HEKLANJE

Potencijalno opasna stanja u trudnoći

Otprilike, 10-12 % kod svake trudnice je moguće potencijalno opasnih stanja u trudnoći. Trudnoća je posebno stanje u životu svake žene, kada se događaju mnoge fiziološke promjene u organizmu ali su moguće i neke patološke. Jedan od potencijalno opasnih stanja u trudnoći jest uporaba lijekova. Naime, lijekovi prolaze kroz placentu, zbog čega postoji opasnost od patološkog učinka na plod. Zbog tako potencijalno opasnih stanja, Ured za hranu i lijekove je preporučio točnu dozu lijekova, način i vrstu koju smiju koristiti trudnice. No, osim što su opasni lijekovi neki koje čak i liječnik propisuje na recept, postoje i neki drugi, na izgled bezopasni, poput vitamina, nekih dodataka prehrani tijekom trudnoće koje trudnice znaju svojevoljno podignuti u ljekarni pa je potreban i tu veliki oprez. Malo trudnica zna da sve kreme koje koriste i utrljavaju u kožu, također mogu naštetiti njihovu plodu jer se apsorbiraju kroz kožu.

Neke od ozbiljnijih potencijalno opasnih stanja u trudnoći jest i miom, tumor ženskih genitalnih organa koji je potaknut hormonski na rast. Miom može također utjecati tako što je povećan broj estrogenskih receptora u miomima koji su osjetljiviji na djelovanje estrogena tijekom trudnoće. Miom može izazvati brojne probleme u nastanku trudnoće ali i u njenom održavanju.



Mnoge žene smatraju kako vježbanje u trudnoći i nije tako loše no mali broj trudnica se u Hrvatskoj odlučuje vježbati u trudnoći. Iako vježbanje samo po sebi se čini zdravim za trudnicu, ona mora biti oprezna jer se mogu dogoditi neka potencijalno opasna stanja poput fizičkih ozljeda, stalnih ili učestalih bolova u trbuhu te krvarenje iz rodnice. To je alarm za prestanak vježbanja. Neke žene imaju, a neke nemaju mučnine i povraćanje u trudnoći. No, one koje povraćaju, trebale bi obratiti pažnju da nadoknade svu izgubljenu tekućinu kako ne bi dehidrirale, a to je vrlo loše za stanje trudnice i razvoj ploda. Svakako je potrebno izbjegavati razne dijete, potrebno je jesti dovoljno svježe, zdrave i raznolike prehrane i ne jesti za „dvoje“, naime, jedete samo za sebe od čega ostatak odlazi kroz pupčanu vrpcu plodu. Dakle, previše jesti, također nije dobro jer možete potencijalno se dovesti do debljine, a debljina za sobom nosi hipertenziju, edeme po nogama, pojavu dijabetesa i raznih drugih bolesti i smetnji u trudnoći. Naravno, pothranjenost također nije opcija, pogotovo ne za plod jer se može dijete roditi sa premalenom tjelesnom težinom, biti pothranjeno, a svemu tome pridonose i cigarete, alkohol, stres. Inače, viroze i prehlade ne predstavljaju opasnost za ljude no u trudnoći se treba što više čuvati, primjerice zbog previsoke temperature. Stres u trudnoći nije bezazlen. Trudnica koja je izložena dugoročno stresu, može izazvati preuranjeni porod, zbog toga je potrebno da živi u što mirnijim uvjetima.

Otprilike, 10-20 % žena oboli od depresije u trudnoći. Depresija također može prijevremeno dovesti do preranog porođaja, dijete s manjom tjelesnom težinom, a na samu pojavu depresije utječe također alkohol, cigarete, stres te loša prehrana. Anemija je često pratitelj trudnica no može se pogoršati ako žena ima i miom pa bi se trebala što češće konzultirati s liječnikom kako bi odredio kako poboljšati stanje organizma u trudnoći. Trudnoća je blaženo stanje i takva bi trebala i ostati. No kada se dogode neki od ovih potencijalno opasnih stanja, važno je uvijek na vrijeme reagirati.