HEKLANJE

Razumijevanje rasta dlačica za gubitak neželjenih dlačica

TEMU APP 100 E KUPON

Rast kose jedan je od najčudesnijih aspekata ljudskog tijela. I, iako imate tisuće dlaka po cijelom tijelu, vjerojatno ne razmišljate o tome. Jeste li znali da kada fetus napuni oko 22 tjedna ima razvijeno pet milijuna folikula po cijelom tijelu? I to je sve što će i on ikada imati. Sada, što još možemo naučiti o biologiji kose?

Od čega je napravljeno?



Anatomija pramena kose je nevjerojatna. Prvo, tu je folikul koji je zapravo ugrađen u kožu. Dlake rastu iz folikula kroz stablo. Papila leži u bazi folikula kao jedan od mnogih slojeva folikula. Zatim, kapilare pomažu u povezivanju papile s dovodom krvi. One okružuju donji dio vlasi koji se naziva lukovica.

Dva su omotača koji štite dlaku od oštećenja oko folikula. U jednom od njih prolazi uz stabljiku dlake i zaustavlja se na žlijezdi lojnici. Drugi, vanjski omotač, ide od glada i zaustavlja se na mišiću erector pili.

Keratin su mrtve proteinske stanice od kojih se sastoji vlas kose. Njihov unutarnji sloj je medula. Drugi je korteks i daje najviše vlasi kose. Boja kose se određuje u ovom sloju. Kutikula je vanjski sloj i ima niz stanica koje se preklapaju. Sjaj kose dolazi od ovog sloja.

Kako nastaje rast

Rast kose odvija se u tri glavne faze. Jeste li znali da će vaša kosa rasti samo 0,3 do 0,4 milimetra dnevno? To je samo šest inča godišnje! Iako se čini da raste puno više, zapravo nije.

Faze:

Katagena faza: Ovo je prijelazna faza. Traje oko dva do tri tjedna. Sada nema rasta dlake, jer je cilj da se vanjski dio ovojnice korijena dlake skupi i zatim pričvrsti za korijen.



Telogena faza: Razdoblje odmora. Oko 15% vaše kose je u ovom stadiju u bilo kojem trenutku. Potrebno je oko 100 dana da dlake na tjemenu i mnogo više da dlake na tijelu prođu kroz ovu fazu.

Anagena faza: stanice dlake se dijele i dolazi do rasta nove kose. Može trajati čak dvije do šest godina! Imate li problema s rastom duge kose? To se događa jer vaša kosa u ovoj fazi ne traje ni približno tako dugo.

Što može poći po zlu?



Postoji nekoliko abnormalnosti kose koje se mogu dogoditi. Ovi poremećaji kose mogu pogoditi gotovo svakoga, ali su u većini slučajeva rijetki. Prvo, hirzutizam je kada pojedinci, uglavnom žene, imaju prekomjeran rast dlaka na čudnim mjestima. Kod većine žena kosa je tamnija i grublja nego što bi trebala biti. Može se pojaviti na licu, prsima ili areoli.

Drugo stanje poznato kao hipertrihoza vrlo je rijetko i događa se kada pojedinci pate od dlaka koje gusto rastu na dijelovima tijela na kojima inače ne bi.

Ova stanja mogu se prilično dobro liječiti ako se potraži pomoć. Rast kose, iako vrlo uobičajena i naizgled obična stvar, zapravo je mnogo složeniji nego što ljudi zamišljaju. No, razumijevanje kako to radi može vam pomoći da shvatite kako svoje tijelo riješiti neželjenih dlačica.