HEKLANJE

Problem s prebrzom ejakulacijom, svršavanjem

Nekada je, u primitivnim društvima bila sasvim jasna uloga roditelja i djece, pogotovo sinova u educiranju o spolnome životu. U vrijeme spolnog sazrijevanja, očevi su vodili svoje sinove u šumu kako bi ih učili žrtvama i tajnama spolnog života, o ljubavi, braku, poželjnom ponašanju i pripremali ih na brak. Danas, mali broj roditelja razgovara sa svojom djecom o spolnom sazrijevanju. Istraživanja pokazuju da u Hrvatskoj, 70 do 94 % roditelja uopće ne razgovara s djecom o seksualnim problemima. Tako postoji jedan termin o kojem također ne voli razgovarati svaki muškarac, bio on otac ili sin, a odnosi se na prebrzu ejakulaciju. Prebrza ejakulacija se može pojaviti u bilo kojoj dobi muškarca, no najčešće se događa između 18-te godine i 30-te godine života. Prebrza ejakulacija može doista postati seksualna frustracija, ne samo za muškarca već i za ženu.
Što je prebrza ili prerana ejakulacija?
Prebrza ejakulacija je seksualni poremećaj kod kojeg muškarac ejakulira prije penetracije ili vrlo brzo nakon nje.
Što je uzrok prebrze ejakulacije?
Razlozi mogu biti mnogobrojni no najčešće se u medicini spominje kako je prebrza ejakulacija uvjetovana psihički. Naime, muškarac koji je pod stresom, ili ako je bio seksualno zlostavljan pa osjeća krivnju zbog toga, ili pati od depresije, mogu biti razlozi prebrze ejakulacije kod muškaraca. No, postoje i neki razlozi koji su povezani sa hormonima ili kao nuspojava na neke određene lijekove koji potiču na preranu ejakulaciju.
Koji su simptomi prebrze ejakulacije?
Postoji primarna i sekundarna prebrza ejakulacija. Primarna prebrza ejakulacija je oblik gdje muškarac prerano ejakulira onoliko dugo koliko je seksualno aktivan a sekundarna prebrza ejakulacija je oblik prerane ejakulacije koji se događa kod muškarca nakon nekog vremena, a da prije nije imao nikad takav problem. Simptom je, kako sam naziv kaže, prebrza, prerana ejakulacija, prije ili tijekom spolnog odnosa muškarca.
Kako se liječi prebrza ejakulacija?
Potrebno je posjetiti liječnika kako bi se obavile neke pretrage i kako bi se otkrilo da se ne radi o nečemu što može dugotrajno utjecati na kvalitetu života muškarca, ali i njegove partnerice. Muškarac si može pomoći sam u slučaju da se radi o psihički uvjetovanome problemu prebrze ejakulacije, tako da svaki dan radi vježbe opuštanja, relaksira se psihički ali i fizički. Naravno, pušenje i alkohol utječu na cijeli organizam pa tako djeluje i na spolne hormone i sve tjelesne funkcije. Urolog ali i seksualni psihoterapeut također su pozitivan način kako naučiti bolje upoznati svoje tijelo i kontrolirati svoje emocije, nagone, i općenito kako zavoljeti svoje tijelo i samome sebi najbolje pomoći. Psihoterapeut može propisati čak i neke antidepresive, u slučaju da se radi o depresiji kod muškarca i lijek za psihičko smirenje, ovisno o uzroku prebrze ejakulacije.
Mnogi muškarci tvrde kako im pomažu Kegelove vježbe. To su vježbe kojima se stišću pubokoksigealni mišići odnosno mišići koje inače vježbaju žene nakon poroda ali i tijekom života, pogotovo ako imaju problema sa nekontroliranim mokrenjem. Neki liječnici preporučuju da muškarac, tijekom predigre, dakle kada dođe do erekcije, da uspori ritam i pričeka da erekcija splasne te da to ponavlja nekoliko puta jer je moguće i takvom metodom pokušati se kontrolirati.
Masters i Johnson metoda je također učinkovita no malo teža za izvesti, odnosno potrebno je više strpljenja za nju. Sastoji se od toga da svaki put kad muškarac treba doći do orgazma, treba stati i opusti se. Time muškarac saznaje gdje je njegov početak orgazma odnosno trenutak koji vodi prema orgazmu. Ovo je metoda u kojoj je potrebno vježbati duže od mjesec dana i zbog toga je potrebno strpljenje.
Istraživanje Congress of the European Society for Sexual Medicine, (2006.) navodi kako prosječno trajanje muškarca s problemom prebrze ejakulacije je 1, 8 minuta, odnosno 2, 5 % muškaraca nije moglo ostati u rodnici duže od 90 sekundi. Također, istraživanja pokazuju da je čak 30 % muškaraca imalo barem jednom iskustvo sa prebrzom ejakulacijom. Zanimljivo je kako većina muškaraca ne želi priznati da imaju problem već smatraju da to nije poremećaj te da to nije do njih. Prema tome se može zaključiti da ovaj problem postoji vjerojatno kod puno više muškaraca od navedenih 30 % muškaraca koji priznaju svoj problem.
Postoje i razne terapije za odgađanje prebrze ejakulacije kod muškaraca
Neke od njih su razne kreme i promjena prehrane. Na tržištu se danas nude i razni lijekovi koji mogu pomoći u prebrzoj ejakulaciji kod muškaraca. Primjerice DuraMale je na prirodnoj bazi koja odgađa ejakulaciju kod muškaraca i potiče na ugodan seksualni život i općenito doživljaj samoga odnosa. U tom preparatu se nalaze sve biljke koje jačaju intenzitet erekcije, produžuju seksualni čin i, najvažnije kontroliraju ejakulaciju. DuraMale je inače napravio tim znanstvenih stručnjaka i istraživanja su pokazala da nakon prvog mjeseca kod uzimanja, muškarci su uspjeli kontrolirati ejakulaciju oko 7 minuta. Zatim, nakon 3 mjeseca do 13 minuta i nakon 6 mjeseci, čak do 16 minuta. Problem prebrze ejakulacije je moguće riješiti. Potrebno je „slušati“ svoje tijelo i ne pretvarati se kako problema nema, jer si time samo uskraćuju seksualno zadovoljstvo.