HEKLANJE

Proračun za budućnost

Jeste li sjeli i stvarno razmislili o svojoj financijskoj budućnosti? Znam da su ljudi ovih dana zauzeti i mislite “pa sada sam mlad i imat ću vremena za to kasnije.” Smrtno si u krivu. NIKADA niste premladi da počnete štedjeti za mirovinu!

Kažu da ako 25-godišnjak stavlja 2,00 dolara dnevno na štedni račun (60,00 dolara mjesečno), uz kupnju vremena kad napuni 65 godina, imat će milijun dolara. Međutim, što je zapravo milijun dolara u današnje vrijeme? To je praktički bajka s rastućim troškovima stanovanja i životnim troškovima.



Dakle, morate napraviti proračun za uštedu za budućnost. Ne očekujte da će socijalno osiguranje proraditi, oni već imaju problema – a još manje kad dođete u te godine!

Evo nekoliko strategija koje će vam pomoći da uštedite za budućnost i svoju mirovinu:

1. Napravite popis svojih mjesečnih prihoda. Uključite sve, od vaše plaće do dobitaka na kockanju, primanja alimentacije za djecu, alimentacije i bilo kojeg drugog prihoda koji dobivate svaki mjesec.

2. Zatim napravite popis svojih troškova. Navedite sve što potrošite od režija do računa za mobitel. Također i satovi violine za vaše dijete, troškovi kućnih ljubimaca – sve.

3. Oduzmite svoje troškove od svojih prihoda. Nadamo se da ćete biti bolji! Ako ne, onda morate donijeti pametne odluke o tome koji su troškovi nužni ili luksuzni. Trebate li stvarno mobitel ili je samo zgodan? Disciplinirajte se sada i zahvalit ćete sebi kasnije!

4. Činite to nekoliko mjeseci. A onda na kraju svakog mjeseca, shvatite gdje je otišao vaš novac koji je bio nepotreban. Jeste li izlazili jesti više od jednom tjedno? Kupili ste ručak umjesto da napravite sendvič kod kuće?

5. Stavite 10% svog prihoda u plan štednje. Ovo je “osnovno pravilo” među ulagačima o tome koliko biste trebali štedjeti mjesečno. Ako zarađujete 3000 USD mjesečno. onda biste trebali uštedjeti 300 USD. Plati prvo sebi!



6. Razmotrite druge mogućnosti osim štednje. Možda uložite u 401k ili IRA štedni plan. Provjerite sa svojim bankarom koji bi najbolje odgovarao vašim potrebama i financijskoj situaciji.

To je zapravo sve! Nikada ne uzimajte novac iz svoje ušteđevine za neozbiljne kupnje poput novih cipela ili odlaska u kino. To je za vašu budućnost! Međutim, ako vašem automobilu treba novi mjenjač, ovo gnijezdo je tu za vas!

Potrebno je samo puno samodiscipline i želje da želite imati financijsku neovisnost. Samo primijenite ove jednostavne tehnike i bit ćete na putu!