HEKLANJE

ŠTO JE DOMENA I KAKO JU ODABRATI?

Domena je adresa vaše web stranice ili bloga a sastoji se od dva ili više dijelova razdvojenih točkom. U prvom dijelu domene je naziv vaše stranice i poželjno je da sadrži ključne riječi za koje se natječemo u tražilicama a drugi dio domene je oznaka grupe kojoj domena pripada. Najpopularnije grupe su .com, .info, .net, .org, .hr, itd.
Ime domene sastoji se samo od znakova iz skupa koji čine 26 slova engleske abecede, znamenke “0”-”9” i znak “-” te može imati najmanje 2 a najviše 65 znakova a prvi i zadnji znak u nizu nesmije biti “-”.
Zašto sam rekao da je poželjno da domena sadrži ključne riječi? Iako pojedinci tvrde da to nema nikakve veze, dokazano je da tražilice to vole i to je jedan od mnogih SEO faktora na koje moramo obratiti pažnju. Osim što su ključne riječi u domeni dobre za tražilice i sami posjetitelji će se lakše vratiti ako zapamte vašu domenu. Ako ste automehaničar za Audi vozila i vaša domena je www.audi-automehanicar.com, vaši posjetitelji će takvu domenu lako zapamtiti i vratiti se na vašu stranicu.
Ako ste već izabrali naziv vaše domene i želite provjeriti dali je slobodna ili zauzeta, provjerite na namecheap.com tako da upišete naziv domene, odaberete grupu (ekstenziju) i kliknete „Next“. Ako je upisana domena zauzeta, dobit će te mnogo prijedloga (ideja) za domenu sličnu upisanoj što će vam pomoći u izboru.
Domenu možete rezervirati tj. uplatiti na minimalno 1 i maksimalno 10 godina. Prilikom registracije nemojte upisivati email adresu koju rijetko koristite jer će vam na mail stizati obavijest o isteku domene pa se može dogoditi da svoju domenu izgubite ako ju niste pravovremeno produžili.