HEKLANJE

Povijest sunčanih naočala

Možda ćete se iznenaditi kada saznate da naočale nisu uvijek služile za zaštitu ljudskih očiju od sunca. Povijest sunčanih naočala datira natrag do drevnih Kineskog i Rimskog carstva. Rimski car Neron volio je gledati gladijatorske borbe kroz dragulje. U Kini, sunčane naočale su se koristile u 12 stoljeću ili čak prije. Prve sunčane naočale nisu mogle popraviti vid ili zaštititi od štetnih UV zraka, ali jesu smanjivali bliještanje. U Kini su suci koristili naočale da bi sakrili izraze lica kada ispituju svjedoke.
Naočale nisu dobile puno promjena sve do 18 stoljeća kada je James Ayscough svojim radom otkrio da naočale koje su zatamnjene sa plavom ili zelenom bojom mogu popraviti pokvareni vid. Ayscough nije bio zabrinut o zaštiti očiju od sunčevih zraka. Sunčane naočale su se pretvorile u sličan proizvod popularni proizvod kao i danas kada je Sam Foster upoznao Ameriku sa njima 1929. Naočale koje je on izradio su štitile oči od sunca. Svoje naočale je prodao na plažama grada Antlantic City. U 1936 godini, sunčane naočale su postale vrlo popularne. Oko ovog vremena, sve više Amerikanaca počelo ih je kupovati. Poznate filmske zvijezde i glazbenici su također počeli nositi naočale, ne samo zato da se zaštite od sunčevih zraka, nego jednostavno da izgledaju “cool”. Naočale su postale kulturni fenomen, ljudi su ih nosili čak i kada nije bilo sunčano, te kada su bili unutar kuće.
Danas, naočale su nastavile imati velike prednosti. UV zaštita je postala već standardna u industriji, a postoje i naočale za različite vrste sportova. Postoje različite boje naočala, kao što postoje i različiti stilovi. Neke naočale su dobivene boju koja se pojavljuje samo kada sunčeve zrake pogode naopako. U 2004, izrađene su naočale koje imaju ugrađen digitalni audio player. Puno slijepih osoba nose sunčane naočale, kao i velik broj poznatih osoba. Čak i izmišljene osobe ih nose. Naočale su prešle dug put od rane Rimske i Kineske povijesti.

Disney kreditne kartice

Svoje svakodnevne kupovine možete pretvoriti u nevjerojatan Disneyjev odmor. Bank One nudi novu Visa Disney kreditnu karticu koja Vama i