HEKLANJE

Prozračivanje travnjaka

TEMU APP 100 E KUPON

Ako vaši kupci nemaju guste, bujne travnjake koje su zamislili, možete se namučiti pokušavajući shvatiti uzrok. Dok ih ispitujete o njihovim praksama zalijevanja i sami pogađate o gnojidbi, problem bi mogao biti puno jednostavniji. Možda je vrijeme za prozračivanje.
Ima li tragova na travnjaku? Ima li tona korova unatoč dobrom gnojivu sa prevencijom korova? Postaju li štetnici problem? Nabire li se voda na travnjaku nakon obilnih kiša? Postoje li gole točke kojima niste mogli pomoći? Tlo je možda zbijeno i možda će biti potrebno samo malo prozračivanja kako bi travnjak napredovao. Ako kupac ima glineno tlo ili je to suho područje, morat ćete češće prozračivati. Postoji jednostavan i prilično neznanstven način da kažete kada je vrijeme za prozračivanje. Zgrabi štap. Ako je tlo teško prodrijeti štapom, treba ga prozračiti.
Trebali biste odabrati lijep, vedar dan za prozračivanje. Ako je tlo mokro, imat ćete ogroman nered i puno objašnjavanja kupcima. Također ćete puno brže dobiti zbijeno tlo ako je mokro. Ako je presuho, aeratorom nećete moći prodrijeti u tlo. Obratite pažnju na vrijeme. Trebali biste imati lijepo vrijeme što je dulje moguće (najmanje tjedan dana) nakon prozračivanja za maksimalnu korist.
Ako još nemate dodatak za prozračivanje za svoje kosilice, možete ga iznajmiti. Preporučam da ih ipak iznajmite prije nego što ih kupite. Postoje različite vrste aeratora s različitim značajkama, a najbolji način da odredite koji vam je draži je da ih isprobate. Aeratori s raspršivačima omogućuju širenje čepova (ili jezgri) tla po travnjaku. Lijepo ih je ostaviti, ali treba ih pogrebati kako bi travnjak odmah izgledao bolje. Ako imate mnogo dvorišta glinenog tla ili živite u suhom području, želite duže šiljke na vašem aeratoru. Također želite više skokova za igranje kvota. Što više šiljaka imate, veća je vjerojatnost da će barem neki prodrijeti u tvrđe, suše tlo. U posebno suhim područjima dobro je zalijevati dan ili dva prije prozračivanja, samo kako bi se potaknulo prodiranje. Zatim jednostavno kosite po istom obrascu koji ste ionako namjeravali kositi, s priključenim aeratorom.
Prozračivanje travnjaka omogućuje zraku, vodi i hranjivim tvarima da dođu do korijena trave. Omogućuje glistama da se kreću. Drugi dobri mali organizmi koji se brinu o štetnicima i prirodno gnoje travnjak će napredovati. Također ćete probiti korijenje korova, a zdraviji travnjak imat će bolje šanse u borbi protiv korova. Imat ćete manje problema s poplavama, a travnjak će biti otporniji na sušu. Puno će se bolje popuniti gola mjesta.
Odmah nakon prozračivanja je savršeno vrijeme za presijavanje ako pokušavate popraviti gola mjesta ili tijekom jeseni nasipati zeleni zimski travnjak. Prozračivanjem travnjaka savršeno ste pripremili tlo za razvoj sjemena. To treba učiniti što je prije moguće nakon prozračivanja, a najbolje je ukloniti izvučene čepove s travnjaka ako idete saditi. Također je izvrsno vrijeme da voda uđe duboko u tlo u suhim područjima, pa je poželjno zalijevanje nakon prozračivanja. Ako je vrijeme za gnojidbu, također je dobro prvo prozračiti ako je to potrebno.
U vrućim, suhim klimama, možda ćete morati prozračivati ljeti, jesen i početkom proljeća, ovisno o tome koliko je zima bila suha. Hladnije vremenske trave bolje se prozračuju rano u jesen. Previše su krhke i sporije će se oporaviti ako se prozrače ljeti, a jesen je savršeno vrijeme da ih pripremite za zimu. Ako je tlo teško s glinom, možda ćete morati češće prozračivati. Dobro je držati svoj štap (nož, odvijač, itd.) pri ruci kako biste provjerili je li se tlo zbijelo.
Prozračivanjem će vaši kupci uštedjeti vrijeme i novac za zalijevanje ljeti jer će njihovi travnjaci bolje podnositi sušu, a oni će biti oduševljeni svojim zdravijim i punijim travnjacima. Isplati se uložiti u dobar aerator.

Čari lijepog lica

Najveći krivac za probleme s prištićima je vaša genetika. Ako su vaši preci imali problema s prištićima najvjerojatnije je da