HEKLANJE

Prijatelj je blago koje sami odabiremo

Ralph Waldo Emerson analizira drugačiji, realističniji aspekt prijateljstva. Prema Emersonu, za pravo prijateljstvo nisu potrebne vrline, već je niz sličnosti i nejednakosti koji ujedinjuju jedno drugo.
Da bi se moglo roditi autentično prijateljstvo dvoje ljudi, mora nastupiti bitan uvjet: sposobnost obojice da ga ignoriraju. Emerson imenuje prijatelje kao savez između dviju velikih i zastrašujućih priroda koje međusobno razmišljaju i prepoznaju duboki identitet. Osjećaju se ujedinjeno unatoč razlikama. S njegove točke gledišta, nema sumnje da će prijatelj biti blago. Naš je krug prijatelja na neki način poput obitelji koju smo odabrali. Prijateljstvo je sposobno stvoriti duboku uzajamnost i uzajamno poštovanje.
Ljudi biraju biti prijatelji. Ponekad se s njima poistovjećujemo puno više nego s onima s kojima smo u krvnoj vezi. Dva su čimbenika koja nas vode u odabiru potencijalnih prijatelja: individualni i ekološki. Prvi uključuju naše socijalne vještine, sličnost i pristupačnost različitih ljudi. Čimbenici okoliša, s druge strane, tiču se životnih događaja, zemljopisne blizine i sklonosti određenim aktivnostima, što su svi temeljni elementi koji definiraju prijateljstvo.
Studije u tom pogledu otkrivaju čovjekovu tendenciju da suosjeća s ljudima koje smatra bliskim sebi i s osobnošću koja nam omogućava da uživamo u njihovom društvu. Očigledno, ti pojmovi pogoduju stvaranju prijateljstva i smanjuju mogućnost sukoba u vezi. Kažu da kad je prijatelj stvaran, u vezi nema zidova iza kojih bi se mogli skrivati. Ponekad poznajemo svoje prijatelje bolje od sebe, možemo biti u potpunosti sami i razgovarati o svemu. Pravo prijateljstvo može nas definirati kao ljude.
Prijatelj je svjedok života, on je taj koji nam pomaže u svemu što nam se događa. Zrcalo u kojem se može odraziti, utočište temeljeno na ljubavi i poštovanju. Ono donosi ono najbolje iz nas, poznajući dobro i zlo koje imamo unutra.