HEKLANJE

Redovito pijenje soka povećava rizik od dijabetesa

Svježi sokovi od voća i povrća sada su popularni. Njihovi ljubavnici tvrde: jača imunološki sustav, pa čak i navodno sprječava razvoj raka. Svježi sok dobiva se pomoću sokovnika ili miješalice. Šalica sadrži sve posljednje kapi vrijedne vlage. Ispada da visoko koncentrirani sok sadrži više hranjivih sastojaka od ostalih pasteriziranih i industrijski napunjenih vrećica. Međutim, ovdje postoje neki nedostaci. Stručnjaci upozoravaju da ako stalno pijete sokove s visokim harmelonom, ananasom, likemijskim indeksom (poput ananasa ili lubenice), možete zaraditi skok razine šećera u krvi, što povećava rizik od dijabetesa. A usitnjena vlakna koja soku daju ugodnu debljinu ostaju u tijelu nekoliko dana.
Želite li i dalje piti svježe cijeđene sokove? Zatim u njih stavite više povrća, manje voća i držite se dijete. Budite oprezni sa sokom od cikle: u velikim količinama dramatično opterećuje jetru.
Zbog činjenice da neko voće i povrće sadrži puno prirodnog šećera i kalorija, dijeta sa sokovima uopće ne donosi gubitak kilograma. Istodobno, zbog nedostatka vlakana, cijelo ćete vrijeme osjećati glad. Što se tiče borbe protiv raka, nažalost, nema znanstvenih dokaza da sok po tom pitanju djeluje jače od cjelovite hrane. Općenito, svježi sokovi mogu biti dio zdrave prehrane, ali umjereno. Oni će ojačati tijelo i njegov imunološki sustav jače od cjelovitog voća i povrća.
Ali oni ne mogu biti dobar lijek za neku bolest.
Štoviše, kvaliteta pasteriziranih sokova ne razlikuje se puno od prirodnih. Ako se prirodno pripremi bez kršenja tehnologije.