HEKLANJE

Štetnost sunca, kako se zaštititi?

TEMU APP 100 E KUPON

U zadnje vrijeme puno je govora o štetnosti sunca na okoliš i utjecaju na prirodni ekosustav u svijetu, te utjecaj na cijeli bioritam u globalnim razmjerima. Prema posljednjim znanstvenim podacima zemlja se sama po sebi sve više i više zagrijava. Što zbog ozonskih rupa, što zbog efekta staklenika, narušenosti prirodne ravnoteže te velikim otapanjima polarnog leda i ledenjaka koji su u izravnom kontaktu sa sjevernom atlantskom strujom koja je ovisna o izmjeni slane i slatke vode koja je povezana sa klimatskim promjenama i područjima sjeverne zemljine hemisfere.

Puno je razloga zašto je sunce toliko štetno u posljednjih sto godina. Najveći razlog je industrijalizacija u svijetu. U sto godina ljudi su toliko naštetili ekosustavu na zemlji kroz veliko sagorijevanje fosilnih goriva do otpuštanja ogromnih količina para i za naš ozon otrovnog dima, isto tako zbog otpadnih voda koje industrija neprestano odbacuje u oceane i mora i rijeke koje guše plankton i proizvodnju kisika kao i sječa šuma. Zrakoplovi također uništavaju ozon svojim izgaranjem. Uzevši sve to u obzir krivac je poznat, a naš ozon nema se vremena oporaviti.



Sunce će jednoga dana postati nepodnošljivo zemlja će biti ogoljena, a danas se već vide posljedice. U poljoprivredi zbog sušnih godina sve su manji prinosi zrak je sve teži i ljeta se teže podnose, ledenjaci i polarne kape nisu više kao što su nekad bile. Globalno zatopljenje, efekt staklenika dvije povezane stvari zbog kojih ovaj planet ne diše kako treba jer sa povećanom koncentracijom ugljikovih spojeva u atmosferi ozon nema funkciju zaštitnika jer nestaje tada se događa da zračenje sunca kroz taj sloj prolazi ali odbijanja štetnih UV zračenja nema, jer ozon ne vrši svoju funkciju. On je hajmo ga laički nazvati naša izolacija od štetnih zračenja o kojemu ovisi i naša klima i život na zemlji.

Dugoročno gledajući nastavimo li ovako ili ćemo svi živjeti pod zemljom ili nestati, a zemlja će biti pustoš ili će nam planet svojom prirodom uzvratiti i vratiti nas u ledeno doba. Ovako kako smo krenuli i kako se sada ponašamo samo štetimo sebi svemu oko sebe. I sada su već zabilježeni veći brojevi slučajeva opeklina i raka kože jer sunce je postalo nemilosrdno i jako ono je i još uvijek daje život i potiče procese važne za život biljaka, ali ako nestane ozon ni biljke nam ni drveće neće pružiti ni kisik ni hlad u kojem bi se sakrili i živjeli. Sunce postaje sve opasnije, a razlog je čovjek to smo utvrdili i dok svjetski moćnici budu diktirali kako i što radimo bit će gore. Štetnost sunca svakim danom raste i to potvrđuju i znanstvenici cijeloga svijeta. O tome se govori i na simpozijima i na sastancima na svjetskoj razini, a oni zbog kojih se to događa se ne obaziru na to oni misle na ekonomiju. Pa se zapitajmo jel bolje imati gdje živjeti ili jednog dana ne postojati?