HEKLANJE

SOBNA ILI UNUTARNJA VRATA

Kada planiramo gradnju kuće, pokušavamo približno izračunati koliko će nas ona koštati pa tako razmišljamo o cijeni gradilišta, temelja, zidanja, krova itd. No ako prvi puta gradite kuću, tada ćete vjerojatno kod izračuna cijene manje pažnje posvetiti npr. sobnim vratima i ostalim “sitnicama”, možda ih ne smatrajući nekim velikim troškom, no ako malo razmislite koliko ćete otvora u kući imati tj. koliko ćete imati unutarnjih vrata, vidjet ćete da i to može biti jedan znatan trošak. Ovo pogotovo dolazi do izražaja ako otvore za unutarnja vrata napravite onako “od oka” pa se poslije pokaže da za vaše otvore nema standardne dimenzije sobnih vrata, već ćete morati kupiti sobna vrata po mjeri. To su sitnice o kojima malo tko razmišlja, a koje mogu znatno utjecati na cijenu gradnje kuće tj. u ovom slučaju na cijene sobnih vrata. U svakom slučaju, prije nego što se upustite u kupovinu sobnih vrata, dobro izmjerite otvor.
Kod suhomontažne ugradnje, znači kada imate završene zidove i pod (sa postavljenim parketom/laminatom/pločicama i sl), mjerite visinu otvora od poda pa sve do gornjeg djela otvora. Zatim mjerite širinu otvora, bilo bi dobro da širinu mjerite na tri mjesta:dolje, u sredini i gore da se slučajno ne bi dogodilo da se mjere razlikuju. Na kraju mjerite i debljinu zida na svakoj strani otvora. Debljinu zida također izmjerite na više mjesta da budete sigurni da je svuda ista debljina zida. Naravno, redoslijed mjerenja nije važan, važno je da sve točno izmjerite.
Neovisno o tome gradite li ili adaptirate kuću ili stan ili možda samo mijenjate sobna vrata, pogledajmo malo kakva danas unutarnja vrata uopće postoje, od kakvih se materijala rade, kakva je kvaliteta sobnih vrata i kako se kreću cijene unutarnjih vrata.
Sobna vrata se sastoje od:
– vratnog krila
– dovratnika (štoka) te prema potrebi i ukrasnih lajsni
– brava, kvaka, panti
Materijali za izradu dovratnika su najčešće MDF (tzv. medijapan, medium density fiber), iverica, puno drvo ili kombinacija materijala. Svaki materijal ima svoje prednosti i nedostatke te svaki od njih ima i različitu cijenu. Najjeftinija je iverica ( u svojoj osnovnoj obradi što znači štok sa oštrim rubovima) dok je puno drvo najskuplje. MDF je relativno novi materijal koji se pojavio u zadnjih 15-ak godina i sve češće se koristi u izradi namještaja (pogotovo kuhinja). Znatno je gušći i tvrđi od iverice i njegova velika prednost je jednostavnost kod obrade (npr. za zaobljene rubove)
Vratna krila
Vratna krila se rade od različitih materijala što utječe na njihovu cijenu i kvalitetu. Generalno gledajući, imamo okvir koji je najčešće napravljen od masivnog drveta, ispunu koja može biti od kartonskog saća, pune iverice, perforirane iverice, cjevaste iverice, punog drveta, MDF-a itd. pa se onda takva konstrukcija oplemenjuje sa različitim oblogama (znači te obloge su ono što vidimo kada gledamo vrata) kao npr. MDF, melamin, HPL, furnir itd. u raznim bojama i dekorima.
Generalno gledajući, na tržištu u današnje vrijeme postoje sobna vrata različitih cijena (npr. od 700-10 000 Kuna), vrata različitih materijala izrade te različitog izgleda i dizajna. Na vama je da odaberete ono što vam se sviđa i ako vam cijena odgovara – kupite vaša nova sobna vrata.
Sobna vrata cijene
Kada budete kupovali sobna vrata, cjenik za razna vrata može biti znatno različit pa tako morate znati da njihova krajnja cijena ovisi o nekoliko faktora:
dimenzije vrata (standardne ili po želji)
dovratnik (štok) tj. materijal od kojeg je on napravljen te njegova debljina
vratno krilo – materijal od kojeg je napravljeno, boja i dizajn
dostava i montaža unutarnjih vrata
posebne želje – kvake po izboru, skriveni panti, ukrasne lajsne…
Kod cijene sobnih vrata, prisutan je i još jedan važan faktor – vaše želje i očekivanja u pogledu vaših budućih vrata, kao što su: kupujete li vrata kao neko privremeno rješenje za 2-3 godine, koliko su vam važni dizajn i estetska komponenta vrata i štoka te kupujete li vrata koja ćete promijeniti za npr 10-ak godina i tako osvježiti svoj životni prostor ili želite trajna vrata za sljedećih 50 i više godina tj. koliko će trajati i vaš stambeni prostor.
Kada znate otprilike što želite i trebate, lakše se je odlučiti oko cijene unutarnjih vrata jer ako trebate neko privremeno rješenje za sljedećih par godina, vjerojatno će vas zadovoljiti vrata u cjenovnom rangu od nekih 700-1000 kuna (znači komplet vratno krilo + štok). Ako ste ipak zahtjevniji u pogledu vrste i kvalitete materijala za vratno krilo i štok, a pogotovo u vezi dizajna i estetske komponente, provjerite vrata u većem cjenovnom razredu – cijene u tim kategorijama se kreću od 2-5,10 pa čak i 20 tisuća kuna, sve ovisno o tome što trebate i želite. Već od dvije, tri tisuće kuna se mogu naći lijepa i kvalitetne unutarnja vrata koja će zadovoljiti većinu kupaca.
Cjenik sobnih vrata bi trebao uključivati i cijenu dostave i montaže vrata. Cjenik montaže sobnih vrata se obično kreće od 150-200 kuna po vratima.
Kako odabrati sobna vrata
Prva stvar je znati što želite i koliko novaca ste spremni izdvojiti. Svakako bi bila mudra odluka kontaktirati više proizvođača i trgovaca te im poslati upit, gdje ćete što detaljnije opisati ono što želite (npr. cijenu do koje ste spremni ići, dimenzije otvora, materijal koji želite, cijena montaže i dostave itd). Kada dobijete odgovore, izdvojite one koji vam se čine najprihvatljiviji i osobno ih posjetite te pogledajte i uvjerite se u kvalitetu i estetiku sobnih vrata. Posebnu pažnju obratite na akciju sobnih vrata tj. akcijske cijene. Nekada se mogu pronaći odlična vrata po znatno nižoj cijeni, a ponekada usprkos natpisu “sobna vrata akcija” ispostavi se da je cijena sobnih vrata manje više ista kakav je bila i prije, tako da to i nije akcijska prodaja sobnih vrata u pravom smislu.

Kupaonski namještaj

Postoje luksuzni kupaonski aranžmani koji se mogu postaviti tijekom projekta preuređenja kupaonice. Ovi izbori mogu uključivati umivaonike koji su obloženi

Muka mi je: što učiniti?

Što učiniti s bolešću. Poznato je da izvan sezone, kao i naglo zahlađenje, često pridonosi pogoršanju kroničnih bolesti. Možda ste