HEKLANJE

Pravila za zaposlene žene

Razgovarajmo praktično – o ženskom radu. Kako raditi tako da ostanem žena i ne iscrpim se? Je li moguće? Što će biti najvažnije u ovom slučaju? Evo šest principa kojih se pridržavam i koje smatram osnovnim za zaposlene žene.
1. Obitelj je na prvom mjestu. To je najvažnije.
Kad vam je obitelj na prvom mjestu, ne bojite se gubitka posla, ne oklijevate uzeti bolovanje, kada je vaše dijete bolesno, prisutni ste na svim njegovim praznicima i nastupima, stavljajući obitelj u središte. Ne radi se vikendom, na odmoru. I tada posao nije smisao cijelog vašeg života, svi su na svom mjestu i svi su sretni.
Ne znači ovaj posao drugi. Nema posla? Znači da je sada tako. Kad niste pričvršćeni, ne može vam se manipulirati. Nažalost, samohrane majke u nas se smatraju najudobnijim radnicama. Jer drže do posla svom snagom, na štetu sebe i svoje djece. I mnogi poslodavci to iskorištavaju.
2. Pomozite drugima koliko god možete.
Bez pokušaja prelaska ruba. Da, žene su empatične čak i na poslu. I vrlo često žene biraju socijalne projekte i profesije. Žene su one koje više pomažu u sferama – bile one dadilje, odgajateljice, učiteljice, liječnice, psihologinje, socijalne radnice. Jer je žensko srce veliko i suosjećajno. Ali. Radnici pomoćnih zanimanja najčešće izgaraju i dođu do točke nervozne iscrpljenosti i sloma. Teret je takav da njezino ogromno srce to ne podnosi – i zatvara se. Čvrsto se zatvori. I umjesto suosjećanja, dobivamo tvrdoću, hladnoću, suhoću. To je posljedica činjenice da je olujna i lijepa rijeka postala plitka. Zašto? Jer se nije brinula o sebi. Kad se dovedete do iznemoglosti, prelazeći određenu granicu u poslu, svima radite loše. Vaše zdravlje pati. Vaši najmiliji pate – jer je srce zatvoreno za sve, djeca će također biti emocionalno gladna. Nećete moći obuzdati njihove emocije, nećete moći izgraditi bliske odnose. I u svom ćete poslu također biti neučinkoviti. Vjerojatno ste vidjeli takve liječnike koji kao da su polagali Hipokratovu zakletvu, ali emocionalno i fizički – voljno ili nevoljno – osakatili umjesto da liječe. Učitelji koji traumatiziraju djecu. U vijestima su viđene bebisiterke koje vezuju djecu. To su žene s ekstremnim izgaranjem. Oni ne mogu raditi u takvom stanju, ali to ne osjećaju. ali emocionalno i fizički – voljno ili nevoljno – osakaćuju umjesto da izliječe. Učitelji koji traumatiziraju djecu. U vijestima su viđene bebisiterke koje vezuju djecu. To su žene s ekstremnim izgaranjem. Oni ne mogu raditi u takvom stanju, ali to ne osjećaju. ali emocionalno i fizički – voljno ili nevoljno – osakaćuju umjesto da izliječe. Učitelji koji traumatiziraju djecu. U vijestima su viđene bebisiterke koje vezuju djecu. To su žene s ekstremnim izgaranjem. Oni ne mogu raditi u takvom stanju, ali to ne osjećaju.
Posao zaposlene žene je raditi u višku, a ne u deficitu. Kad ima puno energije, želite, nadahnite, molim vas. Kad sam učinio sve svoje važne stvari, a nešto je ostalo, razumijete li? Kad su djeca sretna, muž je dobro nahranjen, ona je sama zdrava i sretna. Zatim idite u društvo. Kako ne biste naštetili sebi, svojoj obitelji ili onima s kojima ćete surađivati.
3. Ako ste u braku, vaš novac ne bi trebao biti glavni prihod vaše obitelji.
Ne moraš biti hranitelj. Ovo je sve za ukosnice, slatku odjeću za djecu, poklone, lijepe sitnice za kuću, posuđe. Ali ne za stalnu kupnju hrane, ni za najam, ni za otplatu hipoteke. Jednom kad preuzmete glavne troškove, dogodi se puno neugodnih stvari. S jedne strane, čovjek se opusti – i više se ne treba “naprezati”. S druge strane, njegov ego je povrijeđen. Više nije najvažniji, a vi se možete snaći i bez njega. Stoga odnos između vas može patiti. Uz to, to će također utjecati na vaš osobni osjećaj da ste žena ne na bolje. Postajete onaj koji se brine o sebi. Onaj koji ore za hipoteku. Tako nadahnuće. Ali s druge strane, vaš ponos raste. A natjecanje može početi – mogu zaraditi više od vas, hladniji sam! U takvom natjecanju obojica će izgubiti. Ne riskiraj. Neka to bude vaš osobni novac za kape, poklone, manikuru i čizme. Istodobno, preporučila bih da i dalje od svog supruga tražite novac – uz “vaš”. Za novu haljinu ili za tečaj masaže. To jača odnos – kad muškarac ženi daje novac.
Ali kad žena muškarcu da novac, to uništava odnos. Ne posuđujte novac za muškarce, ne sponzorirajte, ne kupujte im pivo. Nemojte uništavati njihovu muškost takvim “rukom”. Vaš je zadatak – ako ste u braku – raditi ne za novac, već za inspiraciju, kako biste bili sretni i mirni kod kuće, ne mučeni, već s novcem.
4. Ostavite energiju za dom!
Ne izgarajte se do temelja na poslu. Posao bi trebao biti takav da imate vremena i energije za svoje najmilije. Da, možete neko vrijeme raditi u hitnom načinu, ako je potrebno, ali ne dugo. Tretirajte svoj posao kao nešto dodatno, gdje prodajete višak. Zamislite samo da imate konvencionalni povrtnjak u kojem se uzgaja hladno povrće i voće. Uzgajate ih bez nitrata, s ljubavlju. Stoga su i ukusni i zdravi. Prvo ih odgajate za svoju obitelj kako ne bi razumjeli što jesti, kako bi bili zdravi. Goste počastiš svojim povrćem, a onda ti jednog dana netko kaže:
– Kakvo cool povrće! Znate li koliko sada košta takav organski proizvod? Otkinuće ga rukama! Trebate ga prodati!
I tako bacite svu svoju snagu na prodaju dijela uroda. Zaista su je spremni kupiti – i to po visokoj cijeni. I traže sve više i više. Nemate se gdje proširiti – površina vrta je ograničena. I što onda?
Ako prodate više, vaša obitelj to neće dobiti. Dijete će doći po jabuku – ali nema jabuka, moja je majka sve prodala. Tada će kupiti jabuku u supermarketu – sa svim nitratima, bez ikakve ljubavi. Jeftinije od onoga što prodate, naravno, razlika će ostati u vašem džepu. Ali pod koju cijenu?
Zašto ste uzgajali ovaj vrt? Za koga? Je li novac zaista toliko važan da ste spremni ugrabiti jabuke iz ruku svog domaćinstva i odnijeti ih na tržište?
Napokon, možete zadržati svoje principe i prodati samo ono što je ostalo. Ponekad će biti puno usjeva i možete puno prodati. Ponekad će biti vrlo mala – a i sami jedva imate dovoljno.
Isto je i s energijom. Ponekad je toga više – zašto ne učiniti nešto važno? A ponekad joj je teško i dovoljno za kućanske poslove. Otkud onda snage za djecu, ako u tom trenutku sve damo na posao?
Često mi kažu, kažu, Olga, ti se oreš! Nasmiješim se jer ljudi ne razumiju stvarnosti mog života. Kad nam se rodi novo dijete, ponekad možda uopće ne otvorim računalo šest mjeseci. Budući da adaptacija obitelji zahtijeva puno truda.
Ponekad postoje dani kada mogu sjediti s slovima 2-3-4 sata dnevno (ne odjednom, naravno), nadahnuto i tečno. Najčešće nađem sat vremena dnevno kako bih uronio u meditaciju slovima – ovo je moj odmor, moje opuštanje i samoterapija.
Ako svaki dan po svaku cijenu počnem pisati 3-4-5 sati, to ćete odmah osjetiti u mojim tekstovima. Ne mogu pisati kad moram. S druge strane, u potoku, s viškom energije, za sat ili dva mogu napisati onoliko koliko će druga osoba napisati za tjedan dana. Ovako to djeluje kod žena.
5. Komunikacija!
Vrlo je važno. Vaš bi rad trebao imati puno nadahnjujuće i tople komunikacije s ljudima koji vas zanimaju. Inspirativna komunikacija – posebno s drugim ženama – može biti vrlo ispunila. Iako će komunikacija s otrovnim ljudima biti poražavajuća.
Zašto mnoge žene polude na porodiljnom? Jer su izolirani. Najčešće oni sami naprave takav kavez s ograničenjima i stavovima, a onda iz njega ne mogu izaći. Nema energije i nadahnuća. Nema komunikacije. Postoji samo život i odgovornosti. Vrišteća kvrga i iscrpljena majka. Stoga su mnogi toliko željni raditi od porodiljskih radnih dana. Ipak bi!
Ako imate s kim razgovarati od srca do srca, puno je lakše.
6. Ne veži se za posao.
To je vjerojatno glavno pravilo. Budite spremni rastati se s njom u bilo kojem trenutku. Kad postoji takva nevezanost, teško da ćete sjesti na vrat. I obično se ti zaposlenici više cijene.
I s ovim pristupom, mnogi radni problemi prestaju izgledati dramatično. I manje je stresa, a produktivnost je veća.
Ako ste izabrali put žene koja je višestruka radnica – ili niste izabrali, ali ste rođeni takvi, pokušajte uskladiti svoj život na takav način da rad ne postane njegov smisao, cilj. Da ne bi povukla sve resurse za sebe. Radite da biste živjeli, ali nikad ne živite da biste radili.
Sjeti se da si žena. To znači da imate posebnu energiju i snagu. Ne prodajte ga za tri kopejke – ili čak trideset i tri ruble. Podijelite svoj višak velikodušno, prvo ga dajući voljenima. I vidjet ćete koliko će to promijeniti sva područja vašeg života!
Olga Valyaeva

Ozbiljna njega kože

Ozbiljna njega kože sastoji se u održavanju blistave i zdrave kože tijekom cijelog života. Kako starite, tjelesni prirodni mehanizmi za