HEKLANJE

Razgovor o karijeri, stomatološkoj ordinaciji i što je sa svim tim smajlićima?

Ako razmišljate o karijeri u području dentalne medicine, ovaj je članak za vas. (:-)

Za početak ćemo dati kratak pregled stomatoloških zadataka, zatim spomenuti neke od specijalnosti kojima se možete baviti i na kraju ćemo pogledati radnje koje osoba u stomatološkom polju poduzima unutar uobičajenog dana rada u ustima drugih ljudi. (:-)



Stomatolog je specijalist koji može dijagnosticirati, spriječiti i liječiti sve poremećaje vezane uz vaše zube i desni. Stomatološka njega uključuje restauraciju i očuvanje vaših prirodnih zuba, punjenje karijesa, uklanjanje pokvarenih zuba ako je potrebno i nadomjestak umjetnih zuba. Neki stomatolozi su liječnici opće prakse koji se bave preventivnom stomatologijom i koriste dijagnostičke postupke, rendgenske snimke i instrumente za procjenu stanja vaših zubi i desni. Stomatolozi obavljaju preglede, uzimaju otiske za proteze, pune karijes i postavljaju mostove. Oni koriste razne zubarske aparate, ručne instrumente i kirurške alate za precizno obavljanje svog rada. Davanje anestetika koji se nazivaju umrtvljivanje ili zamrzavanje također obavlja stomatolog ili zubni higijeničar za one posjete koji će biti prilično bolni. (:-)

Američka stomatološka udruga priznaje sljedeće stomatološke specijalnosti:
1) Oralni kirurzi
2) Parodontologija (povezano s liječenjem desni)
3) Protetika (izrada zuba ili proteza)
4) Oralni patolog (liječi bolesti usne šupljine)
5) Endodoncija (terapija korijenskih kanala)
6) Ortodonti (vezano za strukturu zuba)
7) Dentalni higijeničari (rad na higijeni usne šupljine)
8) Maksilofacijalni kirurg

Fuj! Tamo ima puno područja za proučavanje, bolje imati (:-).

Što radi stomatolog?
• Dijagnosticirati i liječiti malformacije, ozljede i bolesti zuba i usne šupljine.
• Stomatolozi poboljšavaju izgled pacijenata različitim kozmetičkim stomatološkim zahvatima, a ponekad i uz pomoć kirurških intervencija.
• Stomatolozi izvode kirurške zahvate poput presađivanja tkiva, implantata i ekstrakcija.
• Educirati pacijente, uglavnom djecu, kako se brinuti o svojim zubima i spriječiti karijes i oralne bolesti pokazivanjem kako pravilno koristiti konac i četkati te jesti zdravu hranu. (:-)
• Stomatolozi vezani za nastavno područje, podučavaju dentalne higijeničare i buduće stomatologe.
• Stomatolozi provode istraživanja usmjerena na razvoj novih metoda liječenja i poboljšanje oralnog zdravlja.
• Dentalni higijeničari rade s pacijentima zajedno sa stomatologom kako bi obavili većinu rutinskih i jednostavnijih zadataka.

Ako odete u bilo koju stomatološku ordinaciju, vrlo često prva osoba na koju ćete naići je dentalni higijeničar. Obavezno im dajte (:-).

Dentalni higijeničari su stručnjaci koji brinu o Vašim zubima, desnima i usnoj šupljini. Dentalni higijeničar očistit će i ispolirati vaše zube pomoću sitnih zubarskih alata kao što su ogledalo, strugač za zube za uklanjanje naslaga i posebna četkica za zube. Također čiste zubnim koncem za uklanjanje vrlo sitnih čestica hrane sa zuba. Pregledat će vam zubni karijes rendgenskim snimanjem zuba. Nakon provjere karijesa na vašim zubima, vama i vašem stomatologu preporučit će potreban tretman i po potrebi vas mogu uputiti stručnjaku.

Nadam se da ste uživali u mom nasmijanom članku o njezi zuba! Možda se nećeš baviti stomatološkim područjem, meni je to u redu. Bit će mi drago znati da si se nasmiješio (namjera igre riječi) i da nisi gubio vrijeme na čitanje. Ugodan dan!!