HEKLANJE

Proizvodnja organskog gnojiva uz pomoć kalifornijskih glista

Proizvesti humus u vlastitom vrtu, većini je još uvijek strano, pa za gnojidbu povrtnjaka najčešće koriste mineralna gnojiva. Ipak ispitali smo kako najjednostavnije napraviti humus, pritom uštedjeti i ujedno poboljšati zemlju na kojoj rastu povrtne i druge namirnice.
Ivan Kliček iz Lekenika kraj Siska proizvodnjom humusa bavi već duži niz godina.
“Svaka domaćica može proizvesti kvalitetan i mineralima bogat humus. Za njegovu proizvodnju potrebno je tek izdvojiti nešto novca za kupnju kalifornijskih glista, koje svojom probavom biološki otpad pretvaraju u organsko gnojivo”, kaže Kliček.
– Svako kućanstvo ima ostataka hrane i sva ta hrana može poslužiti kao gnojivo, isto kao i trava, suho lišće, dakle sve osim stakla, željeza, plastike i drugih materijala koji nisu bio razgradivi – pojašnjava Kliček.
Ako se kompost slaže u vrtu, dio odlagališta bi trebalo izbetonirati ili staviti neku neprobojnu zaštitu kako bi gliste, kada se stave u gnojivo, bile sigurne od krtica. Osim u vrtu humus se može proizvesti i na balkonu u manjem kontejneru ili tegli, te kasnije iskoristiti za cvijeće.

Charlie Parker 1920-1955

I pedeset godina nakon smrti slavnog jazz glazbenika Charliea Parkera “Birda”, njegova glazba zvuči moderno i intrigantno. Bio je najveći