo po ravnoj površini brusa pod istim kutom. To je brže i bolje, jer možemo jače pritisnuti pri brušenju. Nipošto ne smijemo plošno brusiti krakove s unutrašnje strane, jer ćemo sebi natovariti još veći posao.

Zašto koža stari?

Kao i kod svih naših tjelesnih organa, koža stari prema programiranju gena. To se naziva unutarnje starenje. Suha koža, staračke