HEKLANJE

Prehlada, bol u grlu – uzroci, simptomi, liječenje

TEMU APP 100 E KUPON

Promjene dnevnih temperatura i početak jeseni znak su da treba pripaziti na svoje zdravlje jer je jedna od najčešćih sezonskih bolesti upala grla.

Upala grla javlja se kada se krajnici upale i nateknu. To može biti uzrokovano nizom čimbenika, uključujući prehladu, gripu, alergije ili infekciju grla.



Grlobolja je često uzrokovana virusima ili bakterijama, a može se prenijeti prljavim rukama, izravnim kontaktom ili poljupcem. Česta je kod djece i mladih, ali se može pojaviti u bilo kojoj dobi. Neki virusi koji uzrokuju grlobolju na sluznici usta mogu uzrokovati i pojavu afti – malih bolnih mjehurića.

Drugi uzroci upale grla mogu biti disanje na usta, drenaža sinusa te Streptococcus i Arcanobacterium haemolyticum. Ako grlobolja traje dulje od 2 tjedna, to može biti znak ozbiljnije bolesti, poput raka grla ili AIDS-a.

Kako spriječiti grlobolju? Ako vas boli grlo, odmorite se od razgovora. Govorite manje i pravite dulje pauze. Govorite ravnim tonom i izbjegavajte dugotrajan razgovor na hladnoći ili na otvorenom. Pijte umjerene količine ledenih ili hladnih pića. Zaštitite se pastilama za zaštitu sluznice. Redovito ispiranje grla čajevima od kadulje može pomoći u njezi.

Disanje na nos je najbolji način disanja, jer pomaže u zaštiti sluznice u grlu. Da biste to učinili, važno je održavati nos čistim i držati nosne prolaze otvorenima.

Upaljeno grlo je uobičajeno stanje uzrokovano virusom. Simptomi mogu varirati od blagih do teških, a mogu trajati od nekoliko dana do nekoliko tjedana. Liječenje obično uključuje antibiotike. Ako je grlobolja popraćena vrućicom, vjerojatna je infekcija. Ako je upala grla jaka, oralni antibiotici možda neće biti dovoljni i liječnik može propisati injekciju ili sprej za nos.

Najčešći simptomi infekcije Coxsackievirusom su upala grla i problemi s gutanjem. Bolovi se mogu širiti prema ušima, moguća je visoka tjelesna temperatura, a mogu oteći limfne žlijezde ispod donje čeljusti i na vratu. Ako je grlobolja uzrokovana virusom, simptomi su obično blaži i često povezani s običnom prehladom. Ako je grlobolja uzrokovana Coxsackie virusom, mogu se pojaviti mali mjehurići na krajnicima i nepcu.

Ako imate upalu grla, vjerojatno je uzrok streptokok. Krajnici mogu nateći, biti obloženi i vrlo vrući. To je također popraćeno lošim mirisom i osjećajem bolesti. Streptococcus je bakterija koja može uzrokovati reumatsku groznicu, vrlo ozbiljnu bolest koja može uzrokovati bolove u zglobovima i oštećenje srčanih zalistaka. Ako imate upalu grla, važno je liječiti se kako ne biste razvili reumatsku groznicu.



Postavljanje dijagnoze može biti teško jer postoji toliko mnogo mogućih objašnjenja simptoma. Liječnik će koristiti niz testova kako bi utvrdio uzrok problema.

Liječnik postavlja dijagnozu na temelju simptoma pacijenta, a može koristiti i bris grla ili uzorak krvi da potvrdi dijagnozu. Liječenje ovisi o uzroku upale grla. Ako je uzrokovan bakterijama, pacijent se obično liječi antibioticima bez ikakvih komplikacija. Ako je grlobolja uzrokovana virusom, pacijent se obično liječi samo paracetamolom za snižavanje temperature. Simptomi se obično mogu ublažiti sprejevima i tabletama koje sadrže anestetike i antiseptike.

Kada treba uzeti bris grla? Postoji nekoliko slučajeva kada bris grla može biti prikladan. Na primjer, možete ga napraviti ako imate temperaturu, grlobolju ili kašalj koji ne prolazi.



Bris grla jednostavan je i jeftin način utvrđivanja ako postoje bakterije u grlu koje treba liječiti. Već nakon 24 sata i prvog očitanja možete znati raste li neka od patogenih bakterija i treba li je liječiti antibioticima.

Ako osoba nema visoku temperaturu i dobro je raspoložena, nema potrebe za brisanjem grla. Ako osoba ima standardnu ​​virusnu upalu grla, obično će nestati za dan ili dva, bol će se smanjiti i nema potrebe za brisom.

Alergije na nakit

Prilikom odabira nakita koji ćemo možda htjeti kupiti ili koristiti, postoji jedan važan čimbenik koji morate uzeti u obzir. Osim