HEKLANJE

Probajte ove kineziološke vježbe kako bi vaš mozak radio punom snagom

Ove vježbe mogu izvoditi i odrasli i djeca, oni okrepljuju, ublažavaju umor, težinu u glavi, pomažu u suočavanju s neželjenom pospanošću u ovom trenutku, izoštravaju pažnju i pamćenje, a također značajno povećavaju sposobnost koncentracije na posao koji se radi.
Kineziologija je li znanost o razvoju mentalnih sposobnosti i postizanju tjelesnog zdravlja kroz vježbe pokreta. Uključuje kombinaciju teoretskog i praktičnog znanja iz naturopatije, fizioterapije, akupunkture, kiropraktike, orijentalne medicine, homeopatije itd. Uz pomoć kinezioloških tehnika jača se zdravlje, osnovni mentalni procesi (pamćenje, pažnja, razmišljanje, govor, sluh, mašta, percepcija), mentalna izvedba se povećava, poboljšava se psihoemocionalno stanje. Razvijeno je puno kinezioloških vježbi – od njih sam odabrao samo one koje je ugodno izvoditi u sjedećem položaju, uključujući i rad na računalu. A da zaista pomažu, nemam ni jedne kapi sumnje, inače bih ih davno napustio i već dugo im pribjegavam svaki dan,
Da biste ublažili napetost, smirite živčani sustav, koncentrirajte se i brzo vratite psiho-emocionalnu ravnotežu – trebate sjesti na stolicu, prekrižiti noge, stavljajući gležanj lijeve noge na gležanj desne noge.
Zatim prekrižite ruke, stavljajući desni zglob na lijevi zglob, a zatim spojite prste u bravu, tako da palac desne ruke prelazi preko palca lijeve ruke. Okrenite ruke zajedno u bravici ispred prsa “naopako” tako da isprepleteni prsti budu usmjereni prema gore. Gledajući ravno, gledajući prema gore, vrh jezika pritisnut je na gornje nepce (vrhom jezika možete pritisnuti tvrdo nepce dok udišete, opuštajući ga dok izdišete). Sjednite u ovom položaju 1-5 minuta dok se ne pojavi zijev ili dok se ne osjetite dovoljnim.
Ova tehnika (može se izvoditi i stojeći ili ležeći) čini se jednostavnom i nekompliciranom samo na prvi pogled. Kineziolozi tvrde da se s tim križanjem ruku, nogu i prstiju događaju složeni procesi koji dovode do uravnoteženog rada motoričkih i osjetnih centara i svake hemisfere mozga i srednjeg mozga, koji se nalazi neposredno iznad tvrdog nepca. Istodobno se postiže objedinjavanje emocija i procesa razmišljanja (povećana interhemisferna integracija), što dovodi do najučinkovitijeg rada (učenja) i odgovora na ono što se događa.
Stavite prazan list papira na stol. Uzmite olovku ili flomaster u obje ruke. Počnite crtati istodobno s obje ruke simetrični crteži, slova, brojevi. Ova vježba opušta oči i ruke. Kada se sinkroniziraju aktivnosti obje hemisfere mozga, učinkovitost cijelog mozga će se znatno povećati. Inače, u kineziologiji postoji tako znatiželjna tehnika, koja nije samo korisna, već i fascinantna. Većina nas svakodnevne rutine radi desnom rukom (ljevaci lijevom). Ali što ako s drugom rukom eksperimentirate, pokušavate oprati zube, počešljati se, pokupiti određene predmete i tako dalje? Istraživanja pokazuju da izvođenje normalne akcije neugodnom rukom aktivira nova područja mozga i pomaže u razvoju novih veza između moždanih stanica. Djeca jako vole ove vježbe. Lijevom rukom uhvatite vrh nosa, a desnom lijevo uho. Istodobno pustite uho i nos, pljesnite rukama, a zatim promijenite položaj ruku “upravo suprotno”.
Okrenite podignutu nogu prema unutra i njišite je 8 puta naprijed-natrag. Isto s drugom nogom. Ova poza izvrsna je za opuštanje nakon posla. Sjedeći (možete stajati ili leći), držite noge paralelno, bez križanja. Spojite u paru vrhove prstiju obje ruke, kao da stežete malu kuglu, i stavite ruke ispred prsa. Pogled je usmjeren prema dolje, vrh jezika stegnut je između zuba. Ostanite u ovom položaju 1-2 minute, dok se ne pojavi zijevanje ili dok se ne osjeti dovoljno. Tjelovježba smiruje, ublažava živčano-mišićnu napetost, usklađuje mentalne procese. Kineziolozi tvrde da poboljšava odvajanje desne i lijeve hemisfere mozga.
Kada se pojave osjećaji tjeskobe, nesigurnosti, uzbuđenja (ili čak stresa), pomaže takozvano frontalno-okcipitalno pokrivanje. Stavite jedan dlan na čelo, drugi na stražnji dio glave. Usredotočiti se na. Nakon nekoliko dubokih, ravnomjernih udaha i udaha, mirno izgovorite svoj problem. Ako ne možete govoriti naglas, dovoljno je samo razmišljanje o tome. Sjednite tako nekoliko minuta. Ako postoji zijevanje, to znači da se tijelo već rješava napetosti. Kada ruka dodirne čelo, krv teče, ona počinje bolje cirkulirati kroz prednje režnjeve mozga. U ovom dijelu mozga odvijaju se analiza, svjesnost i procjena problema te se utvrđuju načini izlaska iz takve situacije. Na stražnjem dijelu glave nalazi se zona koja vizualno percipira one slike koje se zatim pohranjuju u naše sjećanje. Stavljanje dlana na ovo područje potiče cirkulaciju krvi. Čovjek, na sličan način, briše probleme, slike, negativne situacije. Zahvaljujući dubokom disanju, kisik ulazi u krvotok, zrak se provjetrava – a negativno isparava iz tijela. Vježba daje željeni rezultat.
Stavite prekrižene ruke na stol ispred sebe. Pritisnite bradu na prsa. Osjetite istezanje mišića leđa i opuštanje ramenog pojasa. Dubokim udahom nagnite glavu unatrag, savijte leđa i otvorite prsa. Zatim, dok izdišete, ponovno opustite leđa i spustite bradu na prsa. Kao rezultat tih radnji, mišići vrata i ramenog pojasa se opuštaju, razina kisika u krvi raste, aktivira se vestibularni aparat i povećava protok cerebrospinalne tekućine u središnjem živčanom sustavu. Ovo je jednostavna, ali učinkovita vježba koju većinu vremena radim dok radim za računalom. Ako ga izvodite 5-10 minuta, tada se osjećaj umora smanjuje, ili čak potpuno nestaje, glava počinje raditi puno bolje, a koncentracija pažnje se povećava.
Ovo je mini serija od tri vježbe za koje se čini da uključuju “električni sustav” tijela. Kao rezultat, aktivira se opskrba mozga krvlju i rad obje njegove hemisfere, povećava se koncentracija pažnje i poboljšava percepcija osjetnih informacija. Vježba ublažava mentalni umor, pomaže vam usredotočiti se na pamćenje novih informacija, pa čak i poboljšava motoričku koordinaciju. Uz to, promiču opuštanje, ublažavaju živčanu napetost (i vrlo su korisni, usput, za hiperaktivne, uzbudljive ljude, odrasle i djecu). Svaku vježbu izvodite svakom rukom 20-30 sekundi. Kažiprstom i srednjim prstima jedne ruke masirajte točke iznad gornje usne (sredina nazolabijalnog nabora) i u sredinu ispod donje usne. Dlan druge ruke u ovom trenutku leži na pupku. Istodobno, trebate gledati u različitim smjerovima: lijevo-gore i desno-dolje itd. Zatim promijenite položaj ruku i ponovite vježbu.
Stavite kažiprst i srednji prst jedne ruke, lagano pritiskajući, ispod donje usne. Istodobno prstima druge ruke masirajte područje trpca. Ponovite vježbu promjenom položaja ruku. Stavite dlan jedne ruke na pupak. Prstima druge ruke masirajte područje trtice. Nakon 20-30 sekundi promijenite položaj ruku. Aktivira i uravnotežuje cijeli sustav tijela “intelekt-tijelo”, poboljšava koncentraciju. Dakle, dobro pritisnite uho uz rame. Istodobno, ispružite jednu ruku, poput trupa slona, i počnite njome crtati vodoravnu figuru osam, počevši od središta vidnog polja i idući gore u smjeru suprotnom od kazaljke na satu. Oči prate pokrete vrhova prstiju. Zatim promijenite ruku. Vježbu izvodite polako, 3-5 puta sa svakom rukom.

Što mi daje ženstvenost?

Pokazalo se da ženstvenost uvelike mijenja život žene. Ako ga ne zakucate u kut, već se uključite u njegov razvoj