HEKLANJE

Štete li razmjene veza vašem poslovanju?

Mnogi od vrhunskih gurua za optimizaciju tražilica govore nam da moramo izvršiti razmjenu veza i to mnogo toga kako bismo došli do vrha tražilica.

Ali je li to još uvijek istina?



Jednom je to sigurno bio slučaj i to je bilo dovoljno da se visoko rangirate. U današnje vrijeme, s velikim porastom korištenja interneta i web stranica, tražilice su to shvatile i imaju složene algoritme za određivanje vašeg rangiranja. Ovo je, naravno, strogo čuvana tajna koju poznaje nekolicina geekova iznutra, a nagađaju je oni izvana.

Mnogi stručnjaci za optimizaciju tražilica sada nam govore da budemo oprezni s razmjenom veza i da razmotrimo sljedeće ključne točke.

1) Farme veza – ako je vaša veza u onome što tražilice klasificiraju kao farmu veza, to bi moglo naštetiti vašem rangiranju. Farma veza obično je stranica puna veza ili stranica s velikim brojem veza na njima. Ako je farma veza organizirana u kategorije sa samo nekoliko desetaka relevantnih veza po stranici, manja je vjerojatnost da će naštetiti vašem rangiranju.

2) Nerelevantne web stranice – ako je vaša web stranica usmjerena na djecu, razmjena poveznica s ljekarničkim i kockarskim stranicama mogla bi naštetiti vašem poretku jer nisu stvarno relevantne. Poveznice na druge web stranice za djecu i stranice povezane s djecom mnogo su bolje za vaše rangiranje i dat će vašoj web stranici veću relevantnost.

3) Sidreni tekst – riječi koje povezuju s druge stranice na vašu zapravo su prilično relevantne za rangiranje vaše tražilice. Kad bi riječi “zdravo stranče” bile hiperveza na vašu web-lokaciju, onda vam to zapravo ne bi puno pomoglo osim ako vaša web-stranica nije o strancima. Međutim, ako je vaša stranica bila o djeci i vaša je glavna ključna riječ bila “dobro roditeljstvo” i imali ste poveznice s drugih stranica na kojima su riječi “dobro roditeljstvo” bile hiperveze, tražilice će na to gledati blagonaklono

Kada razmjenjujete veze s bilo kim, vrijedi biti pronicljiv u pogledu veza. Da, znam da želite što više veza, ali trebali biste uzeti u obzir relevantnost veza za vaše posjetitelje, kao i što bi vaši posjetitelji mislili o tome da su te veze na vašoj web stranici. Kad biste imali web mjesto prepuno dječjih igara i obrazovnog materijala, a zatim puno poveznica na web stranice za odrasle, što mislite koliko bi roditelji željeli da njihova djeca posjećuju vaša web mjesta?

Uvijek provjerite ima li stranica na koju se povezujete partnerski program. Ako to rade, onda se isplati prijaviti se i staviti affiliate vezu na svoje web mjesto. Zašto? Jer onda kada netko slijedi link i kupi, vi ste plaćeni za to!



Održavajući svoju razmjenu veza relevantnom, možete povećati svoj položaj u tražilicama i dati svojim čitateljima vrijedne dodatne resurse.