HEKLANJE

Pročišćavanje vode kod kuće

TEMU APP 100 E KUPON

Između riječi “voda” i “život” možete sigurno staviti znak jednakosti. Bez vode nema života, 2/3 osobe sastoji se od vode, a svatko od nas tijekom života popije prosječno 75 tona vode. Voda iz slavine često je jedini izvor vode za moderne gradske stanovnike. Istodobno, takva voda ne ispunjava uvijek suvremene kriterije kakvoće. Ne mogu si svi priuštiti kupnju posebnih uređaja koji su dizajnirani za filtriranje vode. Što mogu učiniti za dezinfekciju vode i kako pročistiti vodu kod kuće?
Raznolike metode pročišćavanja vode:
Metode pročišćavanja pitke vode kod kuće su različite. Najpoznatija i najčešće korištena su:
Zamrzavanje;
Ključanje;
Braneći.
Čišćenje aktivnim ugljenom.
Pročišćavanje vode ključanjem
Kad voda zavrije, uništava bakterije, patogene, viruse, kao i tvari poput radona, amonijaka, klora i drugih. Naravno, kipući možete očistiti tekućinu, ali i ova metoda utječe na promjenu njene strukture. Nakon vrenja, struktura vode postaje kao da je “mrtva”, jer se zajedno sa štetnim tvarima uklanjaju kisik i hranjive tvari. Nakon duljeg vrenja, patogeni sumpor jednostavno se uništava, a to omogućava ljudima da piju potpuno sigurnu vodu.
Ogroman nedostatak vrenja je taj što u tom procesu dolazi do isparavanja dijela tekućine, a to povećava koncentraciju soli u preostaloj tekućini. Soli se zadržavaju na zidovima posude i stvaraju vapno i kamenac. Sve to kad uđe u naše tijelo uzrokuje razvoj raznih bolesti – ciroze jetre, srčanog udara, bolova u zglobovima, bubrežnih kamenaca. Prokuhani ne umiru svi virusi, postoje vrste koje mogu preživjeti čak i na vrlo visokim temperaturama.
Znanstvenici su znanstveno potvrdili da se tijekom vrenja stvara tvar poput kloroforma. Derivat je običnog klora i potiče stvaranje stanica raka.
Pročišćavanje vode smrzavanjem
Ova se metoda koristi za učinkovitije filtriranje tekućine zbog njene kristalizacije. Zamrzavanje daje puno bolji rezultat od taloženja ili ključanja.
Većina ljudi misli da tekućinu trebate samo zamrznuti i odmrznuti. Ali to nije tako.
Bit ove metode je da kada se tekućina zamrzne, glavna tvar kristalizira na najhladnijem mjestu, odnosno u početku se smrzava samo čista voda.
Za to se moraju stvoriti posebni uvjeti. Potrebno je napraviti tako da se proces smrzavanja odvija polako. Nakon smrzavanja trebate ukloniti smrznutu tekućinu koja se nalazi u središnjem dijelu posude, jer je ne treba trošiti. Da biste to učinili, morate ga dobiti i staviti središnji dio pod toplu vodu, ostavljajući dok se u sredini ne stvori rupa, jer će u sredini biti najveća koncentracija štetnih tvari. Preostali led treba odmrznuti i može se potrošiti – ovo će biti najčišća voda.
Pročišćavanje vode smrzavanjem
Pročišćavanje vode taloženjem
Glavna svrha zagovaranja vode je uklanjanje malo klora iz vode iz slavine. Potrebno je uzeti veliku posudu, uliti u nju tekućinu i ostaviti neko vrijeme da se brani (dva-tri sata). Zabranjeno je miješati vodu, inače jednostavno neće biti učinka. Ako se to učini pravilno, klor će se ukloniti s oko 1/3 površine posude. Ova metoda nije vrlo pouzdana, jer može ukloniti samo dio klora, pa će u svakom slučaju vodu trebati kuhati.
Pročišćavanje vode aktivnim ugljenom
Također, metode pročišćavanja vode kod kuće uključuju pročišćavanje aktivnim ugljenom. Ova se tvar često koristi u uređajima za filtriranje, pa možemo pretpostaviti da je stvarno učinkovita. Pomoću aktivnog ugljena možete ukloniti neugodne mirise različitih nečistoća u tekućini, a također adsorbira mnoge štetne tvari. Za čišćenje uzmite pet tableta aktivnog ugljena i zamotajte ih vatom ili gazom. Zatim ih stavite na dno posude s tekućinom. Za pet ili šest sati voda se može potrošiti.
Omekšavanje vode kod kuće
Svima je poznata činjenica da voda može biti vrlo tvrda zbog stvaranja soli u njoj. Ali kako očistiti vodu iz slavine od njih? To se može činiti čudno, ali vodu možete omekšati i solima. U tu svrhu možete koristiti kuhinjsku sol, tehničku sol i običnu kuhinjsku sol. Naravno, možda neće izvršavati svoju funkciju tako savršeno kao što to mogu specijalni omekšivači. Ali, unatoč tome, moguće je koristiti takav omekšivač kod kuće.
Metode pročišćavanja pitke vode razlikuju se po svojoj učinkovitosti, brzini filtracije itd. Svima se može svidjeti ova ili ona metoda. Njihova raznolikost pomaže zaustaviti vaš izbor upravo na onome što vam treba i dobiti barem malo, ali čišće vode.

Fantasy kreditno izvješće

Vaše kreditno izvješće (dosadni dio) Vaše online kreditno izvješće zbirka je datoteka i zapisa koji se odnose na vašu kreditnu

Prednosti poslovnog podcastinga

Spomenuti podcasting i slika nekoga tko sjedi u svom podrumu s računalom i mikrofonom, sanjajući da će postati profesionalni DJ,