HEKLANJE

Simptomi boli, koji signaliziraju opasnost

Najčešće, kad postoji bilo kakva bol, samo popijemo tabletu i odemo u krevet da se odmorimo ili je jednostavno zanemarimo. Ali bol nam može reći da se razvija stanje koje može biti stvarna prijetnja našem zdravlju, pa čak i životu. Pokušat ćemo vam pomoći naučiti razlikovati opasnu bol kako biste mogli ispravno reagirati u pravo vrijeme.
Iznenadna jaka glavobolja
Uz to, bol može biti popraćena vrtoglavicom i zamagljenim vidom. U tom slučaju potražite hitnu medicinsku pomoć, jer bol može biti posljedica puknuća cerebralne vaskularne aneurizme. Aneurizma je rijetko patološko povećanje tankog zida arterije, što je slabo mjesto, spremno puknuti svakog trenutka i dovesti do moždanog udara.
Zubobolja iz koje ste se probudili
Ako noću stisnete zube, caklina se na njima istroši, zub gubi zaštitu i lako se upali. Ovo se stanje naziva bruksizmom, često je uzrokovano stalnim stresom. U naprednim slučajevima možete četkati zube gotovo do same baze. Obratite se svom stomatologu za pomoć. Primjerice, za vas može napraviti posebnu pločicu koja će spriječiti mehanička oštećenja zuba u snu.
Jaka bol u trbuhu koja se pomaknula od središta trbuha prema dolje i udesno
Ovo je simptom slijepog crijeva. Ako se pojave takve bolovi, odmah se obratite liječniku jer vam je potrebna operacija što je prije moguće. Ako odgodite, slijepo crijevo će puknuti i bakterije u lumenu crijeva ući će u trbušnu šupljinu i izazvati peritonitis opasan po život.
Bol malo iznad donjeg dijela leđa, popraćena vrućicom
Ovo je simptom bubrežne infekcije koja se razvija kada se bakterije šire iz mokraćnog sustava i mokraćnog mjehura (poput cistitisa) na bubrege. Dan prije mogli biste osjetiti bol prilikom mokrenja. U ovom slučaju potreban vam je antibakterijski tretman, zato svakako posjetite liječnika.
Bolno područje na listovima
Tako bolno mjesto tipični je simptom tromboze dubokih vena. Razvija se kada se u veni stvori krvni ugrušak koji blokira lumen i remeti cirkulaciju krvi. Češće su u žena, posebno ako koristite oralne kontraceptive ili nedavno vozite jako dugo. U tom slučaju, ne ranije od jednog dana, trebate posjetiti liječnika. Nemojte odgađati, jer ugrušak može povećati veličinu ili čak otpasti i začepiti krvne žile u plućima.
Bol tijekom menstruacije, koja ne prolazi nakon spazmolitika
Takva bol može uzrokovati endometriozu – bolest u kojoj otočići maternice iz maternice rastu na unutarnjim organima. Ovo je vrlo česta bolest: 50% žena s bolnim mjesečnicama pati od endometrioze. Ova se bolest liječi oralnim kontraceptivima ili kirurškim zahvatom.
Iznenadna bol u prsima koja daje između lopatica
Ovo može biti ruptura aneurizme aorte. Ovo je super hitno stanje. Čovjek može umrijeti u bilo kojem trenutku, jer sva krv koja bi trebala hraniti tijelo, teče kroz formiranu rupu. Ako imate takvu bol, nemojte tražiti da vas odvezu u tuđu bolnicu, trebate nazvati hitnu pomoć, pa će pomoć biti pružena što je prije moguće.