HEKLANJE

Što je endometrioza (čokoladna cista) i koji su simptomi?

Endometrioza ( čokoladna cista ), koja je jedna od čestih bolesti žena u reproduktivnoj dobi , ozbiljan je problem koji ograničava kvalitetu života i podmuklo napreduje. Pa što je endometrioza (čokoladna cista), koji su simptomi? Radoznao zbog endometrioze …
Endometrioza (čokoladna cista), jedna od čestih bolesti žena u reproduktivnoj dobi, ozbiljan je problem koji ograničava kvalitetu života i podmuklo napreduje. Pa što je endometrioza (čokoladna cista), koji su simptomi? Radoznao zbog endometrioze …
Ova endometrioza, čiji simptomi i težina uzrokuju različite nalaze, ovisno o regiji u kojoj se bolest nalazi, često se može zamijeniti s drugim bolestima. Ponekad to ni ne pokazuje. Dakle, godine mogu proći bez dijagnoze. Navodeći da 10 posto žena reproduktivne dobi i 40 posto žena koje se zbog neplodnosti jave liječniku imaju endometriozu, prof. Dr. Emre Pabuçcu podijelio je detaljne informacije o toj temi.
Što je endometrioza?
Endometrioza se može definirati kao postavljanje tkiva endometrija, koje je hormonski osjetljivo tkivo u unutarnji sloj maternice, u organe koji nisu maternica i raste i razvija se u regiji u kojoj je smješteno, što uzrokuje bolest.
Zašto se to događa?
Endometrioza nema poznati uzrok, ali je važna genetska predispozicija. Žene čija majka ili sestra imaju endometriozu izloženi su većem riziku obolijevanja. Čimbenici okoliša također igraju ulogu u razvoju bolesti.
Koji su simptomi endometrioze?
Uobičajeni znakovi i simptomi endometrioze mogu uključivati:
Bolne menstruacije (dismenoreja): Bol u zdjelici i grčevi obično počinju prije menstruacije i nastavljaju se nekoliko dana tijekom ciklusa. Mogu postojati i bolovi u donjem dijelu leđa i trbuha. Ti bolovi mogu biti prilično jaki.
Bol tijekom spolnog odnosa: Bol se javlja tijekom ili nakon spolnog odnosa u endometriozi. Bol tijekom defekacije ili mokrenja: Mogu postojati pritužbe na bol tijekom defekacije ili mokrenja, koje postaju izraženije tijekom menstruacije. Pretjerano krvarenje: Povremeno se mogu pojaviti prekomjerna krvarenja tijekom menstruacije ili abnormalna krvarenja između menstruacija.
Neplodnost: Endometrioza se može otkriti kod otprilike polovice parova koji imaju poteškoća u začeću djeteta.
Ostali znakovi i simptomi: Mogu se primijetiti simptomi kao što su povećani umor, proljev, zatvor, nadutost, mučnina, posebno tijekom menstruacije.
Vrlo je važno da osobe koje imaju jako jake bolove tijekom menstruacije, posebno ako imaju problema s rađanjem djece, posumnjaju u ovu situaciju i posavjetuju se s liječnikom.
Kako se liječi?
Liječenje endometrioze može se razlikovati ovisno o opsegu bolesti, njezinoj razini, nalazima i o tome uzima li se u obzir trudnoća. Mogu se koristiti lijekovi, kirurški zahvati ili kombinacija obje metode. Ako se želi trudnoća, liječenje se planira procjenom dobi i kapaciteta jajnika. Pitanja o tome koji će se tretman primijeniti na koga i koliko dugo formiraju se između pacijenta i liječnika u skladu s bolesnikovim stanjem.
U liječenju neplodnosti, ako su pregledi para dobri, može se pričekati ili cijepiti. Međutim, IVF liječenje može se razmotriti bez odgađanja u slučajevima s niskom rezervom jajnika, prethodnim operacijama jajnika, poodmakloj dobi (> 37) i problemima sa spermom.
Kirurško liječenje primjenjuje se u slučajevima kada se dijagnoza tkiva endometrioze smatra potrebnom, a postoji opstrukcija crijeva ili mokraćnog sustava, u slučaju trajne boli koja ograničava funkcije i ne reagira na lijekove. Operacije endometrioze trebaju izvoditi ginekolozi s iskustvom u minimalno invazivnoj kirurgiji i operacijama endometrioze u relevantnim centrima.

Sve o internetskim aukcijama

Kako aukciju učiniti isplativim poslom Ne bi bilo pretjerano reći da stotine tisuća ljudi iz cijelog svijeta posjećuju kupnju i

Umjetnost za uspješan ured

Prisutnost umjetnosti u uredu igra važnu ulogu u uspjehu vašeg poslovanja. Može učiniti bolje/sretnije zaposlenike i pomoći u izgradnji vašeg