HEKLANJE

Riječi za mudre kreditne kartice

1. Zaštitite svoje kreditne kartice i brojeve računa kreditnih kartica. Nikada ne dajte broj svoje kreditne kartice nikome tko vas nagovara. Ako ste kontaktirali renomiranu tvrtku i želite koristiti svoju karticu za plaćanje robe ili usluga, možda ćete im morati dati broj svoje kartice poštom ili telefonom. Tvrtke ili pojedinci koji vas traže možda nisu ono što ili tko tvrde da jesu, i toplo preporučujemo da im ne dajete brojeve svojih kartica.

2. Čuvajte svoje čekove i brojeve tekućih računa. Nikada nikome ne dajte broj svog tekućeg računa osim u dobrovjernoj financijskoj transakciji kao što je zahtjev za kredit. Nikada ne dajte broj svog tekućeg računa nekome tko vas nagovara, osobito preko telefona.



3. Ne plaćajte naknade unaprijed u nadi da ćete dobiti zajam ili kreditnu karticu. Iznimka od pravila je zahtjev za hipotekarni kredit koji obično zahtijeva plaćanje procjene i kreditnog izvješća. Usporedite stope, naknade i usluge prije nego što se posvetite određenoj hipotekarnoj tvrtki. Popularne prijevare s kreditima traže od vas da pošaljete naknadu uz obećanje zajma ili kreditne kartice čak i ako je vaša kreditna sposobnost loša. Budite posebno oprezni ako vas zatraže da prebacite novac ili ga pošaljete na adresu izvan države. Neki programi naprednih naknada zapravo pružaju uslugu, kao što je slanje popisa banaka koje nude osigurane kreditne kartice, ali ta je usluga obično mala ili nikakva.

4. Budite oprezni sa službama za popravak kreditne sposobnosti koje tvrde da mogu popraviti lošu kreditnu sposobnost. Ako imate netočne podatke u svom kreditnom izvješću, možete se izravno obratiti kreditnim uredima i sami ih osporiti. Ako ste nedavno imali problema s kreditnom sposobnošću, sve što služba za popravak kreditne sposobnosti poduzima kako bi uklonila povezane podatke iz vašeg zapisa vrlo je vjerojatno nezakonito i samo privremeno. Kopiju vlastitog kreditnog izvješća možete dobiti kontaktiranjem kreditnog ureda.

5. Nikada ne potpisujte prazne ili nepotpune dokumente ili dokumente koje ne razumijete. Odvojite vrijeme za čitanje i razumijevanje dokumenata koje tražite da potpišete. Nemojte se oslanjati na ono što vam netko kaže.

Posjedovanje kreditne kartice velika je odgovornost i potrebno je ispunjavati svoje financijske obveze i čuvati svoje dobro ime. Provjerite ima li u vašem kreditnom izvješću netočnosti i pobrinite se da svoje račune plaćate na vrijeme. Ne želite da vam kreditna sposobnost padne zbog pogrešaka u izvješćivanju.

Vaš kreditni rezultat je jako važan i određuje iznos kamata koje plaćate na svoju kreditnu karticu, hipoteku i troškove osiguranja. Pažljivo pratite svoje kreditno izvješće i riješite pogreške čim ih uočite.