HEKLANJE

Savjeti za blistavo bijele zube

TEMU APP 100 E KUPON

Za održavanje vaše biserne bjeloočnice postoji više od malo četkanja i neobičnog posjeta stomatologu. Pogledajte ove stomatološke upute koje treba i ne treba raditi.

#1 Izbjegavajte gazirana pića
Gazirana pića (uključujući dijetalnu raznolikost i gaziranu vodu) mogu uzrokovati da vaši zubi izgledaju starije nego što stvarno jesu. Ova pića su toliko kisela da zapravo mogu otopiti gornje slojeve zuba. Sadrže velike količine fosfora – minerala koji može isprati kalcij iz vaših kostiju ako ih konzumirate previše, a neki znanstvenici vjeruju da mogu oslabiti vašu čeljusnu kost, povećavajući mogućnost gubitka zuba.



Neki istraživači vjeruju da se kalcij prvo ne otima iz vaših kukova ili kralježnice, već iz vaše čeljusti, što dovodi do gubitka zuba. Vidimo veliki broj mladih ljudi koji imaju čeljusti mnogo starijih ljudi, zbog loših prehrambenih navika kao što je pijenje gaziranih sokova, zajedno s nedovoljnim unosom kalcija.

#2 Žvačite hranu
Hrana koja djeluje na zube poput deterdženata je hrana koju je potrebno žvakati. Jabuke, celer i mrkva čiste zube prirodno, a namirnice poput špinata, zelene salate i brokule sprječavaju bojenje stvarajući film na zubima koji djeluje kao barijera. Veća cjedila će kad-tad uzeti danak na vašem osmijehu, stoga se klonite čaja, kave, crnog vina i visoko pigmentirane hrane poput trešanja i borovnica, bilo čega što će zaprljati bijelu košulju.

#3 Ne uzimajte droge
Ekstazi kod korisnika izaziva stiskanje čeljusti. Studija je pokazala da je 60 posto ispitanih korisnika ecstasyja istrošilo svoje zube kroz caklinu i ispod dentina, u usporedbi sa samo 11 posto onih koji ga nisu koristili. Što se tiče kokaina utrljanog na desni, on ograničava protok krvi, traumatizira tkivo i koči prehranu desni. Ne zaboravite da desni drže zube na mjestu.

#4 Prestanite pušiti
Pušenje uzrokuje bojenje zubi i loš zadah te povećava rizik od raka usne šupljine i bolesti desni, jer sužava protok krvi u desni. Zapravo, neki stručnjaci za desni smatraju da se ne isplati pružati napredno liječenje bolesti desni kod pušača, budući da postoji vrlo mala vjerojatnost poboljšanja. Pušenje jedne kutije dnevno tijekom 10 godina može uzrokovati gubitak potpore kostiju za 10 posto. Dugoročne studije otkrivaju da je većina gubitka zubi u dobi od 19 do 40 godina povezana s pušenjem više od 15 cigareta dnevno.

#5 Čuvajte se izbjeljivanja
Profesionalno primijenjen sustav izbjeljivanja neće oštetiti zube. Ali neka izbjeljivača bez recepta su tako kisela; mogu uzrokovati gubitak površine i osjetljivost.

#6 Prestanite gristi nokte
Uobičajeno grickanje noktiju oštećuje više od kutikule; mogu oštetiti i zube. Ako imate oslabljenu caklinu, završit ćete s izloženim, udubljenim, mekanim područjem u središtu zuba. I tada nastaje problem. Udubljenje je puno mekše od cakline i ako je izloženo lošim navikama poput žvakanja noktiju, otvaranja pivskih boca, istrošit će se. Često se središnji dio otapa brže od vanjskog, a krhka caklina vrlo je sklona pucanju, zbog čega zubi izgledaju neravnomjerno i neprivlačno.