HEKLANJE

Slobodno penjanje

Relativno mlad sport u sebi sadrži sve: vrhunski izazov, užitak, uzbuđenje, spretnost, disciplinu, jačanje tijela i duha, druženje i uživanje u prirodi. Slobodno penjanje proizašlo je iz alpinizma početkom osamdesetih godina. Nastalo je uslijed promjene cilja penjanja gdje više nije bilo važno osvojiti vrh već savladati dijelove stijena i detalje u njima, svladavanje “smjerova” koji su podijeljeni s obzirom na težinu, dužinu koja može ići od nekoliko metara, preko 300 m pa i preko 1000 m, tzv. «Big Wall» uspona. Sportski penjači uz sate i sate rada i truda i svakodnevno vježbanje snage, koncentracije i kondicije svladavaju uspone i pomiču granice shvaćanja fizičkih i psihičkih mogućnosti.
Pri penjanju se koristi isključivo snaga, vještina – pravilna tehnika i mentalni trening kod svladavanja uspona, a oprema je tu kako bi se penjač osigurao u slučaju pada. Pionir slobodnog penjanja u Hrvatskoj je penjač Ivica Piljić – Pilja koji je rano, još 1981. godine krenuo s idejom slobodnog penjanja. 1985. godine održano je prvo natjecanje u slobodnom penjanju u Bardonecchiji u Italiji, 1989. godine održava se prvo natjecanje na umjetnoj stijeni u “Domu sportova” u Zagrebu, a 1986. godine na splitskom Marjanu.
Prihvaćanjem tog zanimljivog i mladog sporta u Europi ali i u nas dolazi do standardizacije pravila u penjanju, organiziranijim natjecanjima i školama za sportsko penjanje. Danas u Hrvatskoj postoji mnogo klubova i škola za penjanje te lokacija koje mogu biti na prirodnim stijenama ili umjetnim zidovima. Bogatstvo i raznolikost Hrvatskih terena i mnogobrojnih stijena pruža mnogo mogućnosti za penjališta.
Navodimo neke od poznatih penjačkih lokacija kod nas i u Europi: Marjan, Brela, Trogir/Sv. Vid, Omiš, Konavle, Pazin, Rabac, Rovinj, Nacionalni park Paklenica (Anića kuk) te Arco di Trento i Ferentillo u Italiji i Verdon i Cimai u Francuskoj. Na području Velike Paklenice postoji dvadesetak vrhova za penjanje, od kraćih pa do pravih avanturističkih uspona. Spomenimo kako slobodno penjanje, uostalom kao i svaki sport, povoljno utječe na opće fizičko i psihičko stanje pojedinca. Ako se odlučite penjati, ono će sigurno ojačati vaše tijelo i duh, a pritom ćete se dobro zabaviti, družiti i sklopiti lijepa prijateljstva.

Okretni moment na automobilu

Okretni moment na automobilu je jedan od ključnih tehničkih pojmova koji se odnosi na snagu prenijetu na kotače vozila kako