HEKLANJE

Praktično i ekološki: što može zamijeniti jednokratne uloške i tampone

TEMU APP 100 E KUPON

Uobičajeni higijenski proizvodi tijekom menstruacije nisu uvijek prikladni, oni mogu uzrokovati zdravstvene probleme i štetni su za okoliš. Odlučili smo razgovarati o nekoliko alternativa – prilično praktičnih i ne štetnih za okoliš.
Menstrualne šalice
Higijena tijekom menstruacije: menstrualne čašice
Menstrualne šalice najpopularnija su alternativa ulošcima. Izrađene su od medicinskog silikona, oblika su kapi i imaju kapacitet od 20-40 mililitara. Glavna prednost zdjela je u tome što su izdržljive, tako da se jedna zdjela može koristiti nekoliko godina.
Obično se zdjelice prodaju u dvije veličine: za žene koje su rodile i one koje nikada nisu rodile. Ali prilikom odabira, morate se usredotočiti prvenstveno na svoje osjećaje i karakteristike: na primjer, zdjela za žene koje su rodile može biti prikladna za rođene djevojke s jakim krvarenjem.
Prije svakog ciklusa, posuda mora biti sterilizirana – ili prokuhana ili koristiti posebne tablete za sterilizaciju. Također možete kupiti antibakterijsku vrećicu za spremanje menstrualne čašice (ako nije uključena).
Zdjelu morate prazniti svakih 12 sati, ne zaboravite je isprati vodom i sapunom (bez antiseptika ili alkohola!), A zatim dobro operite ruke.
Za razliku od tampona, možete spavati s menstrualnom čašicom: opstetričar-ginekolog Tatyana Rumyantseva kaže da materijali koji se koriste u njihovoj proizvodnji ne djeluju u interakciji s toksinima Staphylococcus aureus. Naime, najčešće utječu na pojavu sindroma toksičnog šoka.
Set menstrualnih čašica Fun Cup, 3590 rubalja
Menstrualne šalice Satisfyer Osjećajte se samopouzdano, 1190 rubalja
Ružičasta menstrualna šalica, 522 rubalja
Apsorpcijsko rublje
Higijena tijekom menstruacije: upijajuće rublje
Upijajuće gaćice još su jedna praktična i održiva zamjena za tampone i uloške. Izrađene su od pamučnog dresa s upijajućom gussetom. Gusset je dodatni sloj tkanine na gaćama. Upijajući odjevni predmeti u pravilu sadrže nekoliko slojeva takve tkanine.
Ne bojte se da će se osjetiti menstrualni protok: oni se ravnomjerno raspoređuju i brzo apsorbiraju, a žljeb zadržava i ne dopušta prolaz vlage.
Glavno je shvatiti da ne možete samo s upijajućim gaćicama. Prvi proizvođači takvog donjeg rublja – tvrtka Thinx – upoređuju svoju upijajuću sposobnost s dva tampona, odnosno traju oko jedan dan. Stoga je najbolje kupiti barem dva upijajuća gaćica.
Također preporučuju močenje rublja u hladnoj vodi nakon upotrebe, a zatim pranje, kao i svih stvari, u perilici rublja. Nakon pranja upijajući rublje može se ponovno koristiti.
Inače, neke marke, na primjer američka Ruby Love, proizvode menstruacijske kupaće kostime, u kojima možete sigurno plivati ​​i ne bojati se da će procuriti.
Jastučići za višekratnu upotrebu
Higijena tijekom menstruacije: jastučići za višekratnu upotrebu
Nazivaju se još i tkaninom. To su višeslojne brtve izrađene od prirodnog materijala, unutar kojih je ušiven membranski sloj. Ne dopušta prolaz vlage, ali dopušta prolaz zraka. Višeslojni jastučići dolaze u raznim oblicima i veličinama: ultra upijajući, postnatalni, noćni, pa čak i dnevni.
Jastučići od tkanine koriste se na isti način kao i obično – pričvršćuju se na donje rublje pomoću posebnih gumba. Treba ih mijenjati svakih 4-6 sati. Dizajn brtve omogućuje vam jednostavnu promjenu čak i na javnom mjestu: brtvu trebate preklopiti u obliku omotnice s iskorištenom bočnom stranom prema unutra, pričvrstiti gumbima i staviti u vrećicu za pohranu ili u posebno određeni džep torbe ili ruksaka.
Marka Norma Pads, jedna od prvih koja je pokrenula proizvodnju uložaka za višekratnu upotrebu u Rusiji, preporučuje pohranjivanje rabljenih uložaka u prozračne vreće od pamuka i platna nakon ispiranja hladnom vodom. A zatim operite u stroju na temperaturi koja ne prelazi 30 °.
Još jedna ruska marka, Yoyuu, proizvodi jastučiće za gaćice: gaćice s kopčama za jastučiće za višekratnu upotrebu. Uz njihovu pomoć možete još bolje popraviti brtvu, a ona se manje kreće tijekom kretanja.