HEKLANJE

Poslovna etika i svrha

Svrha poslovanja je ostvarivanje maksimalnih povrata za svoje vlasnike i dioničare. Dakle, treba li tvrtka slijediti sve aktivnosti koje povećavaju profitabilnost i povećavaju vrijednost tvrtke za vlasnike i/ili dioničare?

Također vjerujem da bi se tvrtka trebala ponašati etično u postizanju gore navedene svrhe. Nije u redu raditi samo po slovu zakona. Poduzeća bi također trebala nastojati služiti svojoj lokalnoj zajednici i pomoći svojim zaposlenicima da žive bolje. Trebali bi ispitati svaku odluku koju donesu na temelju profitabilnosti, dugoročne poslovne vrijednosti i društvene odgovornosti.



Uspostavom pravih politika koje vode brigu o vašim zaposlenicima i lokalnoj zajednici, moglo bi se tvrditi da će to dugoročno poboljšati vašu poslovnu marku i s vremenom dovesti do veće profitabilnosti.

Konstantno obučavanje članova osoblja i gdje god je to moguće promicanje unutar organizacije dovest će do zaposlenika koji se osjećaju osposobljenima da rade više i donose bolje odluke. Briga o istinskoj dobrobiti vaših zaposlenika dovest će do zdravije i stoga sretnije radne snage.

Smanjenjem otpada i promicanjem recikliranja u svakoj prilici, opći troškovi će se smanjiti i dugoročno dovesti do bolje vrijednosti za dioničare. Zapanjujuće je koliko resursa, uključujući energiju, uzalud troše veće tvrtke. Redoviti energetski pregled i dugoročna ulaganja u smanjenje potražnje mogu samo učiniti poslovanje učinkovitijim.

Mnoga poduzeća pokušavaju služiti svojoj zajednici podupirući lokalne dobrotvorne organizacije i sponzorirajući lokalno stanovništvo kako bi poboljšali svoje živote. Postoji mnogo načina za to, uključujući obrazovanje, sport i okoliš. Kratkoročno će biti vrlo malo vidljivih koristi u smislu profitabilnosti, ali ove će radnje služiti poboljšanju poslovnog brenda i povećanju profitabilnosti na duži rok.

Pohlepa više nije dobra i fokusiranje isključivo na profit je neprihvatljivo za vaše postojeće i potencijalne kupce. Prihvaćanjem poslovne etike i društvene odgovornosti tvrtka može imati koristi od povećane dobre volje.